Salam Shebani som beställt två mord i Malmö döms till livstids fängelse även i hovrätten

BROTT & STRAFF. Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål: B 1603-21, har idag meddelat dom i ett mål där Salam Shebani stått åtalad för att ha beställt två mord i Malmö år 2017 och 2018. Liksom tingsrätten anser hovrätten att Shebani är skyldig till anstiftan av mord och av försök till mord. Hovrätten dömer dessutom mannen för ytterligare ett fall av anstiftan av mord. Salam Shebani får livstids fängelse.

Salam Shebani Foto: Polisen

I mars 2017 mördades en ung man på Ramels väg i Malmö. Sedan tidigare är tre personer dömda för medverkan till mordet. Hovrätten har nu prövat inblandningen av ytterligare tre personer, bl.a. en nu 30-årig man. Den huvudsakliga bevisningen i målet har bestått av dekrypterade meddelanden från en telefon av märket Blackberry. Liksom tingsrätten anser hovrätten att 30-åringen kan knytas till ett alias som skickat och mottagit ett flertal meddelanden rörande mordet. Av meddelandena framgår bl.a. att mannen beställt mordet mot en betalning på 50.000 euro.

Två män åtalades för medhjälp till mordet, varav en av männen dömdes i tingsrätten. Mannen frias nu av hovrätten sedan det tillkommit ny bevisning. När det gäller den andre mannen finner hovrätten att det är bevisat att han gjort efterforskningar och förmedlat uppgifter om det automatvapen som var tänkt att användas vid mordet. Han har också hållit utkik efter målsäganden. Enligt hovrätten har han därmed medverkat till mordet och han döms för medhjälp till mord till två års fängelse.

Hovrätten har även funnit att den 30-årige mannen beställt ett mord i februari 2018 då en person sköts till döds på Docentgatan i Malmö. Det har dock framkommit att den mördade personen inte var den tilltänkta måltavlan och att skytten eller skyttarna sköt fel person. Tingsrätten dömde 30-åringen för anstiftan av försök till mord på den person som var den tilltänkta måltavlan. När det gällde den person som faktiskt sköts friade tingsrätten 30-åringen därför att han inte haft uppsåt att denna man skulle dö.

Hovrätten gör i denna del en annan bedömning än tingsrätten och konstaterar att när en gärningsman tar miste på person och skjuter ”fel” person döms gärningsmannen för fullbordat uppsåtligt brott mot den som skjutits. Förväxlingen av offrets identitet saknar alltså betydelse. Enligt hovrättens mening ska samma princip gälla för den som anstiftat gärningsmannen. Hovrätten dömer därför 30-åringen även för anstiftan av mord på den person som avled.

Salam Shebani döms också för grovt penningtvättsbrott. Påföljden bestäms till fängelse på livstid.

-Pettersson tycker att livstid är för lindrigt och för dyrt…

Ett livstidsstraff som idag är minst 18 år på anstalt till en kostnad på minst 20 miljoner. Till det kommer kostnader för utredning och två rättegångar plus det som herr Shebani ställt till med i sin karriär.

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

TIDIGARE 2021-05-07. 5-0 till bortalaget vid mord i Malmö

VÅLDSVÅGEN. Malmö tingsrätt, mål: B 12936-20, har i dag meddelat dom i mål om morden på Ramels väg den 30 mars 2017 och på Docentgatan den 2 februari 2018. Efter en omfattande huvudförhandling har tingsrätten i dag dömt en 29-årig man för anstiftan av mord och anstiftan av försök till mord till fängelse på livstid. Mannen har även dömts för grovt penningtvättsbrott. Samtidigt har en 28-årig man dömts för medhjälp till mordet på Ramels väg till fängelse i åtta år och sex månader. En 27-årig man som var åtalad för medhjälp till mordet på Ramels väg har frikänts.

Steget Efter

På kvällen den 30 mars 2017 mördades en ung man vid återvinningsstationen på Ramels väg i Malmö. Mannen sköts på nära håll av två okända män som körde från platsen med en moped. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet. Tingsrätten har nu prövat ett åtal mot ytterligare tre personer gällande anstiftan av mord respektive medhjälp till mord rörande samma händelse.

Den huvudsakliga bevisningen i målet har bestått av dekrypterade mejl från en telefon av märket Blackberry. För den 29-årige mannen har det varit av avgörande betydelse för utgången att han har kunnat knytas till ett alias som har skickat och mottagit ett flertal meddelanden rörande mordet. Av meddelandena framgår att 29-åringen mot en betalning om 50.000 euro har beställt mordet. Han har därför dömts för anstiftan av mord.

Två män var åtalade för medhjälp till mordet på Ramels väg. Tingsrätten har funnit att en av dessa personer har främjat mordet, bland annat genom att leta efter målsäganden och informera övriga gärningsmän om var han befann sig. Mannen har därför dömts för medhjälp till mord. Vad gäller den tredje åtalade personen har tingsrätten vid sin prövning funnit att utredningen inte räckt för att mannen ska kunna dömas. Han har därför frikänts från åtalet.

Tingsrätten har genom samma dom även dömt den 29-årige mannen för grovt penningtvättsbrott och för anstiftan av försök till mord gällande en händelse den 2 februari 2018 då en person sköts till döds på Docentgatan i Malmö av en eller två okända gärningsmän. Av utredningen har det framkommit att det var en annan man på platsen som var den tilltänkta måltavlan. Den avgörande bevisningen har bestått av en wickr-konversation som påträffades i den avlidnes telefon.

Även i denna del har det varit avgörande för utgången att 29-åringen har kunnat knytas till det alias som skrev i wickr-konversationen. Han har därför dömts för anstiftan av försök till mord gällande den person som var den tilltänkta måltavlan. 29-åringen var också åtalad för anstiftan av mord gällande den person som avled. I denna del har tingsrätten kommit fram till att 29-åringen saknade uppsåt att döda den personen och att han därför ska frikännas från denna del av åtalet.

Det har varit fråga om två väldigt allvarliga gärningar som båda innefattat flera försvårande moment. Påföljden för 29-åringen har därför bestämts till fängelse på livstid.

– Mordet på Ramels väg har skett på öppen gata under avrättningslika former. Det var dessutom planerat under en lång tid och skedde på ett sätt som måste ha medfört svår dödsångest för den skjutne mannen. Även gärningen på Docentgatan vittnar om stor hänsynslöshet och har ett mycket högt straffvärde. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till fängelse på livstid, säger rådmannen Emma Regnér.

Påföljden för 28-åringen har bestämts till fängelse i åtta år och sex månader.

29-åringen ska också betala skadestånd till den person som var den tilltänkta måltavlan för mordet på Docentgatan. Vad gäller händelsen på Ramels väg ska de båda dömda betala skadestånd till den dödes far.

 • Salam Shebani, född 1991, döms för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, grovt penningtvättsbrott till livstids fängelse.
 • Sayed El-Moghrabi, född 1993, medhjälp till mord fängelse 8 år 6 månader.
 • Ahmad El-Moghrabi, född 1994, frikänd.

De tidigare dömda i samma ärende är Ahmad Jawad, Karrar Jabbar och Muhammed Abdelrada.

Offren har samma typ av namn som gärningsmännen. Advokatkostnaderna för Sveriges skattebetalare hamnar på c:a 7,7 miljoner det är dock små pengar i sammanhanget, dessa herrar har kostat samhället enorma belopp.

-Pettersson säger att det är personer som ovan som centerledaren Annie Lööf blir förolämpad av att Jimmie Åkesson säger sanningen om…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Salam Shebani som beställt två mord i Malmö döms till livstids fängelse även i hovrätten

 1. Nu har han ju något positivt att se fram emot!

  Har han tur så är han ute som en helt fri man när han fyller 50.
  Då kan han ha 50-års skiva…grattis i förSKOTT!!!

  8
  1
 2. Livstid är ok om vi tar och leasar ett område i Afghanistan där vi kan ha fängelse, asylhantering och transitcenter. Talibanerna tar gladeligen emot alla muslimer mot en liten avgift.
  Vi skriver kontrakt på 75 år och därefter sätter vi alla muslimska utlänningar som dömts till fängelse där. När de släpps ut blir det i Afghanistan.

  20

Kommentera