6-0 tillbortalaget från Somalia vid åtal för assistansbedrägerier i Örebro

ASSISTANSBEDRÄGERI. En brukare har tillsammans med fem assistenter lurat Försäkringskassan på över 12 miljoner kronor. Brotten har enligt åklagaren pågått mellan 2014 och 2021 och varit systematiska. Av de sex åtalade är tre häktade sedan februari 2021. De som har åtalats tillhör två familjer som har nära koppling till varandra, varav den ena består av brukaren och hans två söner.

Steget Efter

Utredningen är omfattande och visar att brukaren har överdrivit sina fysiska begränsningar, att assistenterna vid upprepade tillfällen innehaft andra arbeten som krockat i tid med redovisad assistans samt att assistenter redovisat utförd assistans när de inte befunnit sig på samma ort eller ens i samma land som brukaren, säger kammaråklagare Elisabeth Anderson vid Åklagarkammaren i Örebro.

– Jag menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under många år har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger Elisabeth Anderson.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 958-21. Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta i mitten av september och beräknas pågå i ca 20 dagar.

Ur åtalet: Ansvarsyrkande för grovt bidragsbrott Ali Awes Moalim, Mohamed Ali Awes,
Abas Ali Awes, Abaji Mohamed Jaama, Majid Muhamed Ahmed
och Mariam Ali Mohamad.

En är medborgare i Somalia, två har dubbelt medborgarskap Somalia och Sverige, tre är medborgare i Sverige. Flera behöver somaliskt tolk, vilket en svensk medborgare också behöver.

-Pettersson säger tolv miljoner, sedan har var och en en försvarsadvokat á 1.425 per timme plus moms som skattebetalarna får stå för, tolkar är inte gratis, polisens utredning, sedan 20 dagar i tingsrätten, sedan troligen överklagande till hovrätten och vid fällande domkostnader i fängelse.

Totalt har 12.202192 kronor betalats ut med c:a 165.000 kronor per månad.

Det verkar som regeringen inte vill göra något åt dessa gigantiska bedrägerier eftersom de fortsätter år efter år.

I över tio år har vi skrivit på bloggen om att fusket med assistentersättningar är extremt omfattande och mer än var tredje bidragskrona utgörs av fusk, detta enligt Karl-Arne Ockell vid länskriminalen i Halland år 2010. Då rörde det sig om över 10 miljarder per år eller 4.000 kronor för varje skattebetalare i Sverige.

Naturligtvis har regeringen Reinfeldt och Löfven vetat om detta. Frågan är varför de inte gör något åt det. ”Vi kommer göra det som behövs för att stoppa fusk och kriminalitet”, har myndigheterna och politikerna sagt i åratal men inte mycket händer.

Dels är det skattepengar som går till kriminella, ännu värre kanske är att de kriminella aktörerna resulterar i att de som faktiskt har behov av hjälp nekas.

Jag påstår inte att bara invandrare begår dessa brott men det är nästan bara personer med invandrarbakgrund som åk fast och döms i de stora assistanshärvorna. Det förekommer definitivt fuskande svenskar med det är oftast enskilda individer som fuskar med vab-dagar, sjukskrivningar osv. Det är en piss i Mississippi i jämförelse.

Läs gärna några inlägg i Sagan om Södertälje och om Bortalaget, om Karl-Arne Ockell.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “6-0 tillbortalaget från Somalia vid åtal för assistansbedrägerier i Örebro

 1. Vilket straff får tjänstemännen som beviljat detta? Samtidigt som de drog in stödet till min döda systers barn som behövde vård dygnet runt? Resultatet var att hon också dog… fy faen för PK tjänstemän

 2. Bara föreställ dig hur mycket dessa som suttit häktade kommer få ut av JK då de frikänns, vi har inte råd att anhålla människor i Sverige, billigare är att bara betala dem vad de begär och jobba dubbla skift så skatten blir riktigt hög.

 3. Bättre kontroll på dem som söker, när de beviljas hjälp ska assistenterna klara prover så att patienten får rätt hjälp.

  När assistenten börjar sitt pass ska det redovisas via modern teknik där assistenten identifierar sig med fingeravtryck, samma sak vid avslutat pass.

  Ingen invalidiserad får själv bestämma vilka som skall assistera, utan att alla skriver kontrakt med huvudman kommunen/betalande myndighet.

  Bodde granne med en invandrad, som ägde en 4 rums lgh anställde två personer som bodde i hennes lgh, hon besökte teater, biografer, åt ute tiofalt oftare en vi då ett äldre par som båda jobbat och betalat skatt ett helt liv.

  Hon var gissningsvis 25 år, så hon kostade bra mycket mer i månaden än vad vi båda hade i pension, och det utan att hon själv bidragit med ett endaste öre.
  Hon fick besök av sin far ungefär en gång i kvartalet, han lämnade sin AUDI i princip mitt i gatan då han kom på besök, och tro inte att han besvarade oss infidels med en blick då vi hälsade.

  15
 4. Jag som hemmasupporter, ser gärna att bortalaget inte bjuds in till fler matcher. Det är min arena, mitt spel, och mina intäkter. De bortalag som spelar oinbjudna matcher på min plan ska omedelbart lämna arenan. Max 50 bortasupportrar om året tillåts på “Falcon invandrarfri arena”. Till de bortalag som är på väg till nästa veckas match meddelas härmed: Vänd om det är fullsatt!

  13
 5. När dessa “människor” har mjölkat ur det det sociala systemet vad ska dom göra då. Flytta?

  20
  • Socialdemokraterna och det övriga PK-folket kommer se till att det sociala systemet alltid är välfyllt med våra skattepengar, ingen risk att dessa “människor” behöver flytta.

 6. Vi måste slänga ut detta skitfolk..
  Sen tycker jag dom kan stoppa upp sin i derras sopsäckar.och dra till gethagen

  23
  2
  • Det krävs några parametrar för att missbruka assistansreglerna .
   För det första att du inte är född i Sverige och har gått igenom hela småbarnstiden med våra BVC och läkarkontroller . Då är din fysiska status kartlagt och dokumenterad .
   Det andra är att det är sossar som styr i de regioner som utsatt för bedrägerier . Det påstås att rädslan för att hamna i rasistsvängen gör att ingen törs ta tag i problemen innan de vuxit sig elefantstora .
   Det är bara en del av den socialdemokratiska vanskötseln av Sverige som blottas då och då .
   Det sker numer inom samtliga sahällssektorer.
   Så ser det ut efter några år på dekis .
   Ett antal miljarder till kommer det att kosta , innan vi går till val och börjar ställa till rätta .

   13

Kommentera