Stäng

Är Miljöpartiet på riktigt?

Miljöpartiet de gröna på Gotland

I hela Sverige skapar mark- och miljööverdomstolen beslut angående Cementa debatt. Vår position i frågan har alltid varit självklar. Läs vår senaste insändare: ”Att Cementas Miljökonsekvensbeskrivning inte godkändes av mark- och miljööverdomstolen, kan inte betraktas som något annat än att sunt förnuft och att vatten och liv har prioriterats. Vi är på väg att lämna industrialismens dammiga bakgårdar, till fördel för ett smartare och livsvänligare sätt att leva.

Cementa i Slite, Gotland,

Domen har väckt förvåning i byggbranschen och de verkar inte haft någon beredskap för att det kunde bli ett avslag. Dålig beredskap är aldrig bra och branschen får nu panikartat se sig om efter lösningar. Det är synd att man inte tidigare förberett sig på de förändringar inom byggbranschen som måste komma. Vi måste börja göra andra prioriteringar, där exploatering av orörd natur, måste anses som oacceptabelt. Vi tror att de byggföretag som vill vara med och bygga framtidens Sverige, är de som bäst klarar av klimatneutralt byggande. Återvinning kommer att bli en framtidsbransch för dem som är framsynta nog. Det är där vi måste satsa på forskning och lägga resurser.

All utveckling har ett pris och i detta fall är det de 225 personerna som är anställda på Cementa som drabbas. Vi är övertygade om att deras kompetens kommer att vara viktig i det omställningsarbete som samhället står inför. Historiskt har Gotland klarat större nedläggningar än så. När Flextronics stängde fick över tusen personer gå, vilket ledde till att nya flöden uppstod på arbetsmarknaden.

Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement. Lika säkra som vi är på att gotlänningarna inte kan utveckla sätt att klara sig utan grundvatten. Avsaltning löser alla problem, utropas det från industrialismens sista entusiaster. ”Det gör inget om vi gröper ur hela Gotland, vi kan ha avsaltningsverk längs kanterna”. Även om man är likgiltig för natur och artutrotning så är det ett faktum att 40 procent av Gotlands befolkning har egen brunn och därför inte kan få tillgång till avsaltat vatten. Många av dessa är lantbrukare. Vi anser att deras verksamhet bör prioriteras framför Heidelberg Cements verksamhet.
Cement-lobbyn ropar förskräckt att domstolens beslut hotar samhällsintressen. Vilket samhällsintresse är viktigare än dricksvatten?”

Katarina Krusell, regionstyrelsen & Ola Matthing, gruppledare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Är Miljöpartiet på riktigt?

 1. Nu äntligen har MP lyckats med sin symbolpolitik så den märks ordentligt, målet verkar vara att avindustrialisera Sverige. Fast hur tänker sig MP nu att man skall bygga nya betong-ghetton i ett land med stadigt ökande folkmängd?

 2. Så cement är inte acceptabelt för byggnationer, trä går ju inte eftersom det skövlar skogar, torv skövlar myrar, tegel skövlar lertäkter, metall skövlar bergsområden. Kvar är väl då odlade material typ hampa och det måste ju gå att utvinna något kladdigt ur svartrötter som bindemedel, det tror jag blir lysande för Mupparnas favoritprojekt höghastighetsbana.

  Vi andra får således göra som MP och flytta till Södermalm.

  15
 3. Henrik Jönsson har skaldat följande om unionen mellan (S) och (MP):

  Med känsla ska vi försvara vår makt
  Så att alla kan se vår moraliska prakt
  med genusdoktrin och beskyddat klimat
  Stefan, du! Märta, du! Så ska vi ha’t

  Men Märta du, Märta du, var ska vi ta’t?
  Jag är för velig och du psykopat!
  Målen vi dryftar, det blir bara prat!
  Stefan, du! Märta, du! Var ska vi ta’t?

  En travestering på Gustaf Frödings Äktenskapsfrågan.

  16
 4. Socialister är per definition idioter. Regeringen bevisar detta om och om och om igen.

  Men vi ska komma ihåg att det är centerns fel att Löfven och regeringen sitter kvar. Så det är Centerns fel att Sverige står inför en samhällsomstörtande kris. Miljöpartiet genomför bara sin politik. Men det är centern som sett till att de kunnat göra detta istället för att vi skulle haft en konservativ regering som löst problemet.

  Så om skulden ska falla på någon är det Lööf den ska falla på. DET VAR HON!!!

  25
 5. Miljöpartiet bildades när mentalsjukhusen stängdes. Idioterna samlades på ett ställe och bildade mp som ju egentligen betyder MENTALPATIENTER. Hittills har dom inte kommit med några vettiga förslag men dom åker ut i nästa val. 😄😄😄😄

  31
  1
  1. Gillar definitionen av MP. De idioterna tillsammans med Helan och Halvan, fattar inte läget i landet. Just nu hade de suttit tryggare om de smygrökt i krutkällaren. Undrar om det inte är risk för någon sorts urladdning, redan före nästa val. Människor är oroliga och förbannade.

   16
 6. MP skriver ”Det är synd att man inte tidigare förberett sig på de förändringar inom byggbranschen som måste komma.”
  Byggbranschen kan inte förbereda sig på att ett parti är så utan förnuft att de bara säger, ingen kalkbrytning, utan att förstå konsekvenserna av beslutet.
  Det hjälper heller ingen att säga ”vi såg det inte komma.”

  Tyvärr är ju grunden till MP gröna vågens proletariat, bidragstagare som skulle leva av naturen vilka utan bidragen hade gått svältdöden tillmötes för de hade ingen aaaning om vilket hårt arbete fordras för att leva av naturen.

  40
 7. Intressant faktum att modern betong som baseras på sk portlandcement inte på lång väg när är lika hållbar som den betong romarna utvecklade.

  För övrigt, ifall svetsaren inte drar en kanin ur hatten betr Cementa, kan det på lång sikt öppna intressant möjligheter på börsen ….

  33
 8. Miljöpartiet terroriserar människor hela tiden.
  När det gäller invandring gör man precis tvärtemot vad som behöver göras.
  Och nu cement skandalen på Gotland.
  Orkar inte med dessa motvalls människor längre, dryga är vad dom är.
  Cement är det första man behöver för att bygga bort bostadsbristen.
  Men dom kanske tänker sig stampat jordgolv i sina bostäder,
  Hoppas Hoppas dom åker ur i nästa val.
  Ett överflödig parti som saknar funktion.

  63
 9. ”Återvinning löser inte cementbristen”.

  ”Betongen består av cement, som är själva ”klistret”, och grus och sand, förklarar Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong. Betongen går inte att återvinna som cement, den ”klisteregenskapen” är förbrukad i och med att den har blivit till betong.

  – Gammal betong kan krossas till fyllnadsmedel och blandas med cement för att göra ny betong, säger hon.

  Det innebär att återvinning inte är någon lösning på cementbristen. ”Klistret” behövs i lika stor utsträckning, trots att betongen kan återanvändas.”

  ”Inom överskådlig tid finns det få alternativ att kunna ersätta hela Slites cementproduktion”, skriver Malin Löfsjögård i ett mejlsvar till Bulletin.

  Hon uppger att Cementas fabrik i Slite står för 75 procent av den cement som används i Sverige.

  ”Det handlar om 2,3 miljoner ton cement årligen från den fabriken. Det finns inte cement att tillgå i tillräcklig mängd inom närområdet och Europa. Något som beror på hög byggtakt och att cement ofta är en lokal produkt”, skriver Löfsjögård.

  Alternativet till den svenska cementen är import. Men det är inget som görs i en handvändning, enligt Malin Löfsjögård.

  ”Det tar två–tre år minst att ställa om till det. Viss mindre ökad mängd import på kort sikt går att lösa men det är inte säkert att det hjälper då andra delar står still. Det är så stora mängder cement som det handlar om”.

  https://bulletin.nu/atervinning-loser-inte-cementbristen

  34
  1. Jag hoppas Cementkrisen och Kärnkrafts krisen gör så detta parti blir tvångsavsatt Det ä ju beslut som är totalt sinnessjuka dom tar

   19

Kommentera

%d bloggare gillar detta: