2.500 arbetslösa men bara fyra klarade jobbet i Borlänge


ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Regelbundet hör vi om svält på jordens rikaste kontinent. Vi får höra om att det är klimatförändringar och torkans fel. Det var fel för 100 år sedan och det är fel nu. Det finns en anledning till att stora delar av Afrika och Mellanöstern ser ut som de gör, jag undrar om inte Bertil Malmberg, SD i Trosa är inne på rätt spår.

Borlänges kompetensregn…

Företagaren Fredrik Gundhe tackade ja när Borlänge kommun bad honom att hoppa på ännu ett projekt för arbetslösa. Men av 2 500 arbetslösa i kommunen var det bara till slut fyra personer som var lämpliga för anställning. ”Jag är så klart jättebesviken”, säger Fredrik Gundhe.

Det var arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun som kontaktade mig, säger företagaren Fredrik Gundhe, som driver Dala kvalitetsskog.

Det han pratar om är ett slags utbildningspraktik för skogsplanterare, som han till slut valde att hoppa på. Tanken var att genom utbildningen hitta medarbetare, som sedan skulle kunna anställas på ackord för att plantera skog för en av företagets största kunder. Men Fredrik Gundhe var tveksam, baserat på lång erfarenhet.

Fredrik Gundhe förklarar att det är betydligt mer komplext att vara skogsplanterare än vad många tror. Inte nog med att den anställde behöver ha bra fysik. Utöver det krävs andra egenskaper också. Till exempel är det viktigt att kunna samarbeta i en grupp. – Jag har ingen nytta av någon som kan plantera, men som struntar i resten av gruppen, utan det är som ett fotbollslag som måste fungera hela tiden, säger Fredrik Gundhe.

Han berättar att plantorna som ska planteras är färskvaror. Om de inte kommer i jorden inom en viss tid, så dör de. Och då förlorar företaget pengar.

Läs vidare på tidningen Näringsliv…

Leif Östling, tidigare vd. på Scania berättade samma sak och hamnade i onåd. ”Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen” sa Östling.

Leif Östling menar att vi måste stoppa invandringen från länder med folk som inte klarar att fungera i Sverige. Vi orkar helt enkelt inte att ta emot fler av dessa grupperingar.

-Pettersson kan skryta med att jag är smartare än ”Borlängeborna”. I min ungdom planterade jag skog med hacka, det var tungt, varmt och mycket mygg samt rakt ackord. Alltså betalt per planterat planta ingen fast grundlön, det blev tidiga mornar, långa dagar och sena kvällar men det var härligt när pengarna trillade in. Men jag fick inga pengar av farsan och att gå till socialen var en skam och inte uppfunnet i min generation.

När det regnar…

När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

Det är skillnad på folk och folk, varför skaffar sig thailändare och andra från Sydostasien jobb och försörjning i Sverige medan araber och afrikaner har stora problem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “2.500 arbetslösa men bara fyra klarade jobbet i Borlänge

 • Peter

  Jag har funderat på en liten sak. Länder i världen där det är farligt att vistas, där det ligger utbrända bilar, där husen är risiga och synliga, dessa länder är antingen kommunistiska eller muslimska. Säger det nåt, eller har jag fel?

  Gilla

 • Jukka Koranen

  Leif Östling kallade 2006 Göran Persson rasist och ville ha 20 miljoner invånare i Norden.
  https://sverigesradio.se/artikel/814620

  Gilla

 • Kungen

  4 av 2500. Det låter mycket. Är nån förvånad ??
  Dom är inte här för att jobba utan för att leva på oss. Det är en invasiv art…..

  Gilla

 • folksam2010

  Kolla orange kuveret nästa gång det kommer och upprepa samma fras

  Gilla

 • Invandrare1957

  Trosa jaaa. Brukar passera vagnhärard halvåtta åta på morgonen. Då är det SFI rusningen. Då är man inte i Sverige. Polarn berätta hans hustru brukar ta morgonbussen till Nyköping. Vissa mornar är hon enda svensken på Bussen. Obehagligt men det får hon inte säga då är hon rasist. Man ska inbilla sig att man är trygg. Även fast man är skiträdd. Sen känns det som man har satt varenda invandrare i Vagnhärard Trosa är ju lite finare där bor väl politikerna. Då kan invandrarna störa genom att synas.

  Gilla

 • Fr E

  Jag var på Kommunens återvinningscentral med diverse metall och trädgårdsröj, 2 lass med släpet tog ca 2 timmar, en svart ”låtsasarbetare” satt på en bänk och stirrade ner i sin mobil, de fastanställda sprang runt och hjälpte folk med div handräckning