Havsbaserad vindkraft är ett totalt missgrepp

Debatt i VLT av Carl-Åke Utterström

ENERGIPOLITIK. Landbaserad vindkraft är nära dubbelt så dyrt som att bygga ny kärnkraft. Förklaringen är att vindkraften måste förnyas minst tre omgångar då dess livslängd enligt internationell forskning endast har en livslängd på 20 år (Per Fahlén professor på Chalmers) i förhållande till kärnkraftens 80–100 år.

Enligt Svensk Vindenergi så beräknar man byggkostnaden till 15 miljoner/MW. 3 500 vindkraftverk med installerad effekt av 7 000 MW avgav 17 TWh inklusive eventuell lagringsmöjlighet. Att jämföra med två kärnkraftverks 15 TWh för en kostnad på 200 miljarder. Resultatet ger att landbaserad vindkraft är nära dubbelt så dyrt som kärnkraft.

Att i det läget satsa på havsbaserad vindkraft är ännu sämre. Kortare livslängd, högre byggkostnad och väsentligt mer omfattande underhåll och definitivt högre fossila utsläpp för att ta sig ut till verken för underhåll av dessa.

Kärnkraft är både billigare att bygga och har det lägsta koldioxidutsläppet enligt en nyligen utförd livscykelanalys. I stort sett inte ur någon aspekt är varken landbaserad – eller havsbaserad vindkraft att föredra.

På Ygemans bord ligger ansökningar om 500 TWh elenergi som även Stefan Löfven har nämnt. Varför överhuvudtaget bygga och subventionera en massiv utbyggnad av vindkraften. Varken ur ekonomisk-, hållbarhetssynpunkt (havsbaserad livslängd 12 år enligt internationell forskning), avfalls-, dödlighetssynpunkt eller radioaktivt utsläpp till naturen är vindkraft att föredra gentemot kärnkraft.

Kärnkraften tar hand om allt sitt avfall vilket inte vindkraften gör så till och med ur den aspekten är kärnkraft att föredra.

Men det primära är att det framtida energibehovet uppskattas till 500 TWh genom att lägga samtliga större energibehov med batterifabriker, fossilfritt stål, serverhallar, en markant övergång av eldrift inom i stort sett samtliga sektorer så bör detta vara en realistisk siffra.

Gör en grundlig analys av de olika energikällorna och anpassa energimixen därefter och framför allt tillse tillräcklig effekt i varje enskilt tillfälle.

Steget Efter

Men det fundamentala man missar är det framtida effektbehovet. För att klara energibehovet med kärnkraft krävs drygt krävs en uteffekt av drygt 52 GW eller 52 000 MW. Det vill säga en faktor på 2 till 2,5 gånger ytterligare.

Man borde kunna kräva att landets energiminister är så pass insatt att han inser detta även om inte samma krav kan ställas på statsministern.

Påståendet att kärnkraft är dyrt är felaktigt enligt ovan och Kinesiska kärnkraftverk har byggtider på fyra, fem år. Under den tiden hinner man inte realisera en vindkraftspark varken ur energi- eller effektsynpunkt. Varför fortsätter ledande socialdemokrater att missinformera allmänheten?

Professor Per Fahlén på Chalmers efterlyser att innan man gör en så omfattande satsning på förnybart så utreder man om denna massiva satsning verkligen är motiverad. Flera länder har nu börjat blicka mot kärnkraft då man inser att man inte kan förlita sig på förnybart som en pålitlig energikälla. Förnybart har inte hållit vad de lovat. Se bara på Tysklands Energiwende där vindkraften trots utbyggnad levererat mindre de senaste tre åren. Förnybart verkar vara enbart rosenrött dagdrömmeri som våra politiker inte borde ägna sig åt.

Gör en grundlig analys av de olika energikällorna och anpassa energimixen därefter och framför allt tillse tillräcklig effekt i varje enskilt tillfälle. Transportsektorn bland annat förutsätter full effekt och vårt samhälle blir alltmer elektrifierat.

Till 2025 bygger Kina ut sin kärnkraftflotta till 72 GW och i framtiden räknar man med att bygga 329 nya kärnkraftverk.

Carl-Åke Utterström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Havsbaserad vindkraft är ett totalt missgrepp

 1. Fahlén vågar uppenbarligen inte heller redovisa verkligheten. Senaste notering om ”medellivslängden” för vindkraftverk ÄR TRETTON (13) ÅR. Man hinner byta vingar en gång och sedan stängs de när det är dags för andra vingbytet.

  Stängningarna sker ine sällan med rent kriminella metoder, där aggregaten/parkerna säljs till målvaktsföretag (säte i utland), som sedan plockar ut alla pengar de kan och genererar skulder. Sedan kånkar de och företaget ”försvinner”. Kvar blir miljöskroten och kostnaderna lämnas till lokalsamhället. Varken muppar eller staten känns vid miljöskroten.

 2. Solkraftverk.i Marocko finns ett stort på över 3000ha.
  De levererar dygnet runt genom att lagra energin i flytande nitritsalt.
  Ett utanför Sevilla är runt med speglarSpektakulärt.syns från flygplanet vid landning hahaha
  Felet nissarna gör att de fryser människans utvecklingspotential. Då blir det stenåldern.
  Man måste prova nytt och göra fel ibland. Bolunds gäng är fast i sin katastrofkult.
  Människan löser problem som uppstår.
  Tilltron till framtiden och människorasen är negativ. De sitter på arslet och väntar på undergången. De förstör alla nya tankar genom förbud. Som en spansk inkvisition av modernt snitt. Tvi vale.

  11
 3. Om nya genombrott för fusionskraft, den ultimata, rena energikällan med praktiskt taget obegränsad effekt, dessutom mycket säkrare än nuvarande reaktorer med kärnklyvning:
  https://youtu.be/Wc8SJqAPVaM?list=PLnTSM-ORSgi7cadIj6qpCWkg-tPzN1sgj

  samt hämtat från en USA-artikel:
  ”Den obekväma sanningen om vind och solkraft”
  För att kunna förse USA med el producerad genom vindkraft, så behövs det 1,26 miljoner vindkraftverk, vilka kommer att täcka en yta på över 1 200 kvadratkilometer. Om elen istället ska produceras genom solcellspaneler blir motsvarande yta för dessa över 45 000 kvadratkilometer. US Wind Turbine Database har sedan 2005 listat drygt 58 000 vindkraftverk och eftersom deras livslängd som högst är 25 år, så måste man snart börja byta ut flera av dem. Visserligen byggs det årligen ca 3 000 nya, men om fullskalig vindkraft ska nås med den takten, så kommer det att ta över 400 år innan målet är uppnått.
  Artikeln länkar vidare till ytterligare upplysande information, t.ex.
  ”Wind Energy in Cold Climates” (Vindenergi i kalla klimat)
  ”Why Are Utilities So Expensive?” (Varför är grundläggande tjänster (som el) så dyra?) = YouTube
  Top 11 Problems Plaguing Solar And Wind Power (11 stora problem som sol och vindkraft lider av)

  ”Den obekväma sanningen…”
  https://www.gasconadecountyrepublican.com/stories/the-inconvenient-truth-about-wind-and-solar,35366

 4. Lägg sedan till att vi redan har världens modernaste kärnkraftverk, och som dessutom i Oskarshamn uppdaterats ytterligare för mer effekt och säkerhet.
  Och det läggs ner pga skattestyrning.

  Miljöextrempartiet är livsfarliga för landet! Måtte de åka ut nästa år!
  Men, ”oberoende” SVT räddar väl dem kvar med ideliga inslag där de får sprida sina lögner utan att någon ifrågasätter dem.

  18
 5. vindkraftverk är monoment över våra beslutsfattares dåraktighet,, vi kommer att fä se många företag flytta ut sina företag från landet , det går inte att driva företag om det är
  kavlungt en vecka , dom kräver en jämn och säker tillgång

  18
 6. Vid denna tid nästa år har förhoppningsvis en blågul regering ersatt denna brunsmetande rödgröna röra. Rrrödgrrrön rrrörrra är väl det Carl Bildt kommer att bli ihågkommen för. Förutom att det var han som på Vet Bästerbergs ultimatum öppnade migrationskranen som Carlsson I hade stängt och sedan dess, 1990, har ingen hittat hur man stänger den.

  24
 7. Initialt och på kortare sikt behöver vi ju inte ens belasta vår skakiga ekonomi med byggkostnader av nya kärnkraftverk. Vi har ju fyra reaktorer som är satta ur drift, men som givetvis kan återuppstå efter en grundlig genomgång. Om sen det svenska folket skärper sig och röstar bort dö´grävarpartiet, så vi kan återställa konkurrensen mellan subventionerad vindkraft och straffbeskattad kärnkraft, då blir det säkert fart på intresset för ren, billig och miljövänlig kärnkraft.

  42
  • Klimatbluffen och Energiterroristerna måste avslöjas, NU!!

   Vi måste alla aktivera oss i överlevnadskampen.

   ……… nån som säljer klistermärken?

Kommentera