Stäng

14-1 till bortalaget när Hovrätten skärper straffen för flera i Sigma-målet

BROTTSLIGHET. Hovrätten för Västra Sverige, mål: B 4433-20, har idag meddelat dom i ett omfattande narkotikamål, det s.k. Sigma-målet. Målet handlar om narkotikasmuggling där kapslar med heroin och kokain har smugglats från Nederländerna till Sverige och distribuerats till mottagare i Stockholm och Göteborg. Målet har överklagats beträffande tretton personer och hovrätten skärper straffen för sex av dem.

Steget Efter

Hovrätten anser liksom tingsrätten att det har varit fråga om en organiserad storskalig verksamhet med ett konstant flöde av narkotika. Verksamheten har styrts från bland annat Nederländerna och både smugglingen av narkotika och den efterföljande distributionen i Sverige har varit mycket väl organiserad. Av chattar och avlyssnade samtal framgår att det har funnits personer i verksamheten som har haft kontroll över narkotikan, från det att den lämnade Nederländerna till dess att den fördelades till mottagare i Sverige.

Brottsvinster har på olika sätt förts från Sverige till Nederländerna och Nigeria. En man var åtalad för att vid flera tillfällen ha smugglat narkotika via Öresundsbron till Sverige och dessutom för att ha tagit emot ett stort narkotikaparti i Sverige. Tingsrätten frikände mannen när det gällde smugglingen, men dömde honom för synnerligen grovt narkotikabrott avseende hanteringen av narkotikapartiet i Sverige.

Även hovrätten dömer mannen för synnerligen grovt narkotikabrott. Hovrätten kommer dessutom fram till att resorna över Öresundsbron har följt ett tydligt mönster och ingått i ett brottsupplägg med syfte att smuggla narkotika till Sverige. Hovrätten dömer därför mannen även för tre fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och två fall av grov narkotikasmuggling. Hovrätten skärper straffet från fängelse i sex år och fyra månader till fängelse i tio år och sex månader.

Två män döms för att de vid flera tillfällen har smugglat narkotika till Sverige och sett till att den har distribuerats i Göteborgsområdet. Männen samarbetade och den ena mannen fanns i Nederländerna där han bland annat tillverkade narkotikakapslar. Den andre mannen befann sig huvudsakligen i Göteborg och såg till att narkotikan fördelades där. Mannen i Nederländerna hade en överordnad roll i förhållande till mannen i Göteborg. Tingsrätten dömde mannen med en överordnad roll för synnerligen grov narkotikasmuggling till åtta års fängelse och den andre mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till sju års fängelse. Hovrätten dömer dem för samma brott som tingsrätten, men skärper straffen till fängelse i nio år och sex månader respektive åtta år och sex månader.

Två personer, en kvinna och en man, dömdes av tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och tre månader respektive åtta år. De dömdes bland annat för att de vid ett antal tillfällen tog emot narkotika, transporterade den inom Sverige och distribuerade den i Göteborg och Stockholm. Tingsrätten frikände dem dock på flera punkter. Hovrätten dömer dem för all den brottslighet som åklagarna åtalade dem för. Hovrätten dömer kvinnan för synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Hon har endast agerat som kurir och hade en underordnad roll. Hovrätten bestämmer därför hennes straff till åtta års fängelse. Mannen döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Han har haft flera olika positioner i verksamheten och har bland annat instruerat kvinnan. Hovrätten dömer honom till tio års fängelse, vilket är maxstraffet för hans brottslighet.

En nederländsk lastbilschaufför dömdes av tingsrätten för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling till fängelse i nio år och sex månader. Hovrätten dömer honom för samma brott. Men eftersom han endast agerade som kurir sänker hovrätten straffet till fängelse i åtta år och nio månader.

Tingsrätten dömde en litauisk man för synnerligen grovt narkotikabrott till sex års fängelse för att han transporterade narkotika från Uppsala till Göteborg. Hovrätten kommer fram till att det också är bevisat att mannen smugglade narkotikan från Nederländerna via Litauen och Lettland till Sverige och dömer honom för synnerligen grov narkotikasmuggling. Hovrätten fastställer straffet om sex års fängelse.

En man dömdes av tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sex månader. Hovrätten anser att det inte är bevisat att mannen hade särskild insikt i narkotikaverksamheten samt att hans egen verksamhet inte var särskilt kvalificerad. Därför dömer hovrätten honom för grovt narkotikabrott i stället för synnerligen grovt narkotikabrott och sänker straffet till fem år och tre månaders fängelse.

Tingsrätten dömde två män som hade distribuerat narkotika i Göteborg respektive Stockholm till fem års fängelse vardera. Hovrätten fastställer straffet för den ene av männen och skärper den andres straff till fem år och tre månaders fängelse.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för en kvinna som döms för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och nio månader för delaktighet i narkotikahantering vid flera tillfällen.

Slutligen fastställer hovrätten också tingsrättens dom beträffande två män som döms för grovt narkotikabrott för att de vid ett flertal tillfällen köpt narkotika i syfte att överlåta den. De döms till fängelse i fyra år och sex månader respektive tre år och sex månader.

 • Jeff-Dby Adebisi medborgare i Nigeria döms till 10 år och 6 månader samt utvisning. Högre straff
 • Blessing Edwin medborgare i Nigeria döms till 8 år samt utvisning. Högre straff.
 • Tony Nilsson, döms till 4 år och 6 månader. Samma straff som tingsrätten.
 • Kristina Malakauskaite medborgare i Litauen, frikändes i tingsrätten
 • Amadou Sillah medborgare i Gambia döms till 3 år och 6 månader samt utvisning. Samma som tingsrätten.
 • Dennis Du Pont medborgare i Nederländerna döms till 8 år och 9 månader samt utvisning. Något lägre än tingsrätten.
 • Abdoulie Fadera medborgare i Gambia döms till 5 år och 6 månader samt utvisning. En aning lägre än tingsrätten.
 • Emeka Ezeh medborgare i Nigeria döms till 9 år och 6 månader samt utvisning. Högre straff.
 • Ramou Secka döms till 5 år och 9 månader. Samma som tingsrätten.
 • Sabastine Nnam medborgare i Nigeria döms till 8 år samt utvisning. Samma som tingsrätten.
 • Assan Trawelly Jobe medborgare i Gambia döms till 8 år och 6 månader år samt utvisning. Högre straff.
 • Williams Alabama medborgare i Nigeria döms till 5 år och 3 månader samt utvisning. Lite högre straff.
 • Jabai Baboucarr medborgare i Gambia döms till 4 år samt utvisning. Har ej överklagat. Tingsrättens dom gäller.
 • Ugochukwu Ibeamara medborgare i Nigeria döms till 5 år och utvisning. Tingsrättens dom gäller.
 • Edgaras Skuodis medborgare i Litauen döms till 6 år och utvisning. Samma straff.

De personer som inte är svenska medborgare ska utvisas när de har avtjänat sina straff.

-Pettersson säger att i tingsrätten kostade försvarsadvokaterna 27 miljoner, nu tillkommer c:a 7,5 miljoner för advokaterna plus alla andra mänskliga och ekonomiska kostnader.

***

TIDIGARE. 2021-05-24. Nigerian dömd till fängelse, advokaten kostar 2,5 miljoner för skattebetalarna

BROTTSLIGHET. Stockholms tingsrätt målnummer: B 2732-20 har idag dömt en 49-årig man till fängelse i 11 år och sex månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt respektive grovt narkotikabrott. Brotten har begåtts i bl.a. Sverige, Norge och Nederländerna.

Målet har samband med det s.k. ”SIGMA-målet”, som pågick i Göteborgs tingsrätt under hösten 2019 och våren 2020 och för närvarande prövas i Hovrätten för Västra Sverige. Tingsrätten konstaterar att den brottslighet som mannen nu döms för, som pågått under 2018–2019, utgör del i en omfattande organiserad och internationell handel med heroin och kokain. Åtal väcktes den 19 januari 2021 och huvudförhandlingen i tingsrätten har pågått mellan den 10 februari och 12 april.

Mannen, som är nigeriansk medborgare, har med anledning av brottsligheten varit frihetsberövad i Nederländerna och Sverige i sammantaget två år och utvisas nu från Sverige på livstid. Såväl frihetsberövandet som utvisningen har beaktats vid bestämmandet av fängelsestraffets längd.

Anayochuwhu Agina-Iqwilo, född 1972 och medborgare i Nigeria döms för grovt narkotikabrott, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling till fängelse i 11 år och 6 månader samt utvisning på livstid.

Advokaten får ersättning av staten med 2.513.838 kr. Staten står för kostnaden av försvarsadvokaten.

-Pettersson säger att målet ovan har kopplingar med nedanstående som omfattade en massiv organiserad brottslighet med över 130 kilo heroin och kokain till ett värde av 112 miljoner kronor.

 • Jeff-Dby Adebisi medborgare i Nigeria döms till 6 år och 4 månader samt utvisning
 • Blessing Edwin medborgare i Nigeria döms till 7 år och 3 månader samt utvisning
 • Tony Nilsson, döms till 4 år och 6 månader
 • Kristina Malakauskaite medborgare i Litauen, frikänns
 • Amadou Sillah medborgare i Gambia döms till 3 år och 6 månader samt utvisning
 • Dennis Du Pont medborgare i Nederländerna döms till 9 år och 6 månader samt utvisning
 • Abdoulie Fadera medborgare i Gambia döms till 5 år och 6 måmader samt utvisning
 • Emeka Ezeh medborgare i Nigeria döms till 8 år samt utvisning
 • Ramou Secka döms till 5 år och 9 månader
 • Sabastine Nnam medborgare i Nigeria döms till 8 år samt utvisning
 • Assan Trawelly Jobe medborgare i Gambia döms till 7 år samt utvisning
 • Williams Alabama medborgare i Nigeria döms till 5 år samt utvisning
 • Jabai Baboucarr medborgare i Gambia döms till 4 år samt utvisning
 • Ugochukwu Ibeamara medborgare i Nigeria döms till 5 år och utvisning
 • Edgaras Skuodis medborgare i Litauen döms till 6 år och utvisning

Bli inte förbannade, men bara advokatkostnaderna är på 27 miljoner och det är det lilla. Sedan ska det överklagas, tolkar bekostas, förundersökningen är enorm, fängelsekostnader med mera. Hela målet kommer att kosta hundratals miljoner.

Det är sådana här kulturbelastningar som gör att Annie Lööf (C) blir förolämpad när Jimmie Åkesson säger sanningen och som statsminister Stefan Löfven (S) påstår blir en förtjänst längre fram av…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 reaktioner på “14-1 till bortalaget när Hovrätten skärper straffen för flera i Sigma-målet

 1. Väldigt lång text, inte egentligen fel men ändå för lång. En del andra långa texter uppskattar jag, speciellt när jag får lära mig nått nytt.

 2. Åhhh, så synd om dessa baaaarn.

  Låt dom få amnesti och gör dom till svenskar nu….kravet är att de måste agera sängvärmare till batikhäxorna.

  Sverige ÄR sinnessjukt !!!
  Socialdemokraterna fortsätter leverera. 🤮

Kommentera

%d bloggare gillar detta: