U 137 – Dagarna när Sverige var på randen till krig

FÖRSVAR. För 40 år sedan, natten till den 28 oktober 1981, går en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass på grund vid Gåsefjärden i skärgården utanför Karlskrona. Här är historien om vad som hände.

U 137 Bild: Blekinge läns museum

Hösten 1981 är läget spänt kring Östersjön. I Polen strejkar fackförbundet Solidaritet i protest mot diktaturen som styr landet. Sovjetunionen genomför samtidigt sin största övning någonsin – Zapad 81. Över 100 000 man deltar och enorma militära resurser visas upp. Men när Rolf Lindén, chef för operativa avdelningen vid Blekinge kustartilleriförsvar, seglar hemåt med sin privata segelbåt, en Ohlsson 29:a, är tankar om läget på andra sidan Östersjön långt borta. Det är en tid långt före gps-navigation och hans fokus ligger nu på sjökort och sjömärken.

– Jag går i militärledens enslinje (som är markerad med sjömärken) på det ena skäret, men tittade mest bakåt för att hitta det aktre ensmärket på det andra skäret, men såg det inte. När jag tittar framåt igen inser jag att jag är farligt nära Torumskär. Det aktre ensmärke syns inte, det måste ha rasat ner. Så kommande måndag ringde jag örlogsbasen och rapporterade. Det är noga infört i deras loggbok, säger Rolf Lindén.

Marinen har vid den här tiden egna, hemliga leder för att kunna föra sina fartyg genom den svenska skärgården. Förmågan att kunna navigera efter dessa är helt avgörande för att inte gå på grund. På den här platsen är det rösen med vitmålade stenar och trätavlor som markerar enslinjen.

Några veckor senare kommer en annan skeppare på samma kurs som Rolf Lindén gjort på väg hem från Utklippan den där sensommardagen. Vid tidpunkten var det saknade ensmärket inte återställt och möjligen var detta orsaken till den kommande händelseutvecklingen.

Kanske var det så att kapten Anatolij Michailovitj Gusjtjin från den sovjetiska östersjömarinen inte upptäckte att ett märke i enslinjen saknades, förrän det var för sent. Hans ubåt S 363 – mer känd som U 137 – går i vart fall kraftigt på grund 19.57 den 27 oktober.

De skeenden som föregick det att den sovjetiska ubåten U 137 körde upp på Torumskär är noga dokumenterade. Rolf Lindén var vid den här tidpunkten chef för operativa avdelningen vid Blekinge Kustartilleriförsvar/FO 15 och deltog senare i två ubåtskommissioner som sakkunnig från kustartilleriet.

– När de kom i den här farleden var det nedrasade ensmärket inte åtgärdat. Uppenbarligen var de riktigt duktiga på vad de gjorde, men girade fel och hamnade på grund, säger Rolf Lindén.

Tack vare kartläggning av den sovjetiska radiotrafiken och andra källor har det gått att fastställa exakt hur U 137 navigerade på väg in i Gåsefjärden timmarna före grundstötningen. Det har dessutom klarlagts vad den gjorde från det att den lämnade sin bas.

U 137 hade deltagit i övningen Zapad 81 och återvänt till sin hemmabas i Baltikum. Det hade gått ut order om att gå ut till havs med kurs mot Polen för att där ta ombord kärnvapen samt en kommendör. Därefter provianterade man i Östtyskland och inledde patrullering i ett område öster om Bornholm. Området benämns ”Byxan” och är den plats där sovjetiska fartyg patrullerade Östersjöns inlopp för att kontrollera in- och utgående sjötrafik.

Den 24 oktober fick U 137 två signalmeddelanden. Innebörden var att fartygschefen skulle ta fram ett särskilt paket med hemliga order ur sitt säkerhetsskåp. Därefter påbörjades U 137:s del i en större operation mot Sverige. Minst två, troligen tre stora ubåtar och minst en miniubåt ingår i företaget.

Vid tiden bedrev den svenska marinen provskjutning av en ny ubåtsjakttorped, torped 42, utanför Karlskrona skärgård. Ubåten Neptun och helikoptrar deltog i proven. De sker tisdagen 27 oktober och kvällen är stilla. Några ovidkommande fartyg syns inte till. Än.

U 137 på grund Bild: Marinmuseum

Läs vidare på Försvarsmakten…

  1. Grundstötningen
  2. Dold för radar
  3. Larmet går
  4. Lyckad bluff
  5. Avblåst fritagning
  6. Upptäcker kärnvapen
  7. Nivån höjdes

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “U 137 – Dagarna när Sverige var på randen till krig

  1. ”Marinen har vid den här tiden egna, hemliga leder för att kunna föra sina fartyg genom den svenska skärgården.”

    Den här leden var inte särskilt hemlig. Utom för den den svenska allmänheten med undantag för skärgårdsbefolkning och fritidsseglare.

    När ja låg i lumpen hittade jag ett sjökort i en dammig skrubb i exercishallen. Där var leden utsatt. Jag ångrar så här efteråt att jag inte bärgade sjökortet. Detta måste ha varit 1971 tio år innan incidenten på Gåsefjärden.

  2. Hade detta skett idag hade Ryssland bara åkt in, hämtat u-båten och åkt hem igen utan att försvaret kunnat eller fått göra något.

    • Man kunde inte göra så mycket mer då heller, men betydligt med än idag på grund av att de gett bort en massa felfri och bra utrustning som vi skatebetalare betalat miljarder för
      Nu är det bara bögarnas och andra minoriteter rättighatar som ska försvaras

  3. Enligt bekanta som bodde på Tjurkö kunde ubåtens diesel höras medan det fortfarande var dagsljus. Marinen vill helt enkelt inte erkänna att en fientlig ubåt tog sig in så lätt.

    • Att det hördes på Sturkö känner jag till. Men Tjurkö tror jag ligger lite väl långt borta. Fast jag kan ha fel. Min sambo kände damen som tog emot larmsamtalet. Alla andra satt och fikade. Hon finns inte hos oss längre så hon kan inte bekräfta det jag just skrev.

      Hela Karlskrona var under belägring om man fick tro samlade pressen. Men det enda stället som var under belägring var pianobaren på stadshotellet. Närmre än så fick inte journalisterna komma.

      • Nej, det hördes knappast ända till Tjurkö, så de befann sig nog närmare vid tillfället. Det lustiga är att alla i trakten vet att marinen ljög om tidpunkten, men vad rapporterade väl SVT om den saken? Om jag minns rätt angavs rätt tidpunkt vid en tidig nyhetssändning, men den justerades senare.

  4. Frågan är, om vi inte haft det bättre idag om vi hade blivit invaderade av det sönderfallande sovjetimperiet då!? Då hade vi te x haft en avsevärt stramare flyktingpolitik, om Kreml styrt. Förutom ryssar då förstås. Men vad spelar det för större roll, jämfört med som idag, invällande horder av islamister. Och Ryssland har faktiskt grundats av svenskar. Från roslagen. Rus…Ryssland.

    12

Kommentera