Stäng

58 åtalade för narkotikabrott och mycket annat i Uppsala

BROTTSLIGHET. Långa fängelsestraff döms ut av Uppsala tingsrätt efter omfattande mål om bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grova vapenbrott. (Målnummer B 3619-20, B 5817-20 samt B 4494-20).

Uppsala tingsrätt har i dag meddelat dom i ett omfattande brottmål efter en lång huvudförhandling i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. I domen prövas bland annat åtal för synnerligen grova narkotikabrott, grova vapenbrott, grova brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Därutöver prövas ett antal ytterligare men mindre allvarliga brott.

I domen som är på över 600 sidor dömer tingsrätten flertalet gärningsmän till långa fängelsestraff. De längsta fängelsestraffen som döms ut är på fängelse 8 år och 3 månader, 7 år och 9 månader, 6 år och 9 månader, 5 år och 4 år.

-Uppsala tingsrätt dömer de huvudmisstänkta för brott som grovt eller synnerligen grovt narkotikabrott, grovt eller synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga om explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom döms flera för grovt vapenbrott. Tre personer som varit inblandade i att narkotikaklassade tabletter transporterades från utlandet till Sverige eller inom Sverige till Uppsala döms också till fleråriga fängelsestraff samt till utvisning, säger Ulf Walther, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande.

Huvudförhandlingen i målet har pågått mellan mars och midsommar i år. Ett stort antal personer har i olika skeden varit frihetsberövade i målet, vissa sedan maj 2020. Tolv av dessa är alltjämt häktade i väntan på att domen ska vinna laga kraft.

-Det har varit en omfattande utredning som åklagaren har lagt fram för rätten och förundersökning pågick i delar av målet fram till slutet av huvudförhandlingen. Tingsrätten konstaterar i domen att åklagaren i stora delar har styrkt sina påståenden, bland annat att det har funnits en organisation för narkotikahandel där den i målet huvudmisstänkte varit styrande. Åklagaren har också visat att det förbereddes en allmänfarlig ödeläggelse, dock inte att denna var planerad att riktas mot polisen. Vidare har åklagaren kunnat knyta vissa tilltalade till omfattande beslag av sprängämnen, säger Karin Eriksson, tf. rådman vid Uppsala tingsrätt och ansvarig domare för målet.

-Pettersson har inte läst hela domen i detalj men konstaterar att

 • Ibrahim Arslan, född 1991, döms för en hel hög med brott till 8 år och 3 månaders fängelse. Arslan var villkorligt frigiven från ett annat fängelsestraff vilket nu är förverkat.
 • Jesper Segermark, född 1994, döms för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott med mera till 7 år 9 månader.
 • Dana Omar, född 1998, medborgare i Irak och Sverige. Döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott m.m. till 6 år och 9 månader.
 • Branislav Maksimovic, född 1984, medborgare i Serbien. Döms för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott till 5 år och 6 månader plus utvisning. Dock bara i 15 år.
 • Lukas Sköld, född 1998, döms för grovt narkotikabrott samt vapenbrott m.m. till 5 år i fängelse
 • Vlado Tadic, född 1976, medborgare i Serbien. Döms för grovt narkotikabrott till fängelse i 4 år och 1 månad samt utvisning i 10 år.
 • Aleksandar Radovanovic, född 1976, medborgare i Bosnien och Hercegovina, döms för grovt narkotikabrott till 4 år i fängelse och 10 år utvisning.
 • Agaton Gustafsson, född 1999, döms för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott till 4 års fängelse.
 • Saher Badawi, född 2000, döms för grovt narkotikabrott, grovt bedrägeri samt penningtvättsbrott till 3 år och 10 månader.
 • Charlie Fredholm döms för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott till 3 år och 6 månader.
 • Ahmet Gödelezli, född 1999, får 3 år för grovt narkotikabrott samt narkotikabrott.

Det var de värsta. Totalt var 58 personer åtalade, både svenskar och invandrare, män och kvinnor. Övriga har fått kortare fängelsestraff, dagsböter, skyddstillsyn och en del har blivit frikända. Jag har inte lust att räkna ihop vad advokaterna kostar oss skattebetalare men jag uppskattar att det blir en bra bit över 20 miljoner. Utredningen och rättegången har kostat astronomiska belopp och nu tänker säkert en del av dessa individer överklaga.

130 kilo sprängmedel och hundratusentals narkotikatabletter samt kontanter har beslagtagits.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “58 åtalade för narkotikabrott och mycket annat i Uppsala

 1. I slutändan är det sedan frågan hur många av dem,som verkligen kommer att avtjäna sina straff bak galler ?
  För några dagar sedan skrevs att 700 fängelsedömda fortfarande går fria ute bland oss.
  Påstås bero på att cellerna inte räcker till längre ! Men importen av nya kriminella fortgår.

 2. 58 hur många bor i den där byn.. Uppsala när ju en studentstad..
  är det dom så kalade raketforskarna som håller på ?

 3. Jag glömde nämna att deras moder är född på Gotland av en Skånsk moder och Östgötsk fader.

 4. Ut med det kriminella packet,
  Säger Bo, som är Upplänning, Södermanlänning och Östgöte på samma gång.

  14
 5. Så var det dags igen. Nu är det var och varannan dag av grova brottsmål.
  Många där kostnaderna för advokaterna är skyhöga. Jag förstår varför Advokatsamfundet försvarar dina kollegor med näbbar och klor. En guldgruva för dessa lagvrängare.

  Kräv få av brottslingarna att betala tillbaka de kostnader för den juridiska hjälp de får.
  Med tvångsarbete om så behövs.
  Det får vara slut med att profitera på oss skattebetalare.

  28

Kommentera

%d bloggare gillar detta: