Stäng

Tyst om massiva protester i Iran

UTRIKES. När en kriminell afroamerikan dödas i USA blir det ett enormt liv på media, politiker och regeringen. Men när de största protesterna mot Irans islamistregim på flera år pågår är regeringen knäpptyst och media näst intill lika tysta. Varför då? Är inte många döda iranier värda något.

Sveriges nuvarande utrikesminister Ann Linde i Teheran, Iran 2017

Markus Wiechel, riksdagsledamot för SD i utrikesutskottet har ställt en fråga till Utrikesminister Ann Linde (S)

Det har varit en lång radiotystnad från de stora svenska medierna om de enorma protester som för tillfället försiggår i Iran. Likaså har det varit knäpptyst från den svenska regeringen, trots att de är de största demonstrationerna i landet på flera år. I huvudstaden Teheran skanderar människor ”bort med Khamenei” och ”bort med den Islamiska republiken”.

Vattenbrist är en av de främsta anledningarna till att människor trotsar den brutala regimen och går ut på gatorna för att protestera. Det är den värsta torkan i landet på 50 år och det sägs att regimen dessutom medvetet stängt av kranarna i vissa områden, vilket naturligtvis inte är särskilt trevligt vid 40-gradig värme.

Trots att man stängt av internet florerar videoklipp på sociala medier som visar hur demonstrationer inte helt oväntat möts av kraftigt övervåld från polis och säkerhetsstyrkor. Bilder visar hur ett stort antal skadade körs iväg och hur demonstranterna ibland möts av skarp ammunition.

Den outtröttliga kamp vi ser mot det långvariga förtrycket från den brutala islamistregimen visar på rådande desperation. Förtrycket, kidnappningarna, censuren och avrättningarna har på allvar präglat vardagen, och det är inte konstigt att det i allmänhet väldigt bildade iranska folket också protesterar mot detta. De behöver dock allt stöd de kan få.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

Hur ser ministern på rådande situation i Iran och vad gör hon för att samla det internationella samfundet till stöd för demonstranterna?

Markus Wiechel, SD,

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Tyst om massiva protester i Iran

 1. Grebom5
  Medias uppgift är väl inte att stötta tex Irans befolkning. Och vad är politiskt korrekt i att inte göra det.?
  Dock har jag läst flera gånger i medierna om protesterna. Och att polisen använder grova metoder.

  1. Uppenbarligen vill Irans befolkning inte ha Islam och vill inte vara muslimer.
   Att stödja ett sådant folk strider emot PK.
   Att du inte förstår det är uppenbart för alla som läst dina rädda inlägg.
   Du är väl rädd för att PK-vinden äntligen börjar vända i Sverige.

   1. Vore det inte för att de blev erövrade så skulle de huvudsakligen vara Soroastrier och många Kristna med en stor Judisk minoritet. Sen kom islam och det blomstrande perser riket gick under.

 2. Det var ju konstigt, för i minst två dagar har SVT ältat om protester i Tunisien,
  precis som om det är en väldigt viktig nyhet för Svenska folket att Araber slåss,
  det har dom ju gjort i flera tusen år?

  13
 3. Den som inget säger, håller med. Varför stöttar den svenska median inte Irans förtryckta befolkning? Nej det är en samling fega PK.
  Samma sak i Sverige, nog måste de se varför vi hamnat i dagens ohållbara situation, eller är presstödet viktigare än sanningen?

  24
  1. Presstödet är viktigt för dem, i annat fall hade dom kursat. Men sen är PK ett
   allvarligt sjukdomstillstånd, där man sätter skygglapparna för ögonen för att
   slippa se verkligheten!

   13

Kommentera

%d bloggare gillar detta: