Stäng

Löntagare utvisas

SR publicerar ett reportage om en 22 åring som ska utvisas till hemlandet Kazakstan efter tio år i Sverige.

Migrationsverkets kvarnar mal långsamt, det vet vi vid det här laget. Självklart ska det inte ta tio år för att förverkliga ett beslut, men sanningen bakom beslutet ligger längre bort än SR:s rubrik ”Rassul utvisas trots fast vårdjobb”.

Det är bra att 22-årige Rassul utbildat sig och skaffat ett jobb. Det är mer än många andra som bott i landet i 20-30 år utan att ha arbetat en dag.

Fast vore det nu så enkelt skulle Migrationsverket släppt ärendet för länge sedan. Redan 2012 fick familjen, mamma och syskon, ett avslag på sin asylansökan och skulle därmed återvänt till Kazakstan. Familjen har under åren inte medverkat till att följa det svenska regelverket och varför ansökan avslogs 2012 får lyssnarna inte veta i reportaget. Nu kan 22-åringen söka asyl i Sverige på nytt, bara han återvänder och bor två år i hemlandet.

Huruvida mamma Yakupov och Rassuls syskon har utbildat sig och skaffat sig ett jobb framgår inte heller.

Orsaken till familjen Rassuls flykt är som sagt oklar. Något krig har inte förekommit i landet sedan 2:a världskriget och sedan 1991 är man ett självständigt land efter Sovjetunionens mångåriga ockupation. Kazakstan har också Centralasiens starkast växande ekonomi och arbetslösheten är lägre än Sveriges. Globalis

Min personliga gissning är att mamma Rassul såg sin chans att resa till Sverige för att här leva livet ut med hjälp av skattebetalarna.

SR

8 reaktioner på “Löntagare utvisas

 1. Ja, det tror jag med. Även många svenskar tycker att det är orättvist att de inte får mer. Av kakan som andra bakar.
  Flytta till jobb? Nej
  Utbilda sig? Nej
  Sköta sig i skolan? Nej
  Ha hög arbetslöshetskassa? Ja, självklart
  Osv, svenskar och utlänningar sitter ofta i samma båt. Ta ett plakat, gå ut på gatan och kräv att andra skall försörja dem utan att inte behöver göra nått för att bidra.
  Folk kommer att tröttna på att hjälpa och bidra till ett oansvarigt liv.

 2. Jag har inga synpunkter på någon som chansar och kommer hit, men Migrationsverket skall snabbt se till att det blir ett avslag och sedan hemresa.
  Men ett verk som har haft bara mesar till chefer och vänstervridna medarbetare kan naturligtvis inte göra något rätt.

  När vi sedan haft regeringar med ledare som ägget Reinfeldt och allas favorit Steffe matematikgeniet Löften, så går det som det går, åt fanders.

   1. Tyskland är, så vitt jag vet, fortfarande med i EU liksom Sverige. Ditt inlägg visar mig att du inte är väl insatt i internationella frågor. Läs gärna på innan du kommenterar.

   2. Walter
    Jag vet, men att tyskar skall tala om för oss svenskar hur vi vill ha i vårt land. Det retar mig. Jag är ”insatt ” i att de flesta av oss svenskar vill sköta våra egna affärer utan inblandning av utlänningar.

   3. @Rädd… fast det där stämmer ju inte heller… om det vore så att de flesta svenskar tyckt så hade de ju röstat nej till eu… det gjorde de inte… så åter igen stämmer inte det du säger…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: