S-politiker larmades om romsk rättegång men ljög för att rädda karriären

KORRUPTION. När en romsk man i Malmö uppfattade att kommunal verksamhet användes för att kalla honom till ”romsk rättegång” kontaktade han Frida Trollmyr, ansvarigt kommunalråd. Frida Trollmyr (S) har hävdat att uppgifterna om den romska rättegången är nya för henne, skriver Kvällsposten.

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa. Foto Jens Ohlsson

Men i en dold inspelning framgår det att Frida Trollmyr larmades om hedersförtryck, korruption och den romska rättegången redan i september. – Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, säger Frida Trollmyr till den romske mannen i inspelningen.

-Pettersson konstaterar att om Kvällspostens uppgifter stämmer så blåljuger det socialdemokratiska kommunalrådet och hon gör det för att rädda sin politiska karriär hellre än att tala sanning om korruptionen och brottsligheten bland zigenarna.

Frida Trollmyr (S) på bloggen, bland annat när hon inviger en salafist-moské.

***

TIDIGARE 2021-06-08. Rom ”frikändes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

KULTURBELASTNINGAR. I en livesänd video med många tusen visningar på Facebook sitter en 13-årig flicka och gråter. Några veckor efter att filmen läggs upp kommer hennes styvpappa häktas för grov våldtäkt mot barn. Men en rättegång har redan hållits.

I Stockholms tänkebok (protokollen från stadens råd) från 1512 finns den första uppgiften i Sverige som handlar om att romer (de kallas tattare i dokumentet) kommit till landet.

Romska domare i ett parallellt rättssystem – en så kallad romani kris eller krísi – har föregått svensk lag och bestämt sig för att rentvå mannen. – Jag kan inte prata med dig om krísi för då kommer det bli nya livesändningar där de kommer säga att jag pratat med utomstående om vad som händer, säger en person med insyn i den berörda romska släkten.

En av de varmare dagarna i mars samlas ett tiotal romska män i en av Malmös parker. De har kommit för att ta ställning i ett fall där en man i 40-årsåldern anklagats för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Vi kan kalla honom Luciano.

Några av männen på plats är domare i romani kris, eller krísi som det också kallas. Kris betyder domstol på romani och är precis vad det låter som: en parallell uppgörelse utanför det svenska rättssystemet, ett sätt att lösa konflikter romer emellan.

Mannen som leder talan i rättegången på gräsmattan heter Stefan Wydow. Han är inte bara en auktoritet i den romska domstolen i Malmö. Han är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, vilket är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Hela processen filmas och livesänds på en av männens Facebook-konto. Livesändningarna har under pandemiåret blivit avgörande för att de romska rättsprocesserna ska kunna fortsätta som vanligt, även om publiken inte kan närvara på plats. På det här sättet kan var och en följa alla vändningar i rättsfallet via dator eller mobil.

Stefan Wydow står vänd mot kameran och talar rakt till tittarna som följer processen via sina skärmar.

– Det har inträffat en tragedi i familjen som rör Luciano… Flickan som Luciano uppfostrat sedan hon var liten blev förälskad i en gadjo …

Gadjo. På romani betyder det icke-rom. Stefan Wydow förklarar att styvpappan och flickans bröder försökt hindra henne att ha sex med gadjo. Att bröderna har slagit sin syster för att hon inte ska beblanda sig med sin icke-romska förälskelse.

– Då skapade flickan det här ryktet om sin styvpappa, säger Stefan Wydow.

Hennes bröder står tyst bredvid och lyssnar. De har kallats för att vittna mot sin syster, intyga inför domarna och åhörarna som följer livesändningen att våldtäkten bara är något deras syster hittat på.

Flickan är inte där. Ingen av domarna har pratat med henne. Men de har fattat sitt beslut. Luciano ska få svära sig fri.

När ord står mot ord och den insamlade informationen är otillräcklig eller otydlig under en romsk rättegång så kan den tilltalade få svära ed på att han är oskyldig. Att svära ed har av forskare som Elena Marushiakova och Vesselin Popov beskrivits som den mest pålitliga och slutgiltiga metoden för att etablera sanningen under en romsk rättegång. Det är en metod som anses väga så tungt att domarnas beslut därefter inte kan ifrågasättas.

Läs hela artikeln på Expressen…

-Pettersson säger att zigenarna som numera ska kallas romer har varit i Sverige i drygt 500 år men anser sig fortfarande behöva ett eget rättssystem och galla icke-romer för det nedsättande ”gadjo”…

När greve Antonius kom till Sverige

Sveriges invandring under 500 år

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “S-politiker larmades om romsk rättegång men ljög för att rädda karriären

 1. Att försöka sopa sådant här under mattan ska definitivt vara en karriärdödare för politiker.

  • Sosse i Malmö?!?
   Lycka till med det målet i nästa val.

   Det enda som skulle hjälpa är att skattebidragen till Malmö försvinner.
   De ska inte behöva bidrag då deras population per kvadratkilometer är tillräckligt hög för att vara självförsörjande.

 2. Ett exempel på Sveriges eftergifter av jag vet inte vad. Denna typ av kriminella lycksökare har ingenting att tillföra demokratiska länder. Sverige måste sluta med sitt självskadebeteende och börja hjälpa sig själv på ett praktiskt sätt. Vad har vi för politiker i regering egentligen?
  https://youtu.be/9ex1K8xBph8

 3. Frida Trollmyr (passande namn köpe namn antagligen) hoppas väl på att bli minister hos Stefan Löfven så småningom som alla svagbegåvade socialdemokrater med storhetsvansinne.

 4. En jättebra plan för romerna. Men man måste nog ta bort de två första punkterna för att få med dem .
  Arbete
  Utbildning
  Är två svordomar som används av rasisterna .

 5. Så styrs Sverige av folkhemsbeskyddarna .
  Vad skulle hända om någon kollade sossechefen i Malmö .
  Samma ljug som (S) i Södertälje.
  Att Lööf orkar ha sådana vänner kanske säger något om hennes moral .

 6. Hon tillhör ju dom lögnaktiga Socialdemokraterna, så det är
  säkert helt normalt i den familjen

 7. ja natuligtvis kan man hålla sig med ett eget rätts systemet..åtminstånde så länge man inte tror att man skall komma undan det statliga

Kommentera