Stäng

S-kritiken: Vi kan inte leverera vård efter hudfärg

SJUKVÅRD. Läkare väljs bort på grund av hudfärg, skrev vi på bloggen igår och nu kräver Socialdemokraterna i Stockholm en granskning efter DN:s avslöjande om att flera vårdgivare låter patienter välja vårdpersonal efter etnicitet. – Vi kan inte leverera vård efter hudfärg, det måste vara efter kompetens, säger oppositionsrådet Talla Alkurdi (S).

Ansvarigt regionråd i Stockholm, Anna Starbrink (L), säger hon blir beklämd över avslöjandet och att det kommer som en ögonöppnare. Hon vill nu se över avtalen med vårdgivarna för att se om det går att skärpa kraven. Både Alkurdi och Starbrink vill att Diskrimineringsombudsmannen ska undersöka om saken går att pröva rättsligt.

-Pettersson antar att om S och L menar allvar så får inte utlänningar som inte behärskar svenska fråga efter finsk, arabisk, persisktalande personal på grund av rasism?

Jag förutsätter att äldreboenden med arabisk eller persisk profil stängs omedelbart på grund av rasism.

Äpplet ett vård- och omsorgsboende med svensk inriktning

Rasismen mot de gamla svenskarna

Livsfara för de gamla på äldreboenden när personalen inte kan svenska

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “S-kritiken: Vi kan inte leverera vård efter hudfärg

 1. Om svenska staten ej kan tillhandahålla vårdgivare som talar svenska, vad kan de då?
  I Sverige talar alla svenska det har t.o.m. hon den hala från Maramö sagt, därför skall vi ej behöva anlita tolk till svenska då vi besöker vården.
  För mig personligen är det egalt vad läkaren kommer ifrån eller vilken hudfärg denne har, men kan läkaren ej svenska då är det ej min läkare.

 2. Alla invånare har rätt att ”lista sig på vilken läkar/vårdcentral de vill med rätt att också välja att på desamma lista sig hos vilken de vill!
  Alla invånare har också rätt att lista om sig till annan läkar/vårdcentral och där välja att lista sig hos namngiven läkare hur många gånger de vill

  DN har i sitt reportage ringt till offentliga och privata vårdgivare och frågat om de få listas hos av dem namngivna svenska läkare och tandläkare och svaret är automatiskt, Ja!

  Ordspråket: Som du ropar i skogen får du svar personifieras DN.

  12
 3. Så alla vårdcentraler och boenden som är etniskt inriktade eller tillhandahåller vård på andra språk än svenska ska stängas med andra ord.
  Håller med Alkurdi på den punkten.

  11
 4. Vilket påhittat larm! Jag garanterar att ingen väljs bort m anl a ”hudfärg”. DÄREMOT VÄLJS PERSONER BORT M ANL AV KUNSKAPER I SVENSKA. Kan de inte göra sig förstådda tydligt på svenska så skall personer inte anställas där etniska svenskar skall servas med tjänster.

  16
 5. Väljer man efter kompetens så utesluter man 9 av 10 från Mellanöstern. Vi har lärt oss av flyktingarna. Dom ljuger om identitet, var dom kommer ifrån, utbildning, arbetserfarenhet och hur gamla dom är. Det finns flera fall där personer från Mellanöstern har fått läkarjobb fast dom inte är läkare. Så varför i helvete ska man chansa?
  Det är bättre att utlänningarna, Sossarna och centerpartisterna går utländska läkare om dom tycker dom är så bra. Jag föredrar svenskt.

  31
  3
 6. Jag skall alltså få vård av någon som inte förstår vad jag säger och som heller inte jag förstår!
  Tala om Babels torn

  Språket, språket, språket, …….. samt KUNSKAP!!!!!

  46
 7. Det går snabbt för politikerna att prata om rasism. Men… vart går tex Annika Strandhäll eller Anna Starbrink till för vårdcentral när dom behöver? Eller för övrigt någon politiker? Inte är det dit vi andra måste gå. Jag gissar att dom har full tillgång till egen svensktalande vårdcentral som vi andra inte har en aning om.

  56
 8. Det härliga i sammanhanget är att oavsett vad PK gänget, kör för snack, kommer inte ”sjuka Svensson” att köpa det. PK är man bara tills man blir sjuk, när det gäller, vill man träffa en riktig läkare, med riktig utbildning och ett språk man förstår. Det florerar alldeles för många PK utfärdade konverterade examina i det svenska samhället. Gäller alla kategorier inom sjukvården. Vid minsta tveksamhet om utbildning eller språkframställning: Res dig och sök annan läkare!

  49
 9. Tillägg till min tidigare kommentar : Var vederbörande är född spelar ingen roll alls. Det handlar enbart om språket. Inget annat.

  23
  4
 10. Alla som jobbar inom vården måste självklart tala riktig svenska. Detta är inget att diskutera. När den som betalat skatt hela livet behöver vård ska språket inte vara något problem. Den som inte fattar det har för låg iq- nivå och bör klassas som förståndshandikappad.

  49
  1. Jag bad att få byta tandläkare på folktandvården pga att jag förstod inte vad hon sa. Det är viktigt för en pensionär att vara aktsam om de få tänder man har kvar! Pensionen räcker för det mesta bara till gröt men man kan ju bli bjuden på fika av Stadsmissionen ibland.

 11. Starbrink, alltså regionråd för sjukvård i Sthlms-området, har ingen utbildning i eller erfarenhet av sjukvård. Hon är en arrogant, liberal politisk broiler, som kom fram under Björklunds tid som partiledare. Hon har privatiserat stora delar av Stlm´s sjukvård, med mindre lyckat resultat.

  34
 12. Är det konstigt att patienter vill ha en svensktalande med svenska värderingar som läkare?

  55
  1
 13. Och det har förstås ingen som helst betydelse om vårdtagaren förstår vad
  läkaren säger, det ska visas respekt mot allt som kommer utifrån, men
  Svenskar är det inte så noga med. Det där med hudfärg har blivit ett
  hjärnspöke för alla PK figurer som tror sig ha rätten att bestämma vad
  andra ska tycka.
  Anna Starbrink säger att det var en ”ögonöppnare” Ja Sovit har dessa PK
  figurer gjort sedan länge med den fullständigt dåraktiga invandringspolitiken!

  65

Kommentera

%d bloggare gillar detta: