Vindkraftverken kan bli tre gånger fler till år 2040

ELFÖRSÖRJNING. Tre gånger fler vindkraftverk kan finnas i Sverige till 2040 om regeringens vindkraftsstrategi genomförs, skriver Aftonbladet. Enligt Energimyndighetens strategi kan Sverige få mellan 5 000 och 12 000 fler vindkraftverk, beroende på hur höga man bygger dem.

Vindkraft när det inte blåser är inte så bra, men det är inte bra när det blåser heller.

Det blir svårt att hitta platser i Sverige där du inte ser minst en turbin, säger Johan Svensson, forskare i ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det utreds också om det kommunala vetot som tidigare har stoppat utbyggnaden av vindkraft kan tas bort.

Enligt Svensson kommer en stor del av vindkraften byggas i norra Sveriges inland och utbyggnaden till havs ser ut att gå långsammare de närmaste åren. Svensson pekar bland annat på att rennäringen kan påverkas negativt.

-Pettersson noterar att Storbritanniens klimatpolitik vilar på antagandet att det år 2050 bara skulle vara 7 dagarom året när vindkraftverken producerar mindre är 10 procent av sin potential, men 2021 ”har det redan funnits 65 sådana dagar, och 2016 var det så många som 78.”

På ett år blåser det alltså för lite ungefär 20-25 procent av dagarna för att vindkraftsverken ska leverera, och eftersom vädret ofta är liknande i hela norra Europa och då måste effekten tillgodoses med annan kraft alternativt förbrukningen stängas av.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Vindkraftverken kan bli tre gånger fler till år 2040

 1. Tittade på klimatdebatten, stängde sedan ner. Dessa idioter har nog missat det mesta i skolan. De pratar om el som det vore en produkt man kan ”ta på”.

  När det inte blåser, kärnkraften är nerlagd och som nu vattenmagasinen tappats tomma redan INNAN vintern kommit, Så spelar det ingen roll om vi har plusproduktion på budgetåret. Är elproduktionen för liten mot behovet , kraschar systemet.

  El är em väldigt speciell produkt. I den stund den tillverkas – förbrukas den. Det finns aldrig överskott av el. Lika lite som systemet klarar av ett underskott.

  Det här är fysik som ingen politisk åskådning rår på. Vilka nötter till programledare, vilka nötter till debattörer. Hur fan skall det gå!!!!

  Vänster kommunisten kanske är helt ok med att duscha mitt i natten då det finns el. Eller inte alls på senvintern – våren. Då skulle nog han få sin revolution…

  10
  • Jag tittade färdigt och kunde då konstatera, för att bli politiker bör du vara så omedveten som möjligt.
   En M som inte kan tala om att kärnkraften inte är olönsam om konstiga avgifter tas bort och att de invsteringar på 100 tals miljarder som måste göras redan är gjorda för säkerheten
   En V paryist som undrar om vi ska börja bryta Uran om vi ska bygga nya kraftverk Fast enav forskarna talat om att nästa genration använder det gamla bränslet som nu ska slutförvaras
   En MP dåre som anser att bönderna ska odla mer ekologiskt men utan djur En panel som oroar sig för att jordbruket står för 14% av utsläppen i Sverge som är mindre än 2% i världen.
   Inget vet heller att Sverige är koldioxid neutral redan idag på grund av vår stora areal som tar upp mer än vi släpper ut Den kunde bli mycket bättre om de 1,2 miljoner som inte försörjer sig själv åkte hem
   Detta är bara några axplock på idiotin över åtgärder som inte behöver göras eftersom vi inte påverkar klimatet Att några sen blanda in miljön i sambandet gör inte saken bättre

   11
 2. Varför hålla på med vindkraften som byts ut fortlöpande redan nu. Kommer vi nånsin upp i de antal verk som behövs för att dessa skall hålla den tänkta elproduktion som måste finnas tillgänglig. Slit-och-släng har fått ett nytt ansikte. Vem har räknat på detta och vem betalar?

  20
 3. Kommer inte hjälpa eftersom när det inte blåser genererar de inte el. Vindkraft är inte en planeringsbar elkälla vilket innebär att den är värdelös om du behöver el och det inte blåser. Samtidigt som att om det blåser när ingen behöver ström är det precis som att elda för kråkorna, helt värdelöst.

  26
 4. Dom som är så positiva till detta bor inte i närheten liksom de som är så positiva till invandrare dom bor inte heller i närheten. Men när det kommer nära så gnäller dom.

  31
 5. Det blåser generellt mest på västkusten och på höga fjälltoppar, det finns ett stort elunderskott i Sydsverige. I Norrland kostar elen just nu 18 öre/kwh, i Elområde 3 69 öre och i elområde 4 106 öre. Att då bygga i Norrlands inland där det inte blåser mycket och där elpriset redan nu är försumbart verkar ju smart. Varför inte smälla upp ett på varje bakgård på Södermalm istället?

  27
 6. År 2040 är vindkraften avvecklad i Sverige, så även Socialdemokraterna och Miljöpartiet, R.I.P.

  41
 7. ”Vindkraftverken kan bli tre gånger fler till år 2040”

  Bara, om den här vinrödmarinerade stalinistregeringen får fortsätta regera några mandatperioder till. Kommunisterna har haft för lång tid på sig att trasa sönder vårt SVENSKA Fosterland.

  Dessutom; Allt mer pekar på regeringsskifte 2022. Ser helst att SD ingår i den nya efterlängtade regeringen, men inget absolut krav från min sida, det viktigaste är att storsaneringen av odugliga journalister, politiker och offantliga sektorn i Sverige – SVT, SR, bidragsmedia, statliga & kommunala förvaltningar – äntligen kan böra. Ska jag ha minsta möjliga incitament som dom brukar käbbla om, att betala skatt så ska mina pengar ta mej faaeen inte hamna i bakfickan på nonsensprojekt som att servera kaffe och tårta på Järvafältet. Kriminell ohyra ska sitta bakom låg och bom och hålla kvar där, ingen straffrihet för rymningar heller och avskaffa förtidsfrigivningen. Inga omvandlingar av livstidsstraff heller för den. Livstid ska vara livstid, inget annat. Lägg mina skattepengar på att hyra in fängelseplatser utomlands, även inkl. svensketniska fångar.

  37
 8. Det vi får hoppas på är en ny regering. Vi bör göra två saker i Sverige:
  – Satsa på robust kärnkraft, som levererar väderoberoende
  – Byta ut Bolån och Stendum, så de kommer så långt från makten som möjligt

  53

Kommentera