SVT Aktuellt anmäls för grov kränkning och osaklighet i klimatinslag

PUBLIC SERVICE. I ett inslag i Aktuellt den 14 september, ”SVT har granskat metoderna som används av klimatskeptiker”, framställs ett antal personer som ohederliga klimatförnekare som medvetet sprider desinformation i klimatfrågan. Elsa Widding pekas ut som ”spindeln i nätet”: En välmeriterad civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola med tidigare ledande befattningar i stora skandinaviska energiföretag såsom Vattenfall, Statkraft och Fortum.

Elsa Widding, Klimatupplysningen

Elsa Widding anklagas på osakliga grunder för att vara oseriös och klandervärd. Nu anmäler Widding inslaget till Granskningsnämnden och Medieombudsmannen för allvarligt brott mot kraven på saklighet och opartiskhet enligt SVT:s sändningstillstånd.

Reportaget förefaller propagandistiskt med syfte att förminska debattörer som, till skillnad från SVT, efterlyser en opartisk och saklig debatt baserad på data och faktiska observationer i IPCC:s (FNs klimatorgan) vetenskapliga underlag.

-SVT har en alarmistisk agenda i klimatfrågan och förföljer enskilda medborgare istället för att bidra till en öppen debatt i en av våra viktigaste frågeställningar, säger Elsa Widding. Deras klimatkorrespondent Erika Bjerström bedriver ingen kritisk granskning av påståenden om jordens undergång och den påstått katastrofala uppvärmningen, fortsätter Widding. – Hon driver istället en alarmistisk agenda där hon flera gånger redovisat fakta som är direkt felaktiga.

Elsa Widding blev för allmänheten känd då hon försökte stoppa Vattenfalls köp av det holländska energiföretaget Nuon. Hon arbetade då som expert i Regeringskansliet i nära relation till dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Denna affär kom att sluta med en förlust för svenska staten på många tiotals miljarder kronor. Widding fick senare, efter en noggrann redogörelse till konstitutionsutskottet 2014, motta en utmärkelse av affärsmagasinet ”Passion for Business” för sitt mod och sin höga integritet.

Pressmeddelande

Om Elsa Widding på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “SVT Aktuellt anmäls för grov kränkning och osaklighet i klimatinslag

 1. Något man med säkerhet kan säga om klimatet är att blott framtiden har svaret.

  Såg på nyheterna kl 18 (SVT) och där rapporterade man om klimatkomferransen, där man uttalar att man måste hejda den globala uppvärmningen.

  Vår sol är ju en bov i dramat och vad jag har förstått har den varit mer aktiv under flera år, vilket lett till en uppvärmning av vår jord, men nu börjat lugna ner sig. Och det ska innebära att vi kan få ett kallare klimat framöver.
  Vad vet jag annat än att vi får väl se hur det blir.

  19
 2. Efter en så bra underbyggd och välformulerad anmälan. Som Elsa Widding nu har lämnat in.

  Så ska det mycket till, för att granskningsnämnden inte agerar och fäller detta inslag. Som SVT:s ”klimat reporter”, så ovärdigt ”klippte ihop” och sände ut i Aktuellt.

  Att det var både osakligt och saknade alla normer för opartiskhet, står ju skrivet utan allt tvivel.

  Elsa Widdings hela anmälan kan läsas på denna länk.

  https://www.klimatkarusellen.se/post/anm%C3%A4lan-av-inslag-om-klimatf%C3%B6rnekare-i-svt-aktuellt-den-14-september-till-granskningsn%C3%A4mnden

  Till SVT skickar jag med detta kloka ordspråk. Som man nog kan ha nytta av, för framtiden.

  ”Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något – det är kunskap.”, Konfucius.

  27
 3. När det gäller inslagen om klimat väder m.m. där man anlitar Erika B, så klarar sig gemene man utan dessa tvångsfinansierade MP-stolligheter.

  45
 4. Elsa Widding besitter kunskap, det kan man knappast säga om Erika Bjerström, vars uppgift äratt sprida MP s förvirrade teser, och sen ,vem fan har förnekat att vi har ett klimat ?
  Detta klimat variera och det har det gjort i alla tider utan att E.B. kan göra något åt detta.

  Om vi får en ny regering så måste denna propagandakanal tömmas på sitt innehåll, att vi ska betala upp emot 10 miljarder höra denna kanal ska sprida rena dumheter över folket,
  och dessutom få många att må dåligt av denna skrämselpropaganda!

  47
   • Javisst, men det är lika illa med ljuget i dessa kanaler med, och tillsammans närmar dom sig dessa fantasibelopp!

    22
 5. Om ett år så kommer utlåtande från Granskningsnämnden och Medieombudsmannen som är utarbetade av någon miljökompis till ”experterna” i SVT. Inga fel har begåtts.

  Jag kan fortfarande inte begripa varför moderaterna accepterade oförändrade och stigande bidrag till SVT/SR för något år sedan och inga krav på riktig och straffande granskning. Sedan det nya avtalet skrevs så har det bara blivit värre och värre. Till och med gangsterrapp hyllar man internt och får inte ifrågasättas.

  49
 6. Elsa Widding skall man nog inte djävlas med hon verkar ha skinn på näsan och väldigt skärpt läste hon är singel som jag fast där har jag nog ingen chans

  28
 7. Ingen bryr väl sig om vad SVT sprider för dynga ?
  De svamlar på för att försöka få MP att stiga i opinionsundersökningarna.

  59
  1
  • Jasså, du bryr dig inte om att dina skattepengar via skattsedeln används mot dig, likaså att du och Sveriges befolkning blir förda bakom ljuset för att SVT har som agenda att skita helt i debatten om vad som verkligen gäller.
   Antar att du inte gillar MP, och då gillar du nog inte heller att som ovan, att du bidrar med deras framgångar i framtida val.

   Stå för det du vill och gör dig hörd!

   30
   2
  • Drygt 5,3 miljoner tog del av SVT:s tv-kanaler en genomsnittlig vecka.

   Att alla dessa inte bryr sig om vad de tittar på är nog att underskatta tittarna…

   5
   3

Kommentera