En isbjörn som äter en ren beror på klimatkrisen enligt Aftonbladet

KLIMAT & MEDIA. Isbjörn (Ursus maritimus) är en köttätande björn som förekommer i arktiska områden, vilket omfattar norra ishavet, dess omgivande hav och landmassor. Den är tillsammans med kodiakbjörnen den största björnen inom familjen och den har utvecklat en rad egenskaper anpassade för låga temperaturer, för att förflytta sig på snö, is och öppet vatten.

Bild från Aftonbladet

Filmen med en isbjörn som simmar ikapp och dränker en ren är unik. Den är ett bevis på klimatkrisens revolutionerande effekter för djurlivet i Arktis. – Jag blev chockad, säger polarforskaren Izabela Kulaszewicz, skriver Aftonbladet och fortsätter med att förr jagade isbjörnar sälar från Nordpolens isar, även under sommaren. Men smältande isar till följd av den globala uppvärmningen har tvingat de utrotningshotade isbjörnarna att ta sig upp på land och ändra sina jaktmetoder.

“den globala uppvärmningen har tvingat de utrotningshotade isbjörnarna att ta sig upp på land och ändra sina jaktmetoder” skriver Aftonbladet och visar en isbjörn som jagar en simmande ren i vatten. Det hade varit mer chockerande om en köttätande isbjörn sprang ifatt en ren på land eller simmade ifatt en säl i vatten.

På Svalbard är renen numera fridlyst och det innebär att det finns 22.000 renar på ögruppen, att de 300 isbjörnarna som bor året rund på ögruppen inte skulle ta för sig av det skafferiet är nog mycket begärt och har inget med klimatet att göra.

Många har haft isbjörnen som symbol och påstått att den varit utrotningshotad som Al Gore i filmen “En obekväm sanning”, Världsnaturfonden WWF, Miljöpartiet, Aftonbbladet med flera.

Sanningen är att isbjörnarna börjar bli så många så de utgör ett problem. Populationen har ökat från runt 7000 till 25.000 – 30.000.

Isbjörnarna är fler än någonsin, trots Aftonbladet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “En isbjörn som äter en ren beror på klimatkrisen enligt Aftonbladet

 1. Ja och Aftonlögnen har nog varit för mycket ute i solskenet i sommar?
  År det Kadhammar vigen, eller Papphammar ,han som jämförde rapartisten Einar
  m ed Bob Dillon??

 2. Allt polarforskaren Izabela Kulaszewicz säger är lögn. Aftonbladet har alltså lyckats gräva upp en polarforskare från University of Gdansk som säger det Aftonbladet vill höra.

  12
  • Behöver bli renare bland smutsen hos o i aftonbladet eller aftonslasken son den oherliga sossekramartidningen borde kallas

   20
 3. En gång samlade Fred Goldberg lite folk till ett möte. Då han framlade skrek några,gissa vilka,upprört. Få tyst på honom,släng ut honom. Fred skrattade.jag äger den här krogen
  En annan gång skulle han på ett stort möte. Vi åt middag hos oss. Det var om klimatet. Jag sa om de inte kan spå väder för en vecka hur ska de då kunna spå hundra år framåt?mina kollegor ringer till mig och frågar. Jag har brutit många ben i kroppen och det värker när det ska regna. Du har bättre resultat för om vi ska slå eller ej. Fred skrattade och sa det senare på konferensen . De blev frustande ilskna och det blev stora rubriker. Så hemskt!jag tänkte att blir de så ilskna av en anekdotisk muntration har de dåligt underlag för sina hypoteser.
  Jag saknar fred och flera med honom.de betedde sig som mot Elsa widding nu. Inget nytt. Lars Bern. Varför inte ens lyssna på dem?

  20
 4. Jag skulle tro att det snarare är hunger än klimatkris som driver isbjörnar till att jaga renar när tillfället erbjuds. Detta är dock för enkelt för klimathysterikerna att begripa.

  34
 5. En mycket god vän till mig Fred Goldberg gjorde många resor till svalbard.under våra möten genom åren hade vi trevliga diskussioner. Nordenskjöld och von heland är släkt. En gren Nordenskjöld var i Afrika en gren gjorde passagen.
  Fred visade filmer från en resa. Jag sa så många isbjörnar. Ja sa han jag har aldrig sett så många förr.
  Googla honom och Nordenskjöld och läs och njut.
  Jag frågade om al Gore filmen. Han skickade vetenskapliga bevis på kalvande jöklar. Passagen…hur kom de igenom isen kan man fundera på. Inga isbrytare utan lite förstärkta skutor. Finns på bild.
  Fred var också skeptisk till co2 osv som blivit en ny religion. Han förenklade för mig och sa solens fläckar och havet. Lutningen på jorden.

  22
 6. Förr jagade isbjörnen säl på isen för att den var tvungen till det då sälen föredrar isen framför fasta land.
  Nu är det enklare eftersom sälarna måste ligga på stranden och långsamt hasa sig i vattnet istället för att snabbt glida ner i hålet i isen.

  Så vad som är bra för isbjörnen är dåligt för sälen.
  Att en isbjörn jagar ifatt en ren är inte konstigt, den äter allt, ganska bokstavligen talat, inklusive människor. Det kunde lika gärna varit en människa som försökte simma ifrån isbjörnen i vattnet.

  40

Kommentera