Sverige har den högsta barnfattigdomen i Norden

VÄLFÄRD. En rapport från internationella Rädda Barnen visar att barnfattigdomen är högre i Sverige än i våra nordiska grannländer. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Att vi är sämst i Norden på barnfattigdom tycker jag är ett underbetyg för oss som land, att vi faktiskt har misslyckats, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen.

I Sverige ligger den relativa barnfattigdomen på 23 procent, vilket innebär att en så stor procent av alla barn i Sverige lever i en familj som har en inkomst på under 60 procent av landets medianinkomst. I Danmark och Island är den siffran runt 13 procent.

Relativ barnfattigdom kan bland annat innebära att barnen lever trångt, att familjen inte har råd att låta barnet gå på fritidsaktiviteter eller att det inte finns internetuppkoppling i hemmet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Sverige har den högsta barnfattigdomen i Norden

 1. I stort alla invandrare skickar pengar till sin klan/släkt i hemlandet. Detta anses viktigare än att några osnutna ungar till desamma i Sverige skall få pengar till bl a fritidsaktivitéter. Självklart skulle pengarna räcka om man inte skickade till klanen/släkten. Och barnen till 675000 arbetslösa invandrare kommer förståss att ha mindre med pengar, men det skall inte svenskarna klandras för, enbart invandrarna.

  22
  • Kan ju också vara en orsak till att 17 procent av befolkningen i Sverige år 2019 (senaste mätning) levde under den nationella fattigdomsgränsen – ungefär samma siffror som gäller för Polen och Litauen. Kan nämnas att i Belarus levde 42 procent under denna gräns år 2000, men endast 5 procent år 2019. Uppgifterna från Världsbanken (finns på SIDA:s website).

 2. Vad tror man annars om man ständigt fyller på med folk som inte är anställningsbar i ett högt industrialiserat land. Och som dessutom föder fler barn än de självförsörjande gör… eftersom kanske man har tid och ork att göra det?

  25
 3. Och undersökningen angående relativ fattigdom bland ålderspensionärer med ett helt arbetsliv bakom sig, när kommer den?

  33
  • Den har redan kommit! Sveriges pensionärer har de i särklass sämsta pensionerna i Norden.

   Däremot är Äldreförsörjningsstöden (motsvarigheter i de nordiska länderna) bäst i Sverige, och även i Sverige bättre än pensionerna.

   14
 4. Bara trams , fattigare än barnfamiljen tvärs över i trappan som jobbar , ja men inte fattig såtillvida att något egentligen saknas .

  18
 5. Ännu ett inpass från Vänsterpartiet Journalisterna där man lobbar för ökade socialbidrag. Medelsvensson ska ju inbillas att det handlar om svenska barn, men i själva verket kan man anta att det handlar till stor del om barn till de 1,3 miljoner vuxna som inte försörjer sig själva, merparten i så kallade ”utsatta områden”

  32
 6. Jag är också fattig. Jag äger visserligen 100 miljarder svenska kronor men mina grannar är biljionärer allihopa. Goddag yxskaft!

  Relativ fattigdom är ytterligare ett sätt att få oss att känna oss skyldiga och lämna ifrån oss mer av våra surt förvärvade penningar. Istället bör man mäta absolut välfärd. Har jag tak över huvudet, kläder på kroppen, mat i magen, tillgång till sjuk- och hälsovård, får jag pension, osv., osv.. Sedan bör man också bara räkna med den fasta befolkningen. Inte ekonomiska migranter som slunkit in tack vara den av New York-protokollet utökade flyktingkonventionen eller för myglande tjänstemän på Migrationsverket.

  Vi har dock ett stort problem. De som slitit hela livet lever många på undantag tack vare Röda korset, Rädda barnen, politiker och tjänstemän som slösar/slösat bort vår gemensamma välfärd på sådana som varken har rätt till den, förtjänar den eller uppskattar den. Varje pensionär skulle kunna få tusentals kronor mer i månaden om vi blev av med ballasten och slutade upp med att göda korrupta politiker i fjärran länder. Gjorde man dessutom en omvänd progressiv skala skulle de allra fattigaste till och med få guldkant på tillvaron de sista åren.

  40
 7. Ajajaj . Fram med babblarna som format politiken .
  Vilka ANDRA har ställt till detta .
  SVERIGEDEMOKRATERNA har nog ett finger ned i denna smutsiga byk .
  Annie Lööf är nog helt oskyldig . Stefan L , inte kan han vara inblandad. MP anser att det måste bli så ,annars går Sverige under .
  Att de styrande med hjälp av (C) gjort allt så dyrt att pengarna inte räcker till , måste gå att skylla på någon annan .
  Sosse Planen mot en avfolkad landsbygd flyter på .
  Att en å annan unge får gå hungrig är tråkigt men tjänar ett högre syfte.
  Nämligen att Sverige fortsätter UTFÖR med Sossar vid rodret .

  27

Kommentera