Rättshaveristisk äldreomsorg -törs vi bli gamla i Sverige

INRIKES. Jan Norberg berättar om hur äldreomsorgen i Sundvalls kommun kapitalt misslyckades med att hantera hur han som anhörig löst omvårdnaden av sin dementa mamma med hjälp av webbkameror i hennes hyresrätt. Istället för att samarbeta förföll kommunen ner i ett utdraget rättshaveri som handlade om maktmissbruk, anser Norberg.

Jan Norberg selfie 10 juli 2021

NewsVoice publicerar exklusivt med start idag kapitel 1 och kommande veckor löpande hela boken: “Det kunde ha varit din mamma – fallet Mariana” både som text och ljudbok.

Förord
Den här boken vill jag skall stämma till eftertanke och till viss del också beröra dig som läser, du kan läsa den som en ganska känslosam, utlämnande och personlig berättelse hur min mamma i sitt livs slutskede tvingades uppleva saker som jag hoppas att inte så många behöver uppleva.

Du kan också läsa den som ett inlägg i debatten om svensk äldreomsorg och kommunalt översitteri när vi av olika skäl, som hjälpbehövande, behöver samhällets stöd på äldre dagar.

Att den är ett tydligt inlägg i debatten om rättsrötan inom våra rättsvårdande myndigheters korrupta maktutövning kommer du sannolikt att bli varse.

Boken försöker också peka på vårt personliga ansvar för varandra när våra nära och kära behöver vårt personliga stöd, kort sagt hur tar vi egentligen hand om varandra och då i synnerhet om våra föräldrar när de blir gamla.

Du kan även se boken som ett starkt ifrågasättande av det så väl etablerade pensionsparadigmet, hur många vågar egentligen tänka tanken att vi på allvar skulle ifrågasätta hela vårt pensionssystem och inte bara lappa och laga det befintliga.

Vi kan inte längre överlåta på våra politiker att hantera våra egna pensionspengar, de har under lång tid visat sina ständiga tillkortakommanden.

All förändring kommer inifrån och startar hos oss själva, det delvis reflekterande anslaget försöker därför beskriva den metamorfos som vi alla genomgår i livets olika faser.

”När Fan blir gammal blir han religiös”, tvivelsutan har mina egna upplevelser tidigare i livet påverkat min nuvarande syn på olika saker som jag tidigare inte reflekterade så mycket över.

Jag lever idag ett lugnt och tillbakadraget liv där det känns viktigt och meningsfullt att få delta i samhällsdebatten, du får med andra ord stå ut med att innehållet på sina ställen delvis är ganska kärvt formulerat då våra myndighetsutövare och politiker och deras gärningar skall beskrivas.

Det är min förhoppning att Du skall tänka över din egen och familjens situation och inte bara låta dagarna rulla förbi i ett stilla flöde, vi kan alla börja tänka själva utan att det övergår till meningslöst grubbel och gnäll.

Det kunde ha varit Din mamma!

Jan Norberg, Portugal, 2021

Ardalan Shekarabi (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Rättshaveristisk äldreomsorg -törs vi bli gamla i Sverige

 1. Olof
  Har du varit på ett fängelse? Visst brottslingarna har det bra där.
  Men åldringar har har det mycket bättre, 3 gånger så stora rum eget pentry, egna möbler, egen toalett.
  Men på 60 och 70 talet satt åldringara på långvården, dagtid i en stor sal fastbundna med morgonrockskärp i en stol. Att prata enskilt gick inte. När de sen fick lunginflammation, fick de då antibiotika?
  Och övetsköterskan, var hon trevlig? Nej hon trodde väl att man skulle vara fåordig och sträng. De på äldreboende har aldrig haft det så bra som nu. Nackdelen är att det kostar väldigt mycket.

 2. Jag kan bara fylla i att äldreboende är täcknamn för koncentrationsläger i Sverige. Det är det mest människovärdiga jag varit med om. Det är 10 gånger bättre på våra fängelser där vi förvarar mest utlänningar. Jag förordar ett byte, så kan jag garantera att kriminaliteten i princip skulle försvinna om vi satte in kriminella på äldreboende.

 3. Min hustru råkade ut för Alzheimers och blev rätt snabbt oförmögen att sköta sig själv, att sköta henne i hemmet var bökigt för ett hus är inte byggt som ett vårdhem.
  Det var svårt för min fru likväl folk från hemtjänsten, så jag ville hon skulle få särskilt boende. Svaret var minst tre månaders väntetid, jag frågade vad styr är det behovet eller hur länge patienten har väntat. Jag fick inget riktigt svar.
  Hustrun kom så in på korttidsboende 14 dagar, blev till 12, och att flytta fram och tillbaka var inte bra för hustrun. Vid besök hos henne och då hon sov talade jag med andra, flera av dem till synes helt friska fick plats på särskilt boende, så det var alltså ej behovet som styrde.

  Jag vet också att de som var närmast de sjuka och gamla hade minst att säga till om, alltså hemtjänst och boendepersonal.
  Var de beroende på att de ej hade en socionomexamen, utan mycket bra kännedom om varje patients behov?

  Jag vet vilka jag skulle rådfrågat, jag vet att glappet mellan de damer som styrde från kontor hade liten eller ingen kontakt med dem som visste.

  Jag frågade också personalen ”hur ofta har du fått vidareutbildning” Svaret var mestadels aldrig, ”har du träffat din högste chef” ”nej men jag tror hon heter XX”

  Jag bjöd in deras högsta chef till vårt hus för att se och få lära känna några ur hennes personal och hur arbetsförhållandena var, svaret ”det behövs inte jag vet och har nära kontakt till flickorna.”

  Det mesta i Sverige är bra bara på papperet, men i verkligheten mindre värt än vad papperet kostar.

 4. Många nuförtiden tycker att samhället ska hjälpa deras föräldrar med allt. Medan föräldrarna tyckeratt det är kul om barnen hälsar på.

  1
  4
 5. Det persongalleri han presenterar borde ha innehållit någon eller några som uppvisar goda mänskliga egenskaper också, de finns om ej så många.

  När man läser första kapitlet flyktar tanken då och då mot rättshaverist hållet, men det kanske försvinner då nya kapitel dyker upp.

Kommentera