När kommer vitboken om Vipeholmsexprimentet?

SOCIALDEMOKRATERNA & VÄRDEGRUND. Vipeholmsexperimenten var en medicinsk undersökning på patienter på Vipeholms anstalt för utvecklingsstörda i Lund åren 1945–1955, som i efterhand givit upphov till en forskningsdebatt i medicinsk etik. Vipeholms sjukhus i östra Lund var ett rikssjukhus, med hela landet som upptagningsområde, för “svårskötta obildbara sinnesslöa män” enligt terminologin vid startåret 1935.

Senare benämning var “gravt utvecklingsstörda med beteenderubbningar”, vilket då innefattade även kvinnor och barn som patienter. Orsaken till att Vipeholmssjukhuset befanns så lämpligt för de planerade studierna var att här fanns omkring ettusen personer under lång tid som åt likadan mat och levde i likadan miljö. Här fanns alltså en unikt stabil och kontrollerad försöksgrupp för fleråriga studier.

Om Vipeholm på bloggen…

För en dryg vecka sedan utlovade SD-ledaren Jimmie Åkesson en ”vitbok” över partiets historia i SVT:s intervjuprogram 30 minuter. Så exakt vad är det hos Jimmie Åkessons parti som har fått alla dessa nazister, fascister, rättshaverister och konspirationsteoretiker att söka sig just dit?, skrev Anders Lindberg på Aftonbladet.

-Pettersson undrar när socialdemokraternas vitbok kommer? När ska S berätta om människor som bältades fast och tvingades äta söt kola som fastnade i tänderna, som naturligtvis blev förstörda av karies och sedan drogs ut utan bedövning. Undrar när den vitboken kommer från Socialdemokraterna? Historien visar att SD har varit som små söndagsskolebarn jämfört med Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna, Olof Palme och barnpornografin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “När kommer vitboken om Vipeholmsexprimentet?

 1. Läs gärna Aaron Flams bok ”En Svensk Tiger” han tar upp mycket som det tigs om inom sossarna

 2. Det hade behövts 2 socialdemokratiska vitböcker, även en över deras kromande för
  Nazzarna under kriget? För övrigt tror jag att Anders Lindberg hade haft en given platts på Vipeholm, men SVT använder honom istället som någon slags politiskt orakel som sitter i TV varje kväll och mässar sina snedvridna teorier

  15
  1
 3. Anders Lindberg verkar tro att Svenskar som inte står på hans planhalva är kompletta obildade idioter och foliehattar.Det finns hur mycket dynga som helst i Sossarnas historia.Vipeholm,Samernas särbehandling,Judepassen m.m.Så Herr Lindberg borde ta och dämpa ner sin agendajournalistik åtskilliga grader.Gödselspridning kan våra Svenska bönder syssla med….

  19
  • Du skriver inte om det grymmaste. Man utsatte BARN för den värsta tortyren. De fick leva på enbart kola tills de dog. De levde inte speciellt länge. Omkring 3 år p g a näringsbrist. Detta för att se hur tänderna vittrade sönder.

   Undersökningarna var också tveksamma i början. De var ofta INTE psykiskt sjuka, men stämplades så p g a avvikelser från det gängse. Men Idag är det på PRECIS SAMMA SÄTT, inom den rättspsykiatriska s k vården. Och de slipper mycket sällan ut därifrån.

   Finns som radioprogram att lyssna på på p1 play. Vipeholmskliniken sänds just nu i repris. Det är en skrämmande lyssning!!!

 4. Tror de körde någon dokumentär på SR om Vipeholm eller en liknande anstalt i Sverige.
  Har inte hört den men vad jag kunnat utröna av reklamen för dokumentären så är den helt sanerad på anknytningar till det styrande socialdemokraterna på den tiden. Som jag förstod det slutade dokumentären med ansvarsbeskrivningen vid anstaltschefen och överläkaren.

  12

Kommentera