”Vaccinpass ej värre än att stoppa vårdslös förare”

PANDEMI. De som mest ivrigt argumenterar för friheten att avstå vaccination är också de som utan att skämmas tar minst ansvar för andra, skriver överläkaren Magnus Snäckestrand i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Bild CC BY

Snäckestrand menar att vaccinpass bör införas för att rädda liv, och att ett sådant inte utgör ett absolut tvång att vaccinera sig – så länge man tar konsekvenserna av sitt val och inte utsätter andra för fara.

”Att hindra en medborgare att smitta andra under en pågående pandemi är principiellt inte ett större ingrepp i den individuella friheten än att stoppa en vårdslös bilförare för en körkortskontroll”, skriver överläkaren.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 thoughts on “”Vaccinpass ej värre än att stoppa vårdslös förare”

 1. Bra att hålla diskussionen igång. Man hoppas att politiker och tjänstemän vill oss invånare väl.
  Tyvärr finns det exempel på motsatsen. Skräckexemplet är som alla vet, flyktinginvandring, där politiker och tjänstemän envist hävdat att det är bra för oss svenskar. Dom blir lönsamma lite längre fram, dom ska rädda våra pensioner och dom kommer att jobba i bristyrken som läkare och ingenjörer. Det har bara blivit kriminalitet och våld av flyktinginvandringen, tyvärr. Den som idag inte förstått att det är lögner borde kanske fundera på hur hjärnan fungerar.
  Detta spiller tyvärr över på allt som vår regering och tjänstemän försöker slå i oss, som ex Corona.

 2. Rå fakta ifrån brittiska folkhälsovården, gällande mutation, smittspridningen och antal döda.
  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1014926/Technical_Briefing_22_21_09_02.pdf

  Data ifrån 1 oktober till 30 augusti, smittspridning och antal döda
  Delta varianten står för 68,1% av smittspridningen, men dödligeheten är mycket lägre än Alpha

  Data 1 februari till 29 augusti, akutvård och antal döda i Delta.
  Totalt Antal akutvård: 492 528
  Första dosen <21 dagar: 27 993
  Första dosen ≥ 21 dagar: 80 877
  Andra dosen ≥14 dagar: 113 823
  Ovaccinerade: 219 716 personer

  Antal döda: 1798
  Vaccinerade: 1091
  Ovaccinerade: 536

  När vår egna myndighet visar upp alla data och fakta så kan jag överväga mig att vaccinera mig, men med den data ifrån brittiska myndigheten som finns tillgänglig så kommer jag inte att vaccinera mig, det är i prinicp ett nollsumme spel förutom att risken att dö är högre om du är vaccinerad.

  19
  1
  • Bättre uppställning på antal döda
   Totalt Antal döda: 1798
   Första dosen <21 dagar: 16
   Första dosen ≥ 21 dagar: 126
   Andra dosen ≥14 dagar: 1091
   Ovaccinerade: 536

 3. Ingen, absolut ingen, kan med någon som helst legitimitet, förfasa sig över Tysklands 30-tal numera.
  För mig är frågan enkel. Det borde den vara för alla normalbegåvade personer.

  19
  4
 4. Jag som ovaccinerad får symptom stannar hemma för att jag är sjuk.
  Som vaccinerad milda, inga symtom tror jag inte smittar?

  18
  4
  • Helt i enlighet med artikeln. Lika berömvärt som om du saknade körtkort och stannar hemma i stället för att ge dig ut med bilen.

   5
   10
 5. Jag kan tillägga att bmipass skulle rädda ännu fler liv. Släpp inte in människor med BMI över 25 på café, restauranger och snabbmatsställen. Ge dom inga pass så de får stanna hemma i Sverige. Jämfört med detta blir Corona em spott i havet vad gäller att rädda liv.
  Vi kan också förbjuda alkohol och tobak när vi ändå är igång. Snacka om att dödstalen skulle minska.
  Slutsatsen alla cornapass älskare, det kan vara bra, med det finns åtgärder som räddar betydligt flera liv.

  32
  7
 6. Min brorson, 20 år, blev dubbelvaccinerad i april. Nu sjuk med corona. Vad är det för vits med det vaccinet?

  64
  6
  • M.Ström Din brorson kanske inte behövde intensivvård utan sjukan blev mildare tack vare sprutorna. Vanliga säsongsinfluensor blir ju även de mildare om en smittas om en har tagit vaccin

   5
   15
   • Nej, han behövde ingen intensivård. Samtidigt har min fru och mina två döttrar haft Corona. Ej vaccinerade. Det var som vanliga förkylningar eller halsfluss. Jag och sonen blev inte smittade. Ta vaccin mot förkylningar kan jag inte förstå vitsen med. Särskilt som det uppenbarligen varken gör till eller från.

 7. En läkare i rakt nedstigande led från de som var förespråkare för steriliseringsprogrammet som genomfördes i Sverige och sossarna med bondeförbundet och Folkpartiets godkännande. Tänk, ränderna går aldrig ur vissa, och inget har dom lärt sig, trots att historien upprepar sig.

  De som motsatte sig vansinnet blev då liksom nu, idiotförklarade likt de som motsatte sig Hitler, de blev inlåsta, fråntagna sitt levebröd och bespottade, samtidigt som tågen rullade igenom Sverige med judar från Norge, tvångsförflyttade. Såg ni åt annat håll?

  Vad fan är det med folk!. är dom så fulla av ångest, så dom tappar kontrollen helt?
  Det är livsfarligt att leva, man kan faktiskt rentav dö, Barbro Hörberg.

  59
  6
 8. Körkort är ett frivilligt val, för att framföra ett fordon. Att bli tvingad till något man ej vill eller vågar, är något helt annat. Idiotin tilltar.
  Vad kommer härnäst? Judestjärnan kanske återinförs, den infördes på 900-talet av islamister och återupptogs senare.
  Ett stort rött ”J” i passet var Sveriges krav på Tyskland, kanske ett stort ”F” för förrädare.
  Helt plötsligt är det passande med kontroll av individen.
  Nu är det riktigt sjukt, en del säger si andra säger så och grundlagen styr, tack och lov. Se på Danmark, sunda hjärnor.
  Som någon sa: ”När man är död märker man ingenting, men de omkring gör det”. Det är likadant med dumhet.

  55
  5
  • Enligt grundlagen -Regeringsformen 2 kap, 6 § – får ingen utsättas för ett ”påtvingat kroppsligt ingrepp”, som bl. a. vaccination anses motsvara, då man för in ett ämne i kroppen via en nål. För att ändra denna lag, liksom övrig grundlag, krävs att två ordagrant likalydande förslag röstas igenom i Riksdagen samt ytterligare ett krav: det måste hållas ett val, ordinarie eller extraval, mellan dessa två riksdagsomröstningar, som ändrar lagen.
   Tveksamt om något parti skulle våga föreslå detta, med den debatt som skulle följa. Hur som helst — före nästa riksdag, efter valet 2022, finns ingen möjlighet att påtvinga någon I Sverige någon typ av vaccination.

   43
   4
 9. Det är som att välja mellan pest och kolera. Varför ska jag tvingas vaccinera mig? För att skydda mig själv eller skydda andra.

  42
  5
  • För att dina barn och barnbarn ska slippa dö i en covid-19 infektion. Det var för att rädda liv som vi blev vaccinerade mot tbc, polio och smittkoppor. Hur hade Sverige sett ut om inte människor hade låtit sig vaccineras. Då kanske du hade hostat sönder lungorna eller fått stora sår på kroppen. Så varför ska inte ni tänka på kommande generationer?

   10
   53
   • Peter Konstantin:
    Smittskyddsläkare runt om i världen menar nu att vi får leva med Covid, den går inte utrota.

    Chans att överleva Covid: Mer än 99,6% för alla under 70 år.

    Det ska ställas mot att vi inte idag vet om eventuella biverkningar av de nya injektionerna som kan visa sig först om flera år. Kanske värt risken/ vinsten om du är äldre men att massvaccinera barn med de nya preparaten går inte jämföra med gamla beprövade vaccin som använts i många decennier.

    Åldersgrupper Covid-19 Influensa
    0-19 år: 99,9974% 99,99%
    20–29 år: 99,986%. 99,995%
    30-39 år: 99,969% 99,975%
    40-49 år: 99,918%. 99,965%
    50-59 år: 99,73%. 99,95%
    60-69 år. 99,41%. 99,9%
    Över 70 år: 97,6%. 99%
    (Ovan: ej på institution.)
    Över 70 år, alla: 94, 5%. 99%

    Källa: Ionannidis & Axfors, Stanford Universitetet 2021

    44
    4
   • ”För att dina barn och barnbarn ska slippa dö i en covid-19 infektion” Vad menar med det du skriver? Ska jag vaccinera mig eller ska jag inte vaccinera mig för mina ”barn och barnbarn ska slippa dö i en covid-19 infektion”?

    Jag har en dotter som är 45 år och hon tar sina egna beslut. Och jag tar mina. Några barnbarn har jag inte och lär.

    Min fråga kvarstår. Varför ska jag tvingas vaccinera mig?

    1) För att skydda mig själv
    2) För att skydda andra

    24
    4
 10. passet är mer till för att sätta press på ovaccinerade att vaccinera sig, finns egentligen inget medicinskt rättfärdigande:
  Vaccin hindrar inte smittan, vaccinerade kan smitta=passet onödigt.

  64
  6
 11. En motvalls kärring är emot allt, så och vaccinpass!
  När de inte begriper att vaccinera sig är enda vägen att mota C-19, så varför skulle de begripa att pass behövs. Corona smitta är en pandemi, oförstånd är medfött.

  17
  66
  • Problemet tror jag ligger i att alla vaccinerade ska mötas kramas flyga till varma länder ta med sig ny mutationer hem.
   Nä jag fortsätter hålla avstånd tills vidare tills proteinvaccinet kommer nästa år.

   37
   6
  • Grebom5
   Varför är det den enda rätta vägen?
   Och vad tror du du ska uppnå med att tala om för alla här att de som inte håller med dig är dumma?
   -För det är det enda du gör i varje inlägg! 😂

   45
   5
  • I Afrika har man nästan utrotat polio tack vare vaccin. I Sverige utrotade vi smittkoppor, polio och TBC med vacciner. Vi är på väg att utrota de så kallade barn-sjukdomarna tack vare vaccin. Om vi inte utrotar covid-19 så kommer många generationer efter oss att riskera att dö i covid-infektion. Jag vill helst slippa stå bredvid någon ovaccinerad på exempelvis en hockey match, eller på någon krog heller. Passet ska alla vaccinerade ha om de vill komma in i vissa länder. Några länder släpper inte in människor utan de får stanna i karantän i ett visst antal dagar. Ex. ska du till USA får du stanna 10 veckor i Mexico

   7
   29
   • Ja polio,tbc och smittkoppsvaccinerna är ju av en helt annan typ framtagna under lång tid och med mycket god verkan det är ju inte covidvaccinerna som tagits fram på kort tid med okända långsiktiga biverkningar. Polio,tbc och smittkoppor är ju betydligt dödligare för dom som smittats än covid. Det ser dessutom ut som om man måste vaccineras om varje år och du vaccineras väl inte varje år med polio,tbc eller smittkoppsvaccinerna för de ger ett livslångt skydd och immunitet. Dessutom kan du ju vara smittbärare fast du är vaccinerad 2 gånger så vaccinering är ju ingen garant för att inte bli sjuk även om symptomen blir lindrigare. Dessutom finns det människor som inte kan vaccineras på grund av sjukdomstillstånd som gör att de kan försämra sin sjukdom. Jag tror att man skall kanske vara lite försiktig med sina omdömen om vaccinering eller inte för det finns väldigt mycket forskning kvar att göra inom området.

    37
    3
   • Du skriver
    ”Några länder släpper inte in människor utan de får stanna i karantän i ett visst antal dagar.”
    Menar du:
    Några länder släpper inte in människor utan de TVINGAS stanna i karantän i ett visst antal dagar.

    Du kan inte jämföra hur man tog fram vaccin mot smittkoppor med hur man har tagit fram vaccin mot covid-19. De övriga vacciner du nämner kan jag inte uttala mig om. Jag saknar kunskap när det gäller dem.

    13
    7
  • Jag har varit och hälsat på en motvalls käring i dag. Min faster Siri 98 fyllda. Jag kramar inte om henne som jag brukar. Men annars var det som vanligt.

   11
   9
 12. Men om nu vaccinet fungerar vad ska vi då ha vaccinpass till?
  Samtidigt så är ju vaccinpasset lika onödigt om vaccinet inte fungerar!

  77
  9
  • Du har liksom inte riktigt fattat poängen. Det kommer att bli så att ska du komma in i vissa länder måste du ha vaccinpasset. Enkelt, eller hur?

   6
   36
 13. Överläkaren har förstås rätt, för att få köra bil måste vi ha körkort och olika regler. För att få ha vapen måste i ha vapenlicens osv

  11
  56
   • Drygt 25-30% av befolkningen har redan antikroppar mot covid då dom redan haft smittan.
    Skulle sedan ytterligare 30-35% ta vaccinsprutan då borde vi nå de 60% som behövs för flockimunitet om nu verkligen sprutan fungerar.
    Men tyvärr gör den inte det, studier från Israel visar på att det ger endast ett kort skydd, några månader och då bara mot de ursprungliga varianterna.
    Deltan sprider sig snabbt där i ett av världens mest vaccinerade länder.

    19

Kommentera