Stäng

1000 stora kolkraftverk och nya byggs stadigt är Kinas smutsiga hemlighet

KLIMAT & MILJÖ. Kinas smutsiga hemlighet: Med 1000 koleldade kraftverk nya byggs hela tiden hånar Kinas energiföroreningar världens ansträngningar att bekämpa klimatförändringar.

Kolkraft i Kina Foto: Dai Luo CC BY

De böljande molnen av ånga och rök syns på mils avstånd. När natten faller på och ljusen gör himlen neongrön så långt ögat når, fortsätter skorstenarna att pumpa ut sina giftiga ångor.

Detta är Ningdong Energy and Chemical Industry Base, ett av de största industriella komplexen i världen. Den sträcker sig i halvöken långt väster om Peking och täcker ett så stort område-341 kvadratkilometer, mer än två tredjedelar av Los Angeles storlek- det är nästan ofattbart.

Mycket av The Base, som det kallas lokalt, är hem för gruvor, som producerar 130 miljoner ton kol per år – ungefär samma som den årliga totala grävningen från alla 233 djupa gruvor som fortfarande används i Storbritannien när kol var vårt största energikälla på 1970-talet.

Kolet – det mest förorenande av alla bränslen – matas in i en rad enorma kraftverk vid komplexet, som har kapacitet att generera 17,3 gigawatt. Det skulle räcka för att tillgodose en tredjedel av Storbritanniens största efterfrågan på el.

På The Base finns också 32 företag som använder kol för att tillverka kemikalier, vilket genererar ännu mer koldioxidföroreningar och ovanpå allt detta är utställningen: världens största kol-till-vätska-anläggning (CTL), som drivs av den statliga Shenhua Ningxia Coal Industry Group. Att helt enkelt bränna kol är smutsigt nog och producerar mer koldioxid än någon annan metod för elproduktion, nästan dubbelt så mycket som att bränna naturgas. Men att göra olja av kol är mycket värre: det kan fördubbla mängden CO2 som pumpas ut i atmosfären från varje energienhet.

Men Kinas Shenhua-grupp – nu omstrukturerad som en del av China Energy – har investerat kraftigt i denna enormt förorenande CTL -anläggning.

Ingen västerländsk journalist har någonsin fått besöka webbplatsen. Men 2017 fick en kinesisk forskare, Xing Zhang, en rundtur av företagets vice ordförande, Dr Yao Min.

Hennes resultat, skrivna i en blogg för International Energy Agency (IEA), avslöjade att Shenhua då hade investerat 55 miljarder yuan – eller 6,2 miljarder pund – enbart i CTL -anläggningen. Varje år omvandlar anläggningen 20 miljoner ton kol till fyra miljoner ton oljeprodukter; 2,7 miljoner ton diesel; en miljon ton nafta petroleum; och 340.000 ton flytande gas.

Och The Base är inte Kinas enda stora CTL -anläggning. Det finns minst sex andra i landet som redan är byggda eller under uppbyggnad – och Kina säger att det planerar att bygga ännu mer i nationer där det har gjort stora investeringar, till exempel Pakistan.

Ändå står The Base för bara en bråkdel av Kinas kolberoende. Kolkraftsflottan växte femdubbelt mellan 2000 och 2020 och står nu för nästan hälften av världens förbrukning-mer än tre gånger sin närmaste rival, USA. Det sägs ha 1080 separata anläggningar med en total kapacitet förra året på 1 005 gigawatt och bygger mer.

Men i Kina minskar inte koldioxidutsläppen, de ökar allt snabbare.

Kina är ett land med ett häpnadsväckande utvecklingstempo. Mellan 2011 och 2013 använde Kina mer cement än USA gjorde under hela 1900-talet. Kina producerar nästan 60 procent av världens stål och dess oljeraffinaderikapacitet har tredubblats sedan 2000.

Även om Kina förra veckan lovade att sluta bygga kolkraftverk utomlands, fortsätter Kina att göra det hemma. Förra året ökade dess koldrivna kapacitet med 38 gigawatt, medan resten av världen minskade kapaciteten med 17 gigawatt.

När president Bidens sändebud för klimatförändringar, John Kerry, åkte till Peking den här månaden för att sätta press på regimen för koldioxidutsläpp, förnedrades han. Kerry tvingades hålla sina möten via Zoom (telefonmöte), han kunde lika gärna ha stannat i Washington 

Läs vidare på Daily Mail…

-Pettersson säger att Per Bolund, Märta Stenevi och Greta borde åka till Kina och prata allvar med de kinesiska ledarna, men de föredrar att jaga medelsvensson drivmedelsförbrukning…

Sveriges andel av de globala utsläppen är någonstans runt 0,1 procent och trots att vi redan minskat mycket så ska vi minska mer till ingen som helst nytta. Kina ÖKNING på en månad motsvarar Sveriges totala utsläpp på ett år.

