Stäng

Vill du arbeta som journalist? Då söker SVT dig som inte är svensk

SVT. Skattefinansierade Sveriges Television AB får av skattebetalarna genom rundradiokontot drygt 5000 miljoner om året och har runt 2.350 anställda. Nu ska de bli tolv till på SVT, dock inte svenskar.

Steget Efter

Om jobbet: Den 29 september startar ”Ny Kollega”, ett samarbete mellan Medieinstitutet Fojo, SVT, Reportrar utan Gränser, Icorn och Södra Vätterbygdens Folkhögskola. En utbildning för dig som arbetat som journalist i ett annat land.

Under fyra månader kommer du få grundläggande kunskap för att arbeta som journalist i Sverige. Utbildningen är på halvtid och kostnadsfri. Därefter har du mycket goda möjligheter till en avlönad heltidspraktik som reporter på någon av SVT:s 40 lokalredaktioner runt om i Sverige under våren.  För att bli antagen behöver du: journalistutbildning eller arbetslivserfarenhet som journalist från ett annat land, grundläggande kunskaper i svenska samt mycket goda kunskaper i minst ett annat språk (ej engelska). 

Vi förutsätter att du har en god allmänbildning, ett stort samhällsintresse och ett intresse för journalistik. Du har eget driv och vill i en framtid vara med och utveckla den svenska journalistiken. 

Eftersom kursen hålls på svenska behöver du grundläggande kunskaper, men vi kommer också att erbjuda språkstödjare. Utbildningen kommer genomföras på distans med tre fysiska träffar där vi vill att alla deltar på plats.

Första träffen hålls i Stockholm i slutet av september övriga två på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Exempel på kursinnehåll är svensk pressetik, arbetssätt , nyhetsvärdering, samt praktiska övningar.   Har du frågor om projektet kontakta mer än gärna:  Daniel S. Ogalde, projektledare, daniel.s.ogalde@lnu.se

Sista ansökningsdag är 5:e september och utbildningen pågår mellan 29 september och 23 januari. Praktikperioden på 20 veckor inleds den 31:a januari 2022.  Läs mer på www.fojo.se/ny-kollega eller anmäl dig till vår informationsträff den 25:e augusti klockan 9, 12 och 18. Maila nykollega@lnu.se för att anmäla dig och skriv vilken tid som passar dig.

“Ny kollega” är en utbildning för utländska journalister som vill bli verksamma i Sverige på svenska. Programmet arrangeras av Fojo, Reportrar utan gränser, ICORN, Södra Vätterbygdens Folkhögskola och SVT som nu välkomnar till en digital informationsdag.

Syftet med programmet är att ge utländska journalister en grund som gör det lättare att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och få arbete på en nyhetsredaktion. Det långsiktiga målet är också att bredda perspektiven och kompetensen inom den svenska journalistkåren.

Platsbanken

Sveriges Television AB
Journalist/Reporter
Kommun: Stockholm
Korta fakta om jobbet
Omfattning: Heltid
Varaktighet: Tillsvidare
Anställningsform: Tillsvidare- eller tidsbegränsad anställning
Antal jobb: 12

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Vill du arbeta som journalist? Då söker SVT dig som inte är svensk

 1. Infiltrationen fortsätter enligt modellen den kokta grodan, alltså vi kokar den dumme svensken lite till och lite till och tills det blir för sent att inse det utländska maktövertagandet i landet som faktum. Det behövs inga ryska agenter eller spetznas soldater, det sköter det vänsterliberala etablissemanget alldeles på egen hand.

  14
 2. Föga förvånande. Denna skyddade vänstervridna sysselsättningsverkstad är överbefolkad sedan lång tid tillbaka.

  61
 3. Om SVT:s s.k. ”granskning om rasismen inom vården”.
  SVT:s nyhetsreporter Lina Abusagr: ”Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer – de kan inte bli rasifierade”.

  Lina Abusagr har studerat journalistik på Södertörns högskola. Under studietiden var hon en slöjaktivist som bland annat spelade in en Youtubefilm som propagerade för att kvinnor ska bära slöja.
  https://samnytt.se/svt-vita-kan-inte-drabbas-av-rasism/

  P.S. Lina Abusagr har också skrivit ett examensarbete kallad: ”Asylsökande barns rättigheter inom offentlig rätt, – en kritisk analys…”
  (Hennes uppsats går i stort sett ut på att asylsökande barn, – inte minst palestinska sådana, påstås vara märkbart utsatta i Sverige och att den svenska staten strider mot mänskliga rättigheter, genom att vara återhållsamma med beviljande av uppehållstillstånd).

  47

Kommentera

%d bloggare gillar detta: