”Svensk” spionerade åt Ryssland, döms till tre års fängelse

SPIONERI. Göteborgs Tingsrätt, mål B 18657-20, har idag dömt en 47-årig man till tre års fängelse för spioneri för att han anskaffat och lämnat ifrån sig företagshemligheter från lastbilstillverkaren Scania till en rysk ambassadtjänsteman. Mannen, som nekat till brott, var även åtalad för att ha gjort motsvarande med hemliga uppgifter från personbilstillverkaren Volvo men i den delen har tingsrätten frikänt honom.

Kristian Dimitrievski

Den 47-årige mannen är civilingenjör och har arbetat som konsult för Volvo personvagnar under 2016-2017 och från februari 2018 till dess han greps den 26 februari 2019 för Scania. Under 2016 fick den nu dömde mannen kontakt med en rysk ambassadtjänsteman och de två började därefter träffas med viss regelbundenhet fram till dess mannen greps vid ett möte med ambassadtjänstemannen på en restaurang i centrala Stockholm.

Tingsrätten har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bl.a. USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del. Vid mötena med ambassadtjänstemannen har mannen regelbundet mottagit kontanter, pengar som tingsrätten anser utgjort ersättning för den information som lämnats. För att kunna dömas för spioneri krävs att Sveriges säkerhet kan skadas om uppgifterna kommer främmande makt till del. Tingsrätten har bedömt att så är fallet beträffande uppgifterna som mannen inhämtat från Scania medan det däremot inte styrkts att det är så beträffande uppgifterna från Volvo.

Förutom fängelsestraffet har tingsrätten beslutat om att 27800 kr i kontanter som den dömde hade på sig vid gripandet och som han erkänt att han fått från ambassadtjänstemannen, ska förverkas eftersom pengarna bedömts vara ersättning han fått för spionaget. Tingsrätten har också belagt mannen med reseförbud och ålagt honom att lämna ifrån sig sitt pass.

I beslag tagna lagringsenheter i form av två bärbara datorer, en kamera, två hårddiskar,
två USB-minnen, en mobiltelefon och ett passerkort förklaras förverkade. Beslagen ska
bestå.

-Pettersson säger att spionen heter Kristian Dimitrievski, och är född 1974…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “”Svensk” spionerade åt Ryssland, döms till tre års fängelse

 1. ja vet inte om det var biligt .. vad fick den där vapenfixerade journalisten . som skvallrade på svenska underrättelsetjänsten ..
  det är tack vare jan g. som som underrättelsetjänsten använder dig av dåliga fnask som i Assang fallet

 2. Det var billigt, bara två år i fängelse.
  Ja inte för oss förstås en, kostnad över två miljoner bara för fängelsetiden.

 3. När det gäller terrorbrott, spioneri och samhällsfarliga brott så borde detta vae grunden för kunna dra in det svenska medborgarskapet. Förutsatt att migranten har något att medborgarskap i exempelvis någonstans i fd Jugoslavien

 4. ja är det möjligt ja skulle ju villa veta vad det är som är så hemligt så att en främande makt skulle vara intresserad…. det är ju uppenbart att volvo är inblandat…..kan det vara så jävla dumt att detta gäller det fossil fria stålet ?? om det faktiskt är så då kommer antagligen putin att vl förbanna och vill ha igen pengarna och då ligger han risiht till hoss rysarna också ..
  ja skulle gärna villa veta vad det var för exstremt hemligt matrial på denna usb sticka .. när det gäller dessa folk från dom lite avlägsnas delarna av ryssland så är det väl mest traffiking dom sysslar med

 5. Ungefär vad man kan vänta sig. Han är definitivt inte ensam i ”branschen”. Många från Balkan är avkomma från det gamla Sovjetiska systemet. Lojaliteten till det och möjligheten till snabba pengar, kombinerat med vetskapen om den svenska naiviteten, gör att flera tar chansen.

 6. När jag fick höra om fallet tänkte jag för mig själv att spionen med största säkerhet är en kulturberikare, antagligen från Balkan.
  Trevligt att konstatera att kulturradarn fortfarande fungerar.

Kommentera