FN hyllar kärnkraft som den energikälla med minst koldioxidutsläpp

ENERGI. Kärnkraft genererar mindre koldioxidutsläpp under sin livscykel än någon annan elkälla, enligt en ny rapport. Förenta Nationerna har erkänt kärnkraft som elkällan med lägst koldioxidutsläpp, skriver Energy Live.

air air pollution chimney clouds
Kärnkraftsverk släpper ut vattenånga. Foto: Pixabay on Pexels.com

En ny rapport från FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) som undersökt koldioxidutsläppen som produceras av all teknik visar på att kärnkraft genererar mindre koldioxidutsläpp under sin livscykel än någon annan elkälla .

UNECE fann att kärnkraft har det lägsta koldioxidavtrycket, mätt i gram koldioxidekvivalenter per kWh el än någon annan teknik.

Författarna till rapporten hävdar också att kärnkraft har den lägsta markanvändningen under livscykeln, de lägsta livscykelkraven på mineraler och metaller av alla undersökta rena tekniker.

De noterar att både kärnkraft och förnyelsebara energikällor alla är noll-koldioxid under produktionen men varje elkälla producerar en del koldioxid i olika skeden, inklusive konstruktion, drift och avveckling.

Lyssna på vad Tom Greatrex, vd för Nuclear Industry Association , sa under COP26 i Glasgow när han fick frågan om han tror att kärnkraftens tid äntligen är inne.

UNECE-studien säger att kärnkraften varierar från 5,1 till 6,4 gram koldioxidekvivalenter per kWh produktion.

Det kan jämföras med vindkraftskällan som producerar mellan 7,8 och 21 gram koldioxidekvivalenter per kWh och kol vid 753 – 1095 g CO2-ekv./kWh.

Som svar på UNECE-rapporten sa Tom Greatrex: ”Här har vi en detaljerad, vetenskaplig bedömning som bekräftar kärnkraft som en grön och hållbar teknik, som använder mindre kol, mindre mark och mindre material än någon annan”.

”Om vi ​​menar allvar med att minska utsläppen och uppfylla nettonollmålen måste vi agera utifrån vetenskapen och bygga ny kärnkraft tillsammans med andra energikällor med låga koldioxidutsläpp.”

För några dagar sedan, under ett COP26-evenemang organiserat av det brittiska ordförandeskapet, sa Dr Fatih Birol, verkställande direktör för International Energy Agency, att kärnkraft kommer att ha en roll att spela i alla nettonollscenarier.

-Pettersson säger att i Sverige skulle det räcka med vatten- och kärnkraft samt fåbort Miljöpartiet. Små lokala lösningar för den som önskar ska tillåtas. Fladderverken borde förbjudas i storskalig produktion.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “FN hyllar kärnkraft som den energikälla med minst koldioxidutsläpp

  1. pffff… Vi lärde oss på KTH att kärnkraft är billigaste och renaste energikälla…
    Samt att befolkningstillväxt är hinder till hållbar utveckling.
    Problemet är att politikerna struntar i allt

    21

Kommentera