Tio år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya

HISTORIA/TERRORISM. Det är idag, torsdag, tio år sedan terrorattacken i Norge 2011 där bland annat 77 personer dödades och över 300 skadades på Utöya i samband med att det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet hade sommarläger.

Oslo straxt efter terrorattacken. Foto: N. Andersson

Terrorattentaten i Norge 2011 var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regeringskvarteret i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya.

På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och cirka två timmar senare började skottlossning mot ungdomar och vuxna på Utøya.

Norrmannen Anders Behring Breivik har dömts som ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön. Sammanlagt dog åtta personer i explosionen och 69 dödsoffer är relaterade till dödsskjutningarna på ön.

Breivik valde att föröva sina terrorattentat den 22 juli – årsdagen av de första korsfararnas etablerande av Kungariket Jerusalem år 1099.

-Pettersson säger att Breivik mördade 77 människor, skadade 315 och förstörde livet för hundratals och uppnådde inte ett dugg, han är precis lika galen som andra terrorister. Hoppas han får sitta inne tills han dör…

Anders Behring Breivik. Bild Wolfmann CC-Licens

Anders Behring Breivik, född 13 februari 1979 i Oslo, är en norsk fängelsedömd terrorist och massmördare. Han utförde ensam terrorattentaten i Norge 2011, vars resultat blev 77 döda och 315 skadade. Breivik har erkänt och är dömd till Norges strängaste straff för brotten. 21 års fängelse och förvaring. Förvaring är en norsk specialitet som kan förlängas med fem år i taget efter att strafftiden gått ut! så länge han anses farlig för samhället.

Nåväl, föreställer att Breivik hade en familj som hyllade vad han gjort och för det fick en väl tilltagen livslång månadslön för vad Breivik gjorde.

Ni skulle med rätta bli rejält förbannade, men det är precis vad de palestinska myndigheterna gör. Familjerna till mördare och terrorister får rejält betalt när deras barn mördar judar och för detta betalar svenska myndigheter bistånd.

Ali Esbati, iranier och riksdagsman för vänsterpartiet var på plats på Utøya under terrorattentatet, han påminde förra året om dagen för tio år sedan. Att skriva på Facebook gick tydligen bra och först tala om att gärningsmannen var ljushårig och sedan be någon ringa mamma.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Tio år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya

 1. Människor reagerar på olika sätt inför en fara.
  En del tar till våld medan andra flyr.
  Men när pressen och frustrationen blir allt för påtaglig och man märker att man håller på att tappa forfästet och även förlora sitt land, närdet har gptt för långt då försvarar man sig med alla till buds stående medel.
  Självbevarelsedriften är starkare än allt annat.

  Om inte dessa utlänningar invaderat Norge så skulle detta tragiska aldrig ha hänt.
  Så enkelt är det.
  Att blanda olika människor är enbart av ondo, absolut inget gott kommer ut av detta.
  Det finns ett skäl varför länder verkligen har gränser.
  Det är bara i Sverige som gräserna skall suddas ut och försvinna ut i mångkulturens välsignelse, så tror i alla fall dom som nu vanstyr landet!
  Lite märkligt att det som hände i Norge inte har hänt i Sverige som har en långt extremare massinvandring av extrema främlingar?
  Men Norrmännens mod är kanske större än svenskars?

 2. Vad gjorde kommunisten Ali Esbati på ön? Ställer mig frågan efter ha sett sista avsnittet om Sovjet och Gulag. Det gick åt mycket socialdemokrater i Gulag. Saknar norska ungdomar vetskap om kommunismens illgärningar??

 3. Ett fruktansvärt dåd utfört av en ensam galning, och det bör aldrig
  glömmas!

  Men ändå är det ett hycklande utan dess like i Svensk media och hos
  Herr Stefan Löfven när han högtidligt lägger ner en bukett på ön.
  naturligtvis inget fel i det, om man inte visst om att han struntar i alla
  dom mord och våldtäktsoffer som på grund av hans snedvridna politik
  är uppe i minst lika stora antal som i Utöya, varje av dessa offer har
  även anhöriga som sörjer sina döda anhöriga, men dom får inga
  hedersbetygelser av Stefan Löfven. Skulle kunna räkna upp stora
  antal av dem som fallit offer för hans Politik, men väljer en som i ynklighet
  överträffar det mesta. Morden i Västerås där Mor och son blev halshuggna
  av en måttligt frisk dåre, samma dag fanns Herr Löfven i staden Västerås
  men var helt tyst i 10 dagar?? Kan använda hans egna ord när som små
  syskon blev skjutna : Jag är förbannad!

  10
  2
 4. Lokaltidningen publicerar idag en text skriven av en liberal där Breiviks terrordåd lyfts fram. Det är ett dåd som aldrig ska glömmas eller förlåtas, men de här orden får mig att fundera:
  ”Tio år har gått. När vi i Sverige nu minns tillsammans med vårt grannland står vi enade mot hatet”

  Det stämmer. Tio har har gått sedan Utøya. Tjugo år har gått sedan terrorattentaten mot World Trade Center där nästan 3 000 människor mördades. Sjutton år har gått sedan terrorattentatet i Madrid där 191 människor mördades. Bara sex år har gått sedan terrorattentaten i Paris där 137 människor mördades osv.

  Hatet ser vi varje dag, men som så ofta är används ordet ”högerextremism” i skribentens text. Inte ”vänsterextremism” eller ”islamism” trots att de ismerna använder hat som argument i olika sammanhang.

  Skribenten heter förövrigt Mimmie Björnsdotter Grönkvist. Googlar man lite på henne träder en kvinna fram med tydliga sympatier för främst Liberalerna, men också Moderaterna. Av den anledningen borde hon inte ha några problem med att använda vänsterns och islams hat, men den lyser med sin frånvaro, hur mycket man än googlar. Däremot dyker det upp lite avoghet mot SD här och där.

  Fast det är klart vi står enade mot det verkliga hatet, oavsett om det visar sitt skitiga ansikte på en norsk ö, i en storstad i USA, en förort i Sverige, ett land i Mellanöstern eller i en demonstration på valfri plats.

  16

Kommentera