Dömda knarklangare får mångmiljonbelopp av staten

BROTTSLIGHET. Flera dömda knarklangare kommer att få mångmiljonbelopp av staten, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Utbetalningen sker efter en juridisk miss när bitcoin skulle omvandlas till svenska kronor under rättsprocessen.

close up view of a golden coin
Photo by Pixabay on Pexels.com

I april 2019 väcktes åtal mot tre män som sålt stora mängder narkotika via internet. I samband med gripandet av männen, året innan, lyckades polisen säkra 36 stycken bitcoins som enligt kammaråklagaren kommer från männens narkotikaförsäljning.

I åtalet omvandlar kammaråklagare Tove Kullberg de 36 bitcoinen till svenska kronor, och summan landar då på 1,3 miljoner.

Det är här som misstaget uppstår. När de brottsmisstänkta i maj 2019 dömdes till fängelsestraff, på mellan drygt fyra år till över sex år, är deras skuld till staten inte längre 36 bitcoin – utan en dryg miljon kronor.

Sedan tar det knappt två år tills dess att Kronofogden, som har i uppdrag att sälja knarkvinsten, auktionerar ut bitcoinen. Under de två åren har bitcoinets värde gått från 40.000 kronor styck till en halv miljon kronor styck.

– Det gör att när de här bitcoinen realiseras så blir det bitcoin över eftersom fordran kommer bli täckt mycket snabbare, säger åklagaren.

Närmare bestämt blir det omkring 33 bitcoin över – i dag är det värt mellan 12 och 13 miljoner kronor.

-Pettersson undrar vad skillnaden är mot beslagtagna dollar eller euro? Det måste eller borde finnas regler för valutaförändringar.

Nåväl, det borde bli en rejäl vinstskatt för herrarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Dömda knarklangare får mångmiljonbelopp av staten

 1. När ursprungsvalutan i sig kommer ifrån illegal drogförsäljning kan man ju inte bara ge dem mellanskillnaden?!

  Är det JK-tanten som varit i farten igen?

  14
 2. Kanske kammaråklagaren var utsatt för allvarligt hot och ”räknade fel”. Håller det inte alls för otroligt att höga tjänstemän utsätts för påtryckningar för att dela ut pengar till kriminella.

  20
 3. Vi pensionärer gör ju inte dessa ”lönsamma” affärer!
  Vi får nöja oss med att äta ris och potatis.

  ”Invandrarna blir lönsamma med tiden” – för egen del !

  Behöver vi importera överskottet från alla U- länder ?

  17
 4. Vi är ju också kända i hela världen för dom styrandes extrema dumheter
  och för att det finns folk som röstar fram dem!

  24
 5. Staten har kunnat lämna pengarna till alla fattig pensionärer. Men i Stefans Sverige där sänder man pengarna till voldtäksmen o kriminella…….

  25
 6. Om de konfiskerade tillgångarna är i bitcoin borde det vara just 36 bitcoin.
  Eller skulle de varit skyldiga mer pengar om kursen fallit?

  30

Kommentera