LKAB får nej till ökad utvinning

INDUSTRI & MILJÖ. LKAB får inte trappa upp verksamheten i Kirunagruvan. Det står klart efter att den över tre år gamla ansökan avslagits av Mark- och miljödomstolen på tisdagen. Domstolen hänvisar till brister i det samråd som genomfördes inför ansökan 2017, skriver LKAB i ett pressmeddelande. Enligt bolaget handlar domen inte om konsekvenser för miljön, utan om en bedömningsfråga kring hur inbjudan till samråd har hanterats.

LKAB/Kiruna Bild: LKAB

”Att förkasta en så omfattande miljötillståndsansökan och en lång rad mycket utförliga utredningar för en detalj i hur det kallats till samråd går långt utöver tidigare rättspraxis”, skriver bolaget.

Anders Lindberg, LKAB, (inte Aftonbladets) skriver om situationen:

Ni vet hur Cementa fick sin ansökan om fortsatt kalkbrytning avvisad? Och ni kanske sett hur Kaunis Iron utanför Pajala fick höra att deras miljötillståndsansökan var för bristfällig – och samtidigt för omfattande. Nu är det LKAB:s tur att drabbas av ett märkligt beslut:

Mark- och miljödomstolen har avvisat vår ansökan för utökad verksamhet i Kiruna, som vi jobbat med sen 2014. Anledningen? Vi har inte separat kallat ”särskilt berörda”, speciellt husägare med bergvärme, till samråd. De fick samma inbjudan till samråd som alla andra. Det dög inte.

Ja, det är sant. Domstolen avvisar ansökan som lämnades in 2018, som gäller en ökning av brytningen från 30 till 37 miljoner ton råmalm, för att vi inte specifikt kallat tex husägare med bergvärme till samråd. De kunde lämna synpunkter som alla Kirunabor, men det räckte inte.

Ökningen vi har ansökt om handlar bara om takten, hur mycket vi ska bryta och förädla per år. All malm kommer att brytas ut så småningom, så påverkan kommer det att vara i vilket fall, även med det nuvarande tillståndet.

LKAB har brutit järnmalm i Kiruna i över 120 år. Finns det någon i Sverige som har undgått att Kiruna måste flytta på grund av gruvan? Att marken spricker för att vi plockar ut malmen? Ja, domstolen tror att husägare med bergvärme i Kiruna kan ha missat denna detalj.

Vi arbetade i över tre år med den där miljötillståndsansökan innan vi lämnade in den. Det är antagligen en av de mest omfattande ansökningarna som någonsin gjorts i Sverige, för enligt ny rättspraxis måste ALL verksamhet numera ingå även om bara delar av den förändras.

Vi klagar inte över att det ska göras en omfattande miljöprövning. Vi har kavlat upp ärmarna och utrett allt som vi fick reda på skulle utredas. Produktionsökningen är viktig, den ska betala vår omställning till koldioxidfri järnsvamp. Vi ska nå nollutsläpp senast 2045! Klimatet!

Det innebär att vi har utrett inte bara brytning och förädling och sandmagasin och klarningsdammar och rökgasrening, utan också transporter, markdeformationer, nedfallande stoft, påverkan på fiskar, på fjärilar, på människor och ja, på ägare av bergvärmebrunnar.

MEN! Vi kallade inte ägarna av bergvärmebrunnar med ett eget brev hem till deras brevlåda där vi skrev ”Välkommen på samråd om hur du som har bergvärme kan komma att beröras om LKAB får bryta och förädla mer malm i Kiruna”. Vi råkade begå misstaget att kalla ALLA Kirunabor.

Vi anser nämligen att alla Kirunabor är berörda av LKAB:s verksamhet. Hallå, stan måste flytta!? Dessutom är det så att det skakar och dammar och bullrar från gruvan. Detta är en ständigt pågående och mycket livlig diskussion och debatt i Malmfälten, om någon nu undgått det.

Mark- och miljödomstolen i Umeå tyckte inte att det räckte med att kalla till samråd i det lokala annonsbladet, i lokaltidningarna, på vår hemsida och i den tidning som LKAB delar ut till alla hushåll i Malmfälten. Det kom ju bara 10 personer, påpekar domstolen.

Att LKAB hade ställt upp med hela vår miljöavdelning, gruvledning och experter från produktionen och ordnat fika för hundra personer för säkerhets skull, det spelar ingen roll. För det kom bara tio. Att det alltid är så när vi kallar till samråd i Kiruna spelar heller ingen roll.

Det är lite oklart varför det alltid kommer så få på samråden i Kiruna. Tänk om det beror på att det inte är så många boende som har väldigt starka åsikter om gruvan? I enkäter säger sex av tio Kirunabor att LKAB tar sitt ansvar i miljöfrågor, tre av tio att vi gör det vi måste.

Att vi erbjudit oss att kalla till kompletterande samråd för de som anses ”särskilt berörda” (tex de med bergvärme) spelar inte heller någon roll, vi skulle ha gjort det 2017. Meddelar alltså Mark- och miljödomstolen i Umeå till LKAB, i oktober 2021. Tre och ett halvt år senare.

Förstår ni varför vi i branschen tjatar så om tillståndsprocesserna? Kafka hade kastat ut sina manus genom fönstret och blivit lastare i gruvan om han levt nu, för agerandet från våra myndigheter mot varje försök att utveckla eller expandera industrin ställer hans verk i skuggan.

Vi vill inte ha lägre miljökrav. Vi vill ha rimliga handläggningstider och att frågorna om miljö- och klimatpåverkan ska bedömas enligt förutsägbara principer. Inte att en detalj ska stjälpa sju års arbete.

Vi vill att det görs en helhetsbedömning av stora industrisatsningar, som dessutom i längden gynnar klimat och miljö. Samhället måste ta ansvar för detta. Idag känner vi oss rätt ensamma.

Så vad gör vi nu? Vi överklagar förstås. Men ursäkta om vårt hopp inte är jättehögt, vi påbörjar direkt en ny ansökan ändå. De utredningar som var klara för över tre år sedan måste göras om eller kompletteras. Och sen får vi sätta oss och vänta igen på nästa fel som ska hittas…

Det är oklart exakt hur vi påverkas, men en sak är klar. Vår investering på 400 miljarder kr för att göra CO₂-fri järnsvamp och sänka utsläpp motsvarande två tredjedelar av hela Sveriges CO₂-utsläpp är hotad om det inte blir en förändring i hur systemet fungerar.

Slut tråd.

Anders Lindberg

LKAB. Pressbild Fredric Alm.

-Pettersson säger att det verkar helt uppenbart att nuvarande regler och regeringen inte vill ha industriell verksamhet i Sverige. Satsning efter satsning får nej efter orimliga väntetider, andra får nej på grund av brist på el.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “LKAB får nej till ökad utvinning

  1. Måste dela med mig av denna:

    ”Stefan Bolund (är ett skämt)
    @Regeringsparti1
    ·
    12 okt.
    LKAB:s ansökan om miljötillstånd avvisas pga att de missat att kalla bergvärmeägare via brev.

    Dessutom fanns det brister i deras genuspolicy och hudfärgsarbete. Vid platsbesök saknades även skyddsutrustning för gravida män.

    LKAB har visat mkt dåligt omdöme och bör läggas ner.”

  2. När våra korttänkta socialdemokratiska statsråd talar snackas det bara om de nya jobb som skall komma i norra Sverige.
    Att se till att de jobb som redan finns nämns aldrig .
    Batterifabriker och andra företagare kommer att få samma helvete med aktivisterna på myndigheterna vad det lider .
    Tro inte annat .
    Miljöpartiet kör detta land i botten .

    10
  3. Att starta företag är krångligare än att importera 1 miljon anslutande, .då behövs inget

    10
  4. Miljöpartiet är ett ”degrowth movement.” Dessa naiva flummare vill tillbaka till en idyllisk medeltid där alla lever i harmoni med naturen. Att de flesta under medeltiden var urfattiga, svalt, frös och var sjuka hela tiden förstår de inte.

    16
  5. Verkar som om aktivisterna på de politisk tillsatta ämbetena i Mark och Miljödomstolarna jobbar på övertid med att torpedera hela den svenska basindustrin.

    Nog dags att börja rota och granska dessa domare, tekniska rådgivare och se vad deras agenda egentligen är.

    27
  6. Med nuvarande regler hade den första svensken som kom hit efter inlandsisen svultit ihjäl eftersom han inte hade fått tillstånd att jaga med pil och båge, bågen levde nog inte upp till arbetsskyddslagstiftningen krav.

    24

Kommentera