BBC News rapporterade den 26 september 2018 att i Kina är hundratals nya kolkraftverk på väg att färdigställas, motsvarande 259 GW effekt, eller drygt 250 Ringhalsreaktorer (R1 och R2). De kinesiska energiplanerna utgår från att kolkraft kommer att vara omistlig för överskådlig framtid.

1,4 miljarder kineser släpper dessutom ut ungefär dubbelt så mycket som tio miljoner svenskar per capita.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 reaktioner på “1000 stora kolkraftverk och nya byggs stadigt är Kinas smutsiga hemlighet

 1. ”De böljande molnen av ånga och rök syns på mils avstånd. När natten faller på och ljusen gör himlen neongrön så långt ögat når, fortsätter skorstenarna att pumpa ut sina giftiga ångor.”
  Moderna kolkraftverk med elektrofilter och skrubber-skorsten släpper endast ut koldioxid och vattenånga.
  Koldioxiden göder all växtlighet och motverkar därmed svält på Jorden, däremot påverkar den inte Jordens medeltemperatur märkbart.

  12
  1. Ser att du förstår och vet vad som händer. Artikeln är antingen 100 år gammal eller så ren antikinesisk propaganda. Gissar att ursprunget är USA resp UK.

   Glöm inte att Ryssland använder kol som energikälla, liksom Indien. Världens största kolkraftverk invigdes för ca 6 månader sedan i UAE, som ju är ett oljeland (men olja är alldeles för viktig råvara för att i onödan eldas upp). Ryssland bryter kol och exporterar även. Indien bryter kol och köper framförallt från Australien. Indonesien köper kol.

   De flesta av er läsare har ingen aning hur ”handelskol” ser ut eller fungerar. Närmast kan sådant kol beskrivas som fint ”damm”, som pumpas in i eldar och brinner. Ni tror säkert att det handlar om kolklumpar, men detta är för 100 år sedan.

   Som nämnts så är kol idag en ren produkt när det förbränns. Transporter och brytning är en annan sak, men genom att innesluta det flytande kolet, så blir nedskitningen med partiklar minimal. Förbränningen renas i högsta grad från tungmetaller och andra gifter och eventuell rök beror på temperaturskillnader och inte nedsmutsning. Visst finns det äldre kraftverk kvar, men dessa byts successivt mot andra energikällor (gas, kärnkraft) resp förses med högkvalitativ rening. Illustrationen till artikeln är ren propaganda och ljuger om situationen. Varje gång man ser denna typ av bilder så vet man att det handlar om lögner.

   1. Jag har inte varit i Kina men jag tror inte de medier som rapporterar om Kinas enorma problem med smog ljuger.

    Men meningen med inlägget var att visa hur orimliga Miljöpartiets insatser är i det stora hela. Att Ryssland, Inden med flera släpper ut massor eller att stora ytor i Afrika och Sydamerika används till svedjebruk gör inte saken bättre, men inläggen tror jag bör hållas korta och inte bli långa som böcker.

    5
    4
 2. Angående sista meningen i artikeln, ”1,4 miljarder kineser släpper dessutom ut ungefär dubbelt så mycket som tio miljoner svenskar per capita”.

  Kina är ett stort land, ca 1,4 miljarder personer.
  Om man istället jämför Kinas utsläpp av CO2 per capita (7,38 ton/år) med USA’s (15,52 ton/år), så undrar jag varför Kina här beskrivs som den värsta miljöboven.

  https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-per-capita

  8
  1
 3. Men bara Sverige stänger ner all energi så kommer övriga världen att följa oss säger Bolund? Otroligt vilka begåvade politiker Sverige har!

  31
 4. Vi måste skicka Greta till Kina omedelbart så att hon kan informera kineserna att jorden snart kommer att gå under.
  Eller högre skatter i Sverige så behöver kineserna inte bry sig.

  27
  1. Det måste bli en enkelbiljett med tåg.
   Eller ska barnet cykla den här gången?
   Får hon med sig sitt trä-lego?

   14
 5. Bolund, Stenevi och Greta är alla symboler för sin egen symbol-agenda. Ett typexempel på den feghet som representerar den som spottar nedåt men slickar uppåt. Att sila mygg men svälja kameler. Att suga ut den redan överbeskattade, men blunda för de stora elefanterna. Bolund har ju redan ”förhandlat” med John Kerry, enl. vad han själv inbillar sig, så han kan ju försöka med de arroganta kineserna då. Men det kommer bara att sluta med någon ny skatt för Svenne-Banan.

  33

Kommentera

%d bloggare gillar detta: