Stäng

Läckande advokater är ett ”stort hot”

BROTTSLIGHET. Avslöjanden om advokater som gått kriminellas ärenden har väckt stor uppmärksamhet det senaste året. I sin nya gängrapport skriver Stockholmspolisen att problemet är ”ett stort hot” mot rättsvårdande myndigheter – och ”mer vida spritt än tidigare känt”, rapporterar Expressen.

Något fler nätverk än tidigare år bedöms ha tillgång till vad polisen kallar ”möjliggörare och specialister” – däribland juridiska experter.

Polisen tar särskilt upp problemet med brottmålsadvokater som agerar i strid med regelverket.

”Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt”, står det i rapporten.

Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts ur Advokatsamfundet, skrev bloggen i juni 2021.

De båda herrarna kallade sig ”Kungen” och ”Prinsen” i Encrochattar med kriminella.
I en disciplinanmälan riktades anklagelser mot advokaterna om att de skulle ha försett det kriminella Vårbynätverket med känslig information om pågående brottsutredningar.

JK inledde inte någon förundersökning och advokaterna är inte misstänkta för brott. Sedan i februari har istället Advokatsamfundet utrett händelsen och meddelar nu att Güngör och Amdouni har åsidosatt god advokatsed.

-Pettersson undrar vad det är frågan om, är inte de före detta advokaterna misstänkta för brott? Är det lagligt att läcka sekretessbelagd information till kriminella? Är det lagligt att fakturera skattebetalarna 1.425 kronor i timmen plus moms för ett arbete man missköter?

Nåväl, nu får herrarna inte titulera sig advokater längre och de får inte ta några uppdrag där staten står för kostnaden.

Syrianen och advokaten Edip Samuelsson utesluts ur Advokatsamfundet, skrev bloggen också om i juli 2021.

Göteborgsadvokaten och syrianen Edip Samuelsson, tidigare Anip, som ofta anlitats av släktnätverket Ali Khan, utesluts ut Advokatsamfundet. Det meddelar Högsta domstolen.

Anledningen är enligt domstolen att han vid två tillfällen handlat i strid med de restriktioner som hans häktade klienter meddelats.

”Överträdelser av det slag som han gjort sig skyldig till riskerar, enligt Högsta domsolen, att undergräva förtroendet för advokatkåren till nackdel för frihetsberövade personer”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Efter att Samuelsson anmälts till Advokatsamfundets disciplinnämnd förra året beslutade nämnden att utdela en varning och böter. Justitiekanslern överklagade ärendet till Högsta domstolen som alltså ändrar nämndens beslut.

-Pettersson ser att det är fyra advokater som uteslutits det senaste året och alla fyra har utländsk bakgrund, tidigare finns dock en del med svensk bakgrund.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Läckande advokater är ett ”stort hot”

 1. Det vet väll alla att advokater har nära förbindelser med kriminella.
  Bara se på derras arvoden som vi skattebetalare får betala..
  Och hur många lever o bor

 2. Är bara toppen på isberget.
  Tänk alla myndigheter, kommuner och statliga instanser där vi har samma typ av människor som bara vill sko sig själva och sin klan.

  5
  1
 3. Hur länge ska vansinnet pågå med gratis Advokater och rättshjälp? Inte alla, men en del Advokater är skummare än dem dom företräder. Låt dom precis som andra människor stå för sina kostnader själva så kan det kanske i viss mån påverka deras beteenden!

  4
  1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: