Stäng

Lagrådet sågar regeringens förslag om Cementa

EKONOMI & INDUSTRI. Regeringens förslag om att tillfälligt underlätta för Cementa att bryta kalksten kan inte genomföras, anser Lagrådet, rapporterar Sveriges Radio.

Steget Efter

Mark- och miljödomstolen har tidigare beslutat att företaget Cementa inte får bryta kalk och tillverka cement på Gotland. Företaget överklagade domen men Högsta domstolen nekade prövningstillstånd.

Då hade regeringen redan meddelat att man avser att införa en tillfällig lag som ska göra det möjligt att fortsätta verksamheten i åtta månader.

Men det förslaget får nu underkänt av Lagrådet, rapporterar Ekot.

En lag med syftet att korrigera ett domstolsutslag skadar tilltron till rättsväsendet, enligt Lagrådet. Lagförslaget strider också mot principen att lagstiftning inte ska inriktas mot enskilda företag.

Cementa är Sveriges största Cementtillverkare och tillverkar c:a 75 procent av landets behov. Tillståndet för verksamheten i Slite på Gotland löper ut i oktober.

-Pettersson säger att regeringen har struntat i lagrådet förr, gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas, då handlade det om att låta 9000 ljugande afghanska män utan asylskäl stanna. Lag och ordning verkar inte vara regeringens främsta merit.

Från regeringen är näringsminister Ibrahim Baylan (S) ansvarig. Baylans mörkande av SGU:s rapport om att nedläggning av Cementas betongtillverkning motiveras uppenbarligen av att den statliga rapporten var så tydlig i sin slutsats om att skadan skulle vara enorm och helt av regeringen självförvållad.

Att Baylan gör som han gör kan naturligtvis bero på att han är socialdemokrat, och som ni vet sätter partiet alltid partiet framför landet. Baylan har inte bara gjort karriär i en korrumperad kultur, han har född i en annan och har valt att behålla sitt turkiska medborgarskap i Turkiet.

Det är märkligt att stadsråd och även statsministern får ha dubbla medborgarskap. Ibrahim Baylan är visserligen kristen syrian, men vad händer i framtiden när muslimska partier hotar att bli vågmästarpartier.

Abdisiriak Waberi, var 2010-2014 moderat riksdagsledamot, somalier, svensk medborgare och aktiv islamist. Jag mejlade honom och moderaternas kansli upprepade gånger och frågade var han hade sin lojalitet, hos Sverige, Somalia eller islam? Jag tyckte det var aktuellt eftersom Waberi satt i försvarsutskottet och Sverige hade soldater i Somalia, men det kom aldrig något svar.

Ibrahim Baylan har svenskt och turkiskt medborgarskap. Bild: Socialdemokraterna CC BY

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Lagrådet sågar regeringens förslag om Cementa

 1. Nu har de ju redan visat att det går alldeles utmärkt att strunta i vad lagrådet tycker så vad är problemet?

 2. Det är tydligt att det vore bra om regeringen hade gjort en konsekvensutredning innan dom införde natura 2000 och lät MP och deras kompisar bland miljömupparna lägga förslag som kan leda till att Sveriges cementtillverkning slutar att fungera. Men allt för att hålla MP på gott humör. Skit i resten av Sverige.

 3. Så går det när fullständiga pellejönsar,sitter i Regerings-ställning !!
  Att småbarn tror och jublar över Greta,och andra extrema får vi förlåta,de vet inte bättre! Aldrig de vuxna som genom val tillsatts,att styra ett land !

  12
 4. S kommer inte att gå in i ett valår med vetskapen om den massarbetslöshet som blir som en följd av att Cementa stoppar cementtillverkningen. Det vore detsamma som att utföra ett självmord och eftersom S alltid har makten framför ögonen så blir det en ny lag, med stöd av M och KD

  13
  1. Kan fylls på med en kvälls-nyhet från Tyskland.
   Där vill de Gröna extrema stänga ner landets största Kalkverk p.g.a.,att denna viktiga beståndsdel dels är energikrävande,och dels orsakar höga CO2-utsläpp !
   Jämförbart med dårarna i Abzurdien och Slite Cement.
   Säger än en gång tack o. lov jag fått leva när jorden ännu var i balans,och förnuft rådde !

 5. miljöförstöring i närmiljön, skiter den mp-styrda regeringen totalt i. Det är det flummiga påhittade klimathotet som är det centrala. Allt för att skyla över all skit man skapat i samhället. För en yttre fiende, enar. Även om den är ett fantasifoster. För miljön är inte det viktiga för mp och miljörörelsen. Nej, det är att underkuva landets innevånare, och skapa ett primitivt jordbrukarsamhälle. För det är fortfarande det kommersiella, kapitalistiska man är emot, men nu vill gå bakvägen genom klimathotsdogmen. Miljön bryr man sig inte det minsta om. För mp är ett fascistiskt Pol-Pot-parti, som vill ta död på ALLT utvecklat!

  25
 6. Sossar är myglare. Om jag förstått dagens diskussion rätt så varnar lagrådet för att Cementa-lagstiftningen bryter mot grundlagen. Afghanamnestin bröt inte mot grundlagen men ansågs vara lagstiftning utformad av en treåring (eller Miljöpartist)

  22
 7. Allt är initierat av MP och godkänt av sossarna som gör vad som helst för att stanna vid makten, att de bryter lagar och förordningar är dem fullständigt likgiltigt.

  De borde vara möjligt att ta denna regering till domstol eftersom det är mycket som Riksdagen ålagt att göra som blivit ogjort.

  35
 8. Lagrådet kan tänkas bestå av något mer utbildade människor, till skillnad mot regeringens samling av idioter.

  Se på den debile dum-Stefan som inte ens lärt sig att ställa in en MIG / MAG-svets korrekt, än mindre att hantera den. Strömstyrka, trådmatningshastighet och annat, ligger nog helt borta för den efterblivne fan.

  Hade jag varit Jimmie Åkesson, hade jag gett Stefan Löven en lömsk flugsvamp som avskedsgåva, dock med varningstext för sin giftighet.

  29
 9. Bra Pettersson! kunde inte säga det bättre. Sossarna är en galen klan, och har ett mål, makten framför allt. Lite bedrägerier och annat fuffens, ser de som en merit.
  De värsta är, att svensken i gemen är så urbota korkad och låtit det gå så här långt. Tyvärr, topping point är nådd, nu är det fritt fall för landet..

  38

Kommentera

%d bloggare gillar detta: