Stäng

Dagens tankeställare 6

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 6

Nyligen var det återigen oroligheter i Mellanöstern, och som vanligt vinklade lögnmedia händelserna i stil med att ”Allting började med att Israel besvarade elden”. Här på hemmaplan har vi det oupphörliga jamsandet om rasism hit och högerextremism dit. I mitt stilla sinne adderade jag frågorna och hittade följande minne.

I tiderna jobbade jag ett tag på ett strandcafé i Eilat, Israel. Bland arbetskamraterna fanns ett engelskt par med starkt proletär bakgrund, företrädare för Oi-kulturen. Rasande rasistiska människor. Vidare hade vi en kaxig kille från Nigeria, en karl som faktiskt hette Friday. För mig var det ilande intressant att följa det dagliga dramat mellan motpolerna.

En dag fick engelsmannen och jag i uppdrag att sammanställa veckans arbetsturer för personalen. Vi började med att skriva människornas namn på pappren.
”And this one´s for the nigger” sa Oi-killen när vi sorterade lapparna. ”What´s his name Monday, Tuesday… whatever.”

Innan någon går i taket och kallar mig rasist så ber jag att få påpeka: jag tar inte ställning till det skedda, jag bara berättar som jag minns det – som en tankeställare. Numera är man tvungen att gardera sig om man beskriver verkligheten.

Rune Holmström

På Kopparbergs marknad serverar en man med humor.

7 reaktioner på “Dagens tankeställare 6

 1. Intressant men man är verkligen inte tvungen att gardera sig! Men vi lite försiktiga och fega, vi gör det.

 2. Rune. Livet formar en så är det bara. Sen arbetslivet ger en livserfarenhet du har ju jobbat runt om i världen. Suttit som tjänsteman på en svensk myndighet då har man noll i livserfarenhet blir det krig eller kris så klarar man sig inte. Jag har jobbat med väldigt mycket i livet som har gett en väldig kunskap som gör att man klarar sig hela tiden. Man blir inte ställd. På sjuttiotalet på flyttfirman. Så hade vi en kille som kom vi skulle ut på en riktig tyngflytt kroppsligt. Nya killen en riktig biff som ett dubbel W över axlarna. Sen vi andra ölmage o några såg ut som alkoholister. Dubbel W gav upp efter halva Dan. Visa sig att han var som en ballong uppblåst. Det är lustigt det här moderna träningssamhället. Jag ger inte mycket för det. Jag är inte vältränad men ändå kan jag gå in på ett gym och sätta på fulla vikter på ben press maskinen. Gjort det några gånger och sen tittar man sig blygt runt om. På dom upp pumpade kropparna som allvarligt går in för sina träningsmaskiner. Träning har blivit ett sätt att tjäna pengar men frågan är producerar man något. När jag jobbade som drifttekniker så kom grabbarna och gjorde en lista där man skulle gå ner och testa hur mycket man orkade i bänkpress. Lägg av sa jag jag gör det inte efter mycket tjat gick tjocka otränade jag ner och testa. Till saken hör att jag har reumatism och den har varit jävlig på axlar o armar. Så jag skrev in mig som tredje starkast på firman. Sen la man ner det projektet. Varför skriver jag det här är det för att skryta. Näää utan för att det är Sverige i stort. Upp pumpat och inget mera än luft. Titta på politikerna bara snack händer inget. Mer än det som gör skada för riktiga svenskar. Titta på polisen bara luft. Det följer rättsväsendet bara upp pumpat orkar ingenting egentligen. En svensk domare noll i erfanhet utan hjärntvättad av resterna från 68 vänstern i en svensk högskola. Vi behöver människor med riktiga muskler som orkar få Sverige på fötter igen. Vi har två partier sjuklövern o SD. Vi behöver få in AFS eller något annat. Men på svenskt vis så ser väl till och med SD dom som hot. För det är bara luft i det där mupphemmet i Stockholm.

  1. Så rätt. Roliga var att på den tiden så hade man bättre lön om man kunde hoppa mellan olika bilar o körningar som i åkeri branschen. Men nu skolas man in i ett yrke sen är man där resten av livet. Tråkigt och icke utvecklande.

 3. Israels makthavare vet precis vilka palestinska nerver de ska kittla för att det ska explodera, hatet är så starkt det går att ta på.
  Bibi trodde han skulle vinna valet om han såg till att få Hamas att starta ett litet krig, det gick nästan bra men bara nästan.
  Krig används ofta av makthavare som behöver stärka sin ställning och ena folket, både Bibi och Hamas ansåg sig tjäna på ett litet krig.
  Den här gången var det nog Hamas som tjänade mest på kriget, bistånden bara strömmar in, till och med USA skickar pengar och byggmaterial.

 4. Vänsterflumdummet är på väg med hissen rätt långt ner i källaren! Det kommer alltid heta negerbollar det kommer alltid heta ryssfemmor det kommer alltid heta kinapuffar. Frölunda indians ska fortsätta heta indians.

 5. Så sant som det är skrivet, nu får vi inte vara oss själva nu ska alla vara PK för att accepteras.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: