Finland protesterar mot begränsningar i svenska elnätet

ELFÖRSÖRJNING. Det svenska elnätet lever inte upp till EU:s regler. Nu har finländarna surnat till ordentligt. ”Jag har aldrig sett en myndighet skriva ett så kraftfullt nej” säger Magnus Thorstensson, analytiker på Energiföretagen, skriver tidningen Ny Teknik.

Begränsningarna i överföringarna i det svenska elsystemet med högre pris som följd upprör inte bara sörlänningar. Även våra grannar har åsikter. Finländarna har reagerat kraftfullt på att Svenska Kraftnät inte lever upp till reglerna inom EU – att minst 70 procent av ett lands nätkapacitet ska kunna användas till elhandel mellan länder.

Den finländska tillsynsmyndigheten, Energimyndigheten, anser att Svenska Kraftnät inte har grund för sin ansökan om undantag från reglerna:

”Myndigheten anser att det faktum att bolaget (Svenska Kraftnät) i själva verket redan har begränsat kapaciteterna i strid med förordningen inte ger grund för att fortsätta med förseelsen”, skriver den finländska Energimyndigheten i ett utlåtande på den svenska regulatorns (Energimarknadsinspektionen) förfrågan.

Det är ord och inga visor det, tycker den svenska energibranschen som har egna synpunkter på begränsningarna i näten.

Alla begränsningar Svenska Kraftnät gör innebär att det blir prisskillnader, säger Magnus Thorstensson på Energiföretagen.

Till saken hör att svenska elproducenter vill ha så fri handel som möjligt för att kunna sälja elen där den betalas bäst, vilket inte alla gånger gagnar konsumenterna.

Det är inte så att vi väljer det här. Vi är tvungna att reducera flödet genom Sverige för att vi ska kunna ha en bra driftssäkerhet så att folk ska få el i Sverige, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät.

Läs vidare…

-Pettersson säger att även Danmark har protesterat liksom människor i södra Sverige som fått se elpriserna gå rakt upp…

Sverige hade ett av världens mest tillförlitliga och fossilfria energisystem. Vattenkraften från älvarna svarade mot behoven i norr medan kärnkraften försåg de södra delarna av landet med energi. Samtidigt avvecklades de smutsiga, fossildrivna alternativen under 70- och 80-talen. Ett undantag var oljeverket i Karlshamn, som fortfarande är i drift.

Men våra politiker var inte intresserade av att förvalta detta industriella arv, de rödgröna partierna förstörde det, med hänvisning till utfallet av folkomröstningen 1980. I dag återstår bara sex av de ursprungliga tolv kärnkraftsreaktorerna. Nyligen stängdes Ringhals 1 och Ringhals 2.för att ersättas med teknik från Medeltiden.

Don Quijote slogs mot väderkvarnar som han trodde var jättar, nu får vi också slåss mot denna medeltida teknik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Finland protesterar mot begränsningar i svenska elnätet

 1. Jag kan tänka mej att snart i nära framtid har utländska bolag köpt upp den större delen av vindkraftsel i Sverige till reapris. Så fort svenska medborgarna via skatterna betalt alla nydragna nätkablar och el-förbindelser till vindkraften. Bevare Sverige och EU från de religiösa sekt-predikanterna MP.

 2. Vi har haft det mest tillförlitliga energisystemen i världen, men sen har vi haft världens mest
  opålitliga regering i många år, detta har ändrat på allt, till det sämre!

  33
 3. Jag tror att det fortfarande finns de som inte förstått att EU på senare tid gått Tysklands ärenden. EU som från början var till för att dels knyta Tyskland och Frankrike till varandra så de inte skulle ha råd att kriga igen och dels för att företräda Europa utåt har börjat lägga sig i frågor som borde vara interna för varje land.

  Die Führerin lade ner den tyska kärnkraften efter en tsunami i Japan och tyskarna behöver därför reglerkraft (läs vattenkraft) därav EU:s (läs Tysklands) regler. Själv anser jag att egen inhemsk kraftförsörjning och distribution är en fråga för det egna landet och helst skulle vårt elnät inte sitta ihop med andra länders. Det skulle troligen också dämpa priserna i de elnätsområden som har underskott i elproduktion. Klipp därför alla kablar till andra länder.

  30
 4. Folket väljer i allmänna val.
  Folket har valt inkompetensen.
  Folket har valt bort förnuftet.
  Folket har fått vad folket förtjänar.

  36
  • Liksom i Vitryssland eller hur?
   Har du inte insett att valmyndigheten bestämmer vårt valresultat?

   10

Kommentera