”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

Lars Vilks, skriver i Nya Tider om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer,

2018 hade Fotografiska Museet bjudit in alla riksdagspartier att visa fem bilder som visade vad deras politik stod för. Sverigedemokraterna valde Vilks rondellhund i olika varianter. Det gillade inte museets ledning som istället valde att visa fem tomma ramar. Det gjorde i sin tur Lars Vilks grinig som kom till utställningen med en egen kopia på sin rondellhundsteckning. Den höll han upp framför SD:s tomma tavelramar. Muslimska organisationer har utlovat en belöning på 100 000 dollar för att döda Vilks, eller 150 000 dollar ”om han slaktas som ett lamm” (få halsen uppskuren). Lars Vilks lever nu med livvaktsskydd. Foto: Nyheter Idag

När Piotr Bernatowicz år 2020 tillsattes som chef för U-jazdowski Center for Contemporary Art i Warszawa väckte det självklart en djup indignation i konstvärlden. Den nationalkonservativa polska regeringen önskade en ny kulturpolitik och för samtidskonsten blev det alltså Bernatowicz uppgift att ombesörja detta. När jag nåddes av denna nyhet insåg jag att det var rätt intressant. Den polska regeringen har förmodligen inte någon större kunskap om vad samtidskonstnärskap handlar om. Även om Bernatowicz inte har någon lång erfarenhet som institutionsledare vet han säkert vad han har gett sig in i.

Vad är då samtidskonst enligt den officiella versionen i väst? Det handlar inte enbart om konst som skapats i nutid utan om en alldeles bestämd inriktning med ett ideologiskt program. Innehållet förändras över tid, men det går tämligen långsamt. Det som kännetecknar den idag har växt fram under de senaste två decennierna.

Genomgående är samtidskonsten politiskt orienterad med ett allt strängare ramverk för vad som skall vara moraliskt acceptabelt. Under åtskilliga år har det vanligaste temat varit postkolonialism/dekolonisation med ett stort intresse för minoritetsfolk. Antirasism och antifascism ingår också mycket uttalat i verksamheten. Genusproblematik, feminism och LHBQT är andra områden som favoriseras, liksom stark respons på rörelser i tiden, som metoo, BLM och klimat.

Fortsättning på Nya Tider bakom betalvägg…

Om Lars Vilks på bloggen…

Om Dan Park på bloggen…Dan Park har avtjänat två fängelsestraff för sin konst (5 månader + 4 månader) och är därmed den förste konstnär i Norden att fängslas sedan surrealisten Wilhelm Freddie dömdes till tio dagars fängelse i Danmark år 1937.

2 thoughts on “”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

  1. Ja och där förekommer inte överfall från importerade vilddjur heller, kort sagt så är livet
    mycket friare i Polen, det är Sverige som är den nya kommuniststaten, socialismen är
    den nya tvångströjan för Svensken !

    24
  2. Inte bara ”politisk konst” är friare i Polen, allt är friare!
    Därför flyttar Svenska företag till Polen.

    29

Kommentera