Stäng

Stor flyktingvåg är att vänta?

Ledarsidorna målar upp ett scenario som kan få 2015 års asylkaos att likna en sval sommarbris i jämförelse med det som komma kan.

Hur många som just nu är på väg att lämna Afghanistan vet ingen, men siffor på några miljoner har nämnts. Givet är att afghaner som på något vis bistått de utländska trupper som befunnit sig i landet, kommer att erbjudas skydd i Europa och USA. Om det bara rör sig om tolkar och deras familjer eller om ännu fler omfattas verkar man tvista om, men det lär bli många.

Givet är också att andra lär ta chansen och i samma veva lär afghaner boendes i länder som Iran se sin chans att surfa på vågen. Vi såg det 2015 och vi kommer att få se det igen.

Än mer oroande enligt Ledarsidorna, är utvecklingen i Libanon. Inte bara för att landet hyser några miljoner flyktingar, utan för att landet står på randen till kollaps. Libanon har också en kuststräcka vid det medelhav som sett mängder med båtar forsla migranter till Europa.

Frontex, EU:s egen gränspolis, varnar för att trycket på Europa ökat markant sedan förra året. Tack vare avtalet med det islamistiska Turkiet har antalet migranter som tagit den vägen till Europa minskat med 33% jämfört med 2020. Däremot har antalet migranter som tagit rutten via Balkan ökat med hela 90%. Antalet migranter som tagit sig till Italien har ökat med 96% och till södra Spanien har antalet ökat med 13% och värst är det för Kanarieöarna som sett en ökning med hela 134%. Märk väl att rutten via Lukasjenkos Belarus inte finns med i statistiken, men vi vet att tusentals migranter passerat gränsen till Litauen bara i år.

Ledarsidorna beskriver också hur migranterna som kommer inte har för avsikt att återvända och varför. Hoppet står till internationella aktörer som kan stoppa den kommande migrantvågen. Vilka de är och varför de skulle agera beskrivs dock inte, men om inga agerar i tid lär Europa stå på randen till något väldigt extremt.

Ledarsidorna

3 reaktioner på “Stor flyktingvåg är att vänta?

 1. Varför står inte alla 10 000- tals unga grabbar från Afghanistan som är i Sverige på kö för att åka hem och strida för sitt land???? Är det bottenskrapet, knarklangare och kriminella som kommit hit??

  22
 2. Hade vi inte tagit emot så många migranter under 10-talet hade vi nu haft resurser att hjälpa en del av flyktingarna från Afghanistan och Libanon.

  15
  3
 3. Danmark ska nog klara sig till kostnaden av en tågbiljett över sundet. Den humanitära stormakten har säkert plats för en extra miljon afghanska män på socialbidrag utan problem.

  39
  1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: