Bolund tar nya krafttag, förbud mot vissa engångsprodukter

NEDSKRÄPNING. Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) har inte tid med Cementa eller slutförvaret för kärnkraftsavfallet eller andra småsaker. Det går att förstå, Bolund har viktigare saker att syssla med. I dag fattade regeringen beslut om att flera olika engångsprodukter i plast ska förbjudas framöver. Dessutom införs en nedskräpningsavgift på bland annat tuggummin och cigaretter, rapporterar SVT.

Regeringens beslut följer av EU:s engångsplastdirektiv. Det handlar om ett totalförbud mot plastprodukter som kan vara skadliga för naturen, och som går att ersätta med andra alternativ. Här hittar vi exempelvis bomullstops, plastbestick, sugrör och ätpinnar. Detta ska gälla från april nästa år.

Det är ett problem både för att vi får skräpigare gator och torg men också för att det till slut hamnar i havet och förstör djur- och växtlivet, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Även produkter som i slutändan kan bidra till nedskräpning ska få en viss avgift. Det handlar till exempel om tuggummin och cigaretter som kastas på marken.

De 600 miljoner kronor som den avgiften förväntas inbringa ska gå till städning och fördelas till kommunerna.

Alla företag som erbjuder konsumenter hämtning av mat ska i framtiden kunna erbjuda ett flergångsalternativ. Den förändringen ska dock träda i kraft först 2024, och vissa mindre matställen ska undantas från kravet.

I slutändan handlar alla dessa åtgärder om att dels se till att onödig plast försvinner, dels att den plast som ändå används kan återvinnas i högre utsträckning. Förra året var den andelen bara 24 procent.

Det innebär också att vi får en mer cirkulär ekonomi där vi återvinner plast och se till att vi faktiskt inte bara köper och slänger utan att de kan komma tillbaka som nya produkter, säger Per Bolund.

Ta’t lugnt. Ta en TOY, Bolund…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Bolund tar nya krafttag, förbud mot vissa engångsprodukter

 1. 1980: Mentalsjukhusen lades ner, trots ett tydligt framtida behov.
  1981: Miljöpartiet bildades av gröna kommunistclowner.
  1983: Greenpeace bildades i Sverige och startade miljöintifada på löpande band med diverse kommunistiska pajasaktioner.
  2021: Orsaksambandet mellan 1980-1983 kan väl knappast ifrågasättas, eller?

 2. Blekt papper ett annat exempel. Det blev en kampanj på privat initiativ. Det blev ett mode att köpa oblekt. Företagen hakade på

 3. Vänstern ska alltid stifta lagar. De litar inte på att marknaden reglerar det själv. På Ikea hade de björksledar sist. Sugrör av papper. Sämre men det tar sig.
  Plastpåsskatten ett klimatfiasko. Han som tillverkade utan plast fick betala plastskatt.
  Nu är de glada för att folk köper plastkassar igen och då får de in mer skatt. Handlar inte om miljön.

  • Väl talat

   ”Vänstern ska alltid stifta lagar. De litar inte på att marknaden reglerar det själv.”

   Det är så vänsterideologierna fungerar; detaljstyrda lagar ner på minsta micronivå. Grundlagen som är på macronivå, alltså generell och övergripande, har inte samma värde för vänstern. Den går alldeles utmärkt att bläddra förbi i lagboken, när regeringen drabbas av akut corona-/cementpanik. Köra över Lagrådet? Inga problem; regeringen är precis som nyadeln; fritagen från ansvar och står över lagen, till skillnad från oss skötsamma slavande skattetyngda lönearbetare.

   Om ett år vill jag se den här avfallsregeringen förpassad till oppositionen skamhörna.

 4. Men Bilgrillningar går fortfarande för sig…?

  Ska bli intressant att se hur flyget löser detta. För att hålla nere bränsleförbrukningen räknar man på vartenda gram och nu kanske dom tvingas att servera flyg-maten och kaffet på porslin, drickan i glas-glas, besticken av metall och tax-free-spriten i glas-flaskor. ”Mycke´ flyg-bränsle blir de´”. ”Tänkte inte på de´”.

  21
 5. Har aldrig sett en tops på gatan, slängs väl i soporna hemma, men tydligen gör inte Bolund, det utan öppnar ytterdörren och hivar iväg topsen, grattis.

  34
 6. Offtopic – Taiwan:
  När när EU-parlamentariker mopsar sig och vågar ta ställning för Taiwan mot Kina blir det bara små notiser i tidningarna, förklaringen står att läsa i slutet av citatet från den lilla notisen i SvD:

  ”Franske socialdemokraten Raphaël Glucksmann tillhör de européer som Kina i våras införde sanktioner mot, som en följd av EU-kritik mot landets agerande i Hongkong och Xinjiang.

  Men till Taiwan kan Glucksmann åka. Och det gör han nu, då han leder en mindre grupp av EU-parlamentsledamöter på ett kort besök.

  Resan sker sedan EU-parlamentet nyligen antagit en icke bindande resolution som uppmanar EU att kraftigt uppdatera sina relationer med Taiwan. Resolutionen arbetades fram av svenske ledamoten Charlie Weimers (SD), som liksom Glucksmann nu utpekas som ”radikal bråkmakare” av statsägda Kina-tidningen Global Times.”
  https://www.svd.se/eu-hyllning-av-demokratin-i-taiwan

  Ja, ni ser. En svensk SD-are är med och tar initiativ mot Kina. Det blir inga hjältereportage då trots att han alltså stämplats av den kinesiska förtryckarregimen. Sedan är det ju faktiskt helt bisarrt att Sverige erkänt det odemokratiska och närmast terrorsektlika hittepålandet Palestina men inte det demokratiska och välfungerande Taiwan.

  Tänk alla Kinamedlöpare som vi har i landet med Wallenbergarna i spetsen. Här har Ivar Arpi skrivit en bra text om Kinas aggressiva politik och får mothugg av Kinafjäskarna Carl Bildt och Benjamin Dousa. Arkivera och spara. Det är ingen högoddsare att de inte kommer vilja kännas vid sitt fjäsk om Kina invaderar Taiwan. Något som är fullt möjligt, tyvärr.

  17
   • Hur vore det om man började städa gator och gångbanor någon gång, vilket görs ytterst sällan Då hade fimpar och tuggummi inte varit något problem. Pengarna för detta går som vanligt till annat. Reinfeldt tyckte att privata företag skulle sköta all kommunservice och sossarna drog in pengarna som avsatts och använde dem till annat, så inget vettigt blev av.
    Endast akuta fel såsom översvämningar och stora frostsprickningar åtgärdas nu för tiden. Allt annat får förfalla och gro igen.

 7. Varför bara cigaretter, det ligger minst lika mycket snus och portionssnus på marken.

  Sedan är detta bara ytterligare ett bevis på att socialister är idioter eftersom majoriteten av engångsförpackningarna slängs i soporna och därefter bränns till fjärrvärme.
  Om denna petroleumkälla försvinner krävs det mer energi i fjärrvärmepannorna vilket innebär att mer livsfarlig koldioxid släpps ut.

  35
 8. Sista dagen för LÖGNVEN som statsminister, men där är många andra figurer
  som inte borde varav i närheten av makten, Per Bolund är en sådan, rösta bort dessa
  för landet skadliga figurer vid valet 2022.

  49

Kommentera