Stäng

Vård på egna villkor

Morgan Johansson, LO-basen, media och han som kallar sig statsminister, tillhör alla de som gått i taket och ropat rasism när läkare utlovat etniskt svensk personal till vårdbehövande. Fast hur är det egentligen med löften inom vård och omsorg?

Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet

Så uttryckte sig Stefan Löfven efter att DN provocerat fram löften till svenska vårdtagare som efterfrågat personal de känner sig mer bekväma med. Man får väl anta att mina föräldrar, som bägge är i den åldern där vård efterfrågas allt oftare, tillhör den skara vårdbehövande svenskar som känner sig mer bekväma med sånt de vuxit upp med. I synnerhet när varken far eller mor talar eller förstår engelska.

Jag lovar att påminna dem bägge när valet närmar sig.

Den intressanta fråga vi aldrig kommer få svar på, är om DN utgett sig för att vara etniska minoriteter som efterfrågat vård av personal de känner sig mest hemma med. Skulle Löfven, Morgan och alla andra som nu utropat rasism, reagera med samma avsky? Eller skulle avskyn vändas mot DN:s journalister för att de provocerat fram svar de önskade av läkare med annan etnisk bakgrund?

Ni vet givetvis svaret.

Fast nu är sanningen den att etniska minoriteter sedan en tid tillbaks kan åberopa vård och omsorg efter önskemål. Något både politiker, myndigheter och media bejakat.

2011 tog Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping fram en handlingsplan för personer med annan bakgrund än svensk. I den kan man bl.a. läsa följande:

All verksamhet inom vård och omsorg ska präglas av respekt för den enskildes
etniska, kulturella och språkliga bakgrund, tro, livsåskådning, sexuella läggning
och levnadsvanor. Varje brukare ska ha möjlighet att leva sitt liv efter egna
önskemål och egen övertygelse.

Göteborgs universitet publicerade 2008 en studie tillsammans med Göteborgs stad, gällande framtidens äldreboenden. Där står att läsa:

Det finns också ett fåtal studier som berör äldre invandrares problem och önskemål för framtida boende…//…när man blir äldre och man vill kunna uttrycka sig på sitt eget språk i vård- och omsorgssituationer. 

2008 beslutade regeringen Reinfeldt att ta fram en utredning med namnet ”Värdigt liv i omsorgen”. En utredning där man kan ta del av dessa ord:

Människor måste ges förutsättningar att få känna sig trygga. Det
är den enskilde som själv kan avgöra under vilka förhållanden
hon eller han känner sig trygg.

2002 lade socialdemokraten Nikos Papadopoulus fram en motion om äldreomsorg för personer med utländsk bakgrund. Bakgrunden är denna:

För att möjliggöra en god vård och omsorg för de äldre som hör till olika etniska grupper…//…anser vi att regeringen skall upprätta riktlinjer för hur kommuner skall gå till väga.

Om det var Papadopoulus motion som lade grunden vet jag inte, men nog har hans krav hörsammats.

2011 rapporterade SR från Sveriges första äldreboende för arabisktalande. Där träffade journalisten Ashraf Kashef som då hade bott i Sverige i 22 år, men som inte talade svenska. Vårdförbundets tidning Vårdfokus, rapporterade också de från äldreboendet, där medicinsk ansvarig sjuksköterska förklarade:

Att kunna göra sig förstådd och känna igen sig skapar lugn och mindre oro.

Företaget i fråga heter Kavat Vård och har ett flertal äldreboenden som riktar sig till speciella etniciteter. Bejtona riktar sig till araber, Persikan till perser och La Casa till spansktalande. Några boenden finns också där personalen talar svenska. Gemensamt för alla är att ”de boende ska känna trygghet och förstå kulturen”.

När det gäller Kavat Vårds äldreboende Persiskan (den med vårdare och brukare som talar persiska) är de ett fall för IVO (Inspektionen för vård och omsorg). 2020 hamnade de under luppen p.g.a. bristfälliga rutiner och en överdödlighet i coronans fotspår.

Fast nu är det inte bara äldreboenden man anpassar för nyanländas behov.

Medicheck är ett vårdföretag som erbjuder arabisktalande personal. På webbsidan förklarar de sin verksamhet med att…

När du behöver hjälp och söker vård är det viktigt att få träffa en person som talar samma språk som du. Det är en trygghet och bidrar till en bättre vård…//…Om du tycker att ni har en bra relation kan du träffa samma läkare över tid. Valet ligger hos dig.

Ett annat företag som erbjuder personal som talar andra språk än svenska är Familjeläkarna i Husby där personalen talar arabiska, persiska och somaliska.

Vårt motto är att erbjuda våra patienter lika bra vård som vi vill ge våra egna familjer.

Så ni förstår att det finns anpassad vård till etniska minoriteter i Sverige. Så minns gärna Stefan Löfvens ord ”Jag blir så förbannad, det är vidrigt” för det kommer mina föräldrar att göra nästa gång de tvingas besöka läkare och de vill känna sig trygga med det de vuxit upp med.

15 reaktioner på “Vård på egna villkor

 1. Jag ser för min inre syn statsministern framför en illa hörande 80-årings sjuksäng tänkande eller kanske skrikandes ”…vidriga rasistj**el du ska fortsätta vara tyst, fortsätta betala skatt och är inte värd någon vård…”. Sverige behöver förstås akut ny regering för att få tillbaks anständigheten i riksdag, myndigheter och samhälle.

 2. När man läser bl a avsnitt av Twitterduellen mellan Morgan och Arpi så anser jag att Morgan sjunker djupare och djupare i Twitterträsket. När ska han bli hela folkets justitieminister?

 3. Om du känner någon läkare, fråga honom/henne, vilken åsikt han/hon har angående läkare utbildade utomlands. Jag har ställt frågan till flera läkare i min närhet. Alla svarar på samma sätt. Och detta gäller även alla svenska läkare utbildade i Östeuropa. Det finns givetvis undantag, men…

  12
 4. Tycker att han som kallar sig statsminister ska ta och läsa Aron Flams
  böcker innan han uttalar sig om rasism, det kan Morgan Johansson
  också göra om han kan läsa? I vart fall har han väldigt svårt att
  läsa och förstå dom Svenska grundlagarna!

  28
 5. Någon grävande journalist borde försöka få fram vilka vårdcentraler som elitmaffian använder, på twitter twittrade någon att han tror att han använder samma vårdcentral som Löfven då han sett statsministern med entourage där. Det är en privat vårdcentral och där arbetar enbart svenska vita läkare och sjuksköterskor. Är det sant så är det att dubbelmoralen alltid slår floskler.

  43
 6. Alla äldreboenden som drivs med kommunala eller statliga bidrag skall, enligt min mening, svenska vara det allenarådande språket vad gäller personal.

  Vill jag och familjen att jag ska bo på ett äldreboende där personal talar min dialekt eller annat språk får kostnaden helt och hålles tas av den som bor och nyttjar vården utan subventioneringar av stat eller kommun.

  Om inte är det ingen demokrati eftersom det betyder majoritetens vilja råder

  28
 7. När man bygger boende för invandrare och de betjänas av de som kan de gamlas hemlandsspråk, då hyllas det i media. Men dubbelmoralen inom media och politik visar mer och mer att den ”priviligerade svensken” skall hålla tyst.

  43
 8. En positiv konsekvens av detta blir ju dock att ingen i fortsättningen kan kräva en TOLK som bisittare. Det innebär enorma besparingar för oss hårt tyngda skatteslavar.

  34
 9. Vart går våra politiker när de behöver uppsöka en vårdcentral? Inte till någon av våra förorter i alla fall. Det är lätt för dem att förfasa sig över att vi svenskar vill ha en läkare som vi förstår och känner samhörighet med när politikerna själva i sina gräddfiler inte har en susning om hur knepigt/olustigt det kan vara.

  45
 10. Bra författat och sammanställt, Stefan K.

  DN-artiklarna och deras agendajournalistik, missar åter igen vad denna viktiga fråga handlar om. För att inte prata om statsministern och hans regering.

  Det handlar inte om hudfärg eller etnisk härkomst. Det handlar om språk, förståelse och att rätt vård- och läkarutbildning finns på plats. Gärna med en god erfarenhet i bagaget.

  Detta är ju grunden för att en trygg och säker vård, finns tillgänglig för alla människor i Sverige.

  Det är skrämmande att se hur ofta vår statsminister och regering, då återkommande ihop med agendajournalistiken, väljer att kränka människors grundläggande rättigheter. Med så generella och enfaldiga uttalanden.

  Verkligheten är tydligen svår att förstå. Fast den blir det, om man som dagens ledande socialdemokrater, inom rikspolitiken, lever parallellt med den. En bra bit ovanför.

  50
 11. Positivhalaren och apan låter käften glappa utan att hjärnan är inkopplad. Det hade troligtvis inte hjälpt, men någon form tankeförmåga hade kanske skymtat fram.
  Hur i h-vete kan människor välja dessa mentalt handikappade idioter, till att leda ett land?

  58
  1
 12. Det kan bli så fel när politiktomtarna tittar ut från sina priviligierade bubblor och har bråttom om leverera sina twitterkorta omdömen .
  Det vet väl varenda vanlig människa att Det fungerar så .
  Gamla estländare har egna äldreboende , detsamma gäller finnar och andra invandrare.
  Verklighetsfrånvaron blir allt tydligare bland rikspolitikerna .
  När käften går fortare än hjärnan läcker sånt ut .
  Men det känns som det blir allt värre ställt med kvalitén på våra politiker .

  59
  1. Att några luttrade politiker går på DN,s påstående om läkarbesöken , är helt otroligt .
   De borde veta att sanningshalten i den blaskan är urusel.
   Wolodarskis agendasättande journalistik är en katastrof för sanningen .
   Allt som skrivs i DN är avsett att påverka .
   Att Kolla deras avsikter och värdegrund innan man kommenterar borde vara en självklarhet för varje tänkande politiker .
   Men det är väl där det brister , i tänkandet alltså.

   45

Kommentera

%d bloggare gillar detta: