Miljardnotan för föräldrarnas ledighet

SKATTER. Regeringens förslag om en familjevecka sågas av experter, politiker och näringsliv. Svenskt Näringsliv har räknat fram vad reformen kostar. ”I slutänden blir det alla andra som jobbar som får betala för att landets föräldrar ska kunna vara mer lediga”, säger ekonomen Jonas Frycklund till Tidningen Näringslivet.

Historiska Museet. Förr i tiden var det självklart att barnen skulle hjälpa till på gården. Redan som små följde barnen med föräldrarna i arbetet. De första egna arbetsuppgifterna som barnen fick kunde vara att gå ärenden eller att valla djur. Dalarna, Lima socken, 1906. Fotograf: Per Persson

När regeringen 2018 presenterade den så kallade familjeveckan handlade det om fem betalda lediga dagar per år och förälder att använda för att delta vid barnens utvecklingssamtal, vara med dem i skolan eller för att vara hemma när skolan har studiedag. De beräkningar som Svenskt Näringsliv gjorde då visade att kostnaden för samhället skulle landa på 32 miljarder kronor.

Nu har regeringen återigen familjeveckan med i budgetpropositionen. Den här gången föreslås tre dagar per år som alla föräldrar till barn mellan 4 och 16 år ska kunna använda för att vara hemma och samtidigt få 80 procent av lönen.

I linje med de tidigare beräkningarna drar Svenskt Näringsliv slutsatsen att detta förslag kostar samhället 20 miljarder kronor, utifrån att det blir färre arbetade timmar i ekonomin när arbetstagare är hemma från jobbet.

Regeringen hävdar att kostnaden är lägre, omkring 11 miljarder kronor, men nämner även de negativa effekterna av att ekonomin väntas tappa 23 miljoner arbetade timmar.

”Det är ett väldigt konstigt förslag som får stor effekt på Sveriges BNP”

Blir förslaget verklighet är det extra dålig tajming just nu när ekonomin befinner sig i en uppgång och ska försöka hämta tillbaka det som har gått förlorat i samband med pandemin, enligt Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Förslaget är en felprioritering som försvårar återhämtningen i ekonomin. Tappar vi 20 miljarder går den långsammare. I slutänden blir det alla andra som jobbar som får betala för att landets föräldrar ska kunna vara mer lediga. Det är ett väldigt konstigt förslag som får stor effekt på Sveriges BNP.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi presenterade förslaget som en åtgärd för att skapa ”rättvisare förutsättningar för föräldrar”, men Jonas Frycklund tycker att det är ett dåligt argument.

Då hade det varit vettigare och betydligt mer rättvist att använda pengarna till att minska arbetslösheten. Det är feltänkt av regeringen och liksom flera andra förslag i budgeten går det helt emot arbetslinjen.

Läs vidare…

-Pettersson har svårt att förstå Shekarabis ”rättvisare förutsättningar för föräldrar”. Rättvisare än vad? Sverige har redan världens mest generösa föräldraförsäkring. Är det rättvisare att lägga 20 miljarder på dem som arbetar eller att inte lägga på de arbetslösa eller fattigpensionärer Shekarabi?

Föräldraförsäkringen är ett samlingsbegrepp för flera socialpolitiska åtgärder i Sverige för föräldrar. Den består av föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, mammaledighet, pappaledighet och rätt till förkortad arbetstid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Miljardnotan för föräldrarnas ledighet

  1. Ja, lite kosmetika kostar bara 3miljarder,
    plus några miljarder i kringkostnader.
    Vi har råd….. Däremot att ge utsatta grupper
    rejält stöd, då fattas pengar. Men det är
    klart, Svennebanan som betalar kalaset
    han hålls i strama tyglar. Arma land

  2. Detta är väl i första hand tänkt för ”den nya befolkningen”…
    Deras kvinnor är ju under sin levnad,gravida större delen !
    Med 5-6 ungar och en på väg,är ju detta en morot för exoterna från MENA !
    Bidrag,bidrag,bidrag….

  3. Perfekt av S! Dom vet vad dom gör. Lite mer sådant och dom kan låta MP styra efter nästa val också!

  4. Det är inte meningen att landets invånare, de arbetande skall betala för sossarnas jippon i akt och mening att säkerställa röster i valet.
    Det är klart tydligt att sossarna tror att vi alla är idioter, det är bara de som lägger sina röster på S som finns inom den kategorin.

    18
  5. När min ungar var små och av någon anledning var lediga, så fick jag eller deras mamma ta ut en semesterdag ifall vi ville vara hemma med dom. Som vanligt är regeringens förslag ett fullkomligt hål i huvudet.

    25
    1

Kommentera