Polischefer ljuger om insatser, polis skäms över Polismyndigheten

PROPAGANDA. Polisen och forskaren Stefan Holgersson har bott och arbetat i Visättra, där två barn skottskadades förra veckan, i 19 år. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han att högt uppsatta polischefer ignorerat sina anställdas varningar om utvecklingen i utsatta områden, och att deras beskrivningar av effekter av olika insatser varit ”missvisande och ofta direkt felaktiga”.

”Att initiera insatser, starta projekt eller hänvisa till en ny metod har varit ett sätt för Polismyndigheten att skapa tillit och en föreställning om att Polisen är på rätt väg”, skriver Holgersson.

Som vanligt ställdes heller inga kritiska frågor till till exempelvis tillförordnade rikspolischefen Mats Löfving om vad han menade med sitt uttalande: ”Vi vet inte varför barnen befann sig på den här platsen”. Flera av nuvarande höga chefer ignorerade under många år polispersonals varningar om den pågående utvecklingen i socioekonomiskt utsatta områden.

Ett exempel är den nationella insatsen Rimfrost. När den skulle startas upp sa exempelvis rikspolischefen att: ”Det kommer bli otroligt jobbigt att vara kriminell i Sverige”. Insatsen skulle pågå tills polisen lyckats få ned antalet skjutningar, men upphörde innan de hade minskat. Trots det sa man från Polismyndigheten när insatsen avslutats: ”Polisen har sedan tidigare en god förmåga att bekämpa grovt våld. Rimfrost har utvecklat polisens långsiktiga förmåga ytterligare, och effekterna är bestående.” I själva verket ökade dödsskjutningarna. och nivån är enligt Brå en av de högsta i Europa.

Pilotprojektet ”Sluta skjut” i Malmö, med polisen i en nyckelroll. Projektet grundar sig på en utprovad amerikansk modell där den aktiva mekanismen består av att för gängen skapa ett så trovärdigt och starkt hot om straff att de avhåller sig från sina våldsbrott.

Utvärderingen kunde dock inte påvisa några förebyggande effekter. Det svenska rättsväsendet saknar de möjligheter som det amerikanska har för att skapa ett sådant starkt och effektivt tryck. Trots det beskrivs Sluta skjut som framgångsrikt och skall nu spridas till andra områden.

”Sluta skjut” är ett samarbete mellan Polisen, Malmö stad, Kriminalvården och engagerade medborgare. Utvärderingar visar inte på några positiva effekter, trots det beskrivs kampanjen som framgångsrik och ska spridas i landet.

-Pettersson säger att det blir inte bättre av att justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) också ljuger och fortsätter importera brottslingar samt gör för lite för sent och ansvarige statsminister Stefan Löfven (S) avskedar inte de ministrar som ljuger.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Polischefer ljuger om insatser, polis skäms över Polismyndigheten

 1. Det behövs en ultrakonservativ regering med egen majoritet i många år för att återställa sunt förnuft i både polis och rättsväsende.

  22
 2. Polisens primära uppgift är att övervaka och gripa skurkar. Sedan tar åklagare, domstolar och kriminalvård över.

  Således måste vi ha trovärdiga och tuffa polischefer som kräver bra verktyg och befogenheter. Sedan får resten av hierarkin ta över enligt gällande lag.

  Vill någon politiker hitta på ”sluta skjut”, bjuda på pizzapartyn eller ordna utbildning i hur man beter sig i Sverige så får man väl ordna det på annat sätt och med andra pengar; om nån vill betala för fler dödfödda projekt som bara gynnar projektledarna.

  24
  • Om inte annat kan de väl vänta med pizzan till fängelset så kan mördarna få pizza där istället.
   De har ju lärt sig hur man beställer nu.

 3. De stackars polischeferna är ju styrda ärkenötet Morgan J. Gör dom inte som han säger riskerar dom ju att få kicken. Det är poliserna ute på fältet som får ta allt skit. Om man som Springare inte har så långt till pension kan ju nån våga säga som det är.

  33
 4. Ja ni. Jag borde väl egentligen skriva en kommentar om rikets och politikers totala moraliska förfall och lämna adekvata exempel på detta. Dessvärre känner jag att detta är ett Sysifos arbete. Det finns allt för få goda exempel att ta upp i media eller bland politiker. Det mesta som kommer från deras tangentbord eller oralt är, uppriktigt sagt, mest snömos.
  Men för att inte helt tappa sansen vill jag dock peka på ett gott men gammalt exempel. De män som var ombord Titanic och erbjöd sin plats i livbåtarna till kvinnor och barn. Om, säger om, dessa passagerare varit rättrogna muslimer. Vilka tror ni då suttit i livbåtarna?

  Gud bevare konungen och Sverige.

  37

Kommentera