Stäng

Efter drygt tio år. SD får ingå i Riksdagens kvittningssystem

INRIKES. Efter drygt tio års debatt får Sverigedemokraterna nu ingå i riksdagens kvittningssystem, rapporterar Sverige Radio. Gruppledarna för de åtta partierna är överens.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, Foto: News Øresund, Johan Wessman.

Kvittningssystemet används när ledamöter inte kan delta vid omröstningar. Om en ledamot från partierna till höger exempelvis är sjuk eller bortrest räknas en röst bort från partierna till vänster. Systemet gör att maktbalansen hålls intakt.

Dagens nyhet innebär att endast 311 av riksdagens 349 ledamöter ska delta vid framtida omröstningar. Totalt 11 procent av ledamöterna kvittas automatiskt ut från respektive parti.

-Pettersson säger att SD röstades in i riksdagen 2010, sedan dess har alltså sju av riksdagens partier vuxenmobbat det åttonde. Kvittningssystemet bygger på en överenskommelse mellan partierna och förfarandet är inte reglerat i Riksdagens regler.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Efter drygt tio år. SD får ingå i Riksdagens kvittningssystem

 1. Enligt Stefan Löfven är SD större fara för Sverige än något annat. Han likställer SD med de Tyska nazisterna på 1930-talet. Ifall majoriteten skulle ha Löfvens inställning till SD kan det nog vara den största faran för Sverige. De sju övriga partierna vill oftast stoltsera om vem, som har minst aning om att mesta kriminaliteten och våldet kommer från invandrare. De förstår inte att man samtidigt kan tänka och vet att det finns jättebra invandrare, som verkligen är välkomna i Sverige.

 2. Kan det vara förenligt med lagen att partierna gör som de gjort under lång tid med SD, och vad har de fått just 11 procent ifrån. Eftersom de anser att 311 är tillräckligt att styra kan de ta steget ut och föreslå det räcker gott med 249 ledamöter konstant.
  Ledamöter Norge 169
  Danmark 179
  Finland 200
  Alla de parlamenten gör ett bättre jobb än vårt, med betydligt färre ledamöter.

  13
 3. Det blir väl dom övriga 7 vilka ”står för allas lika värde” som bestämmer vilka som ska uteslutas.

  14
 4. Nu förklaras den senaste tidens reträtter från SD:s sida. De ville in i värmen och då måste man kritisera demokratier som Polen och Ungern där sittande regeringar inte bara har folkligt stöd men känner väl igen diktaturer av egen erfarenhet.

  Varför Jimmie? Människor röstar inte på er för att de vill ha mellanmjölk. Det finns sju andra alternativ för det. Människor vill ha naturlig opastöriserad icke homogeniserad spenvarm komjölk som politik.

  16
  4
 5. ”Dagens nyhet innebär att endast 311 av riksdagens 349 ledamöter ska delta vid framtida omröstningar.”

  Vem väljer vilka sverigedemokrater som ska uteslutas vid framtida omröstningar? Riksdagsledamöterna sitter på egna mandat såvitt jag känner till. Det mandat väljarna har gett dem.

  17
 6. Då kommer nästa fråga; vill sverigedemokraterna ingå i kvittningssystemet?
  Kan finnas fördelar att inte vara med.

  14

Kommentera

%d bloggare gillar detta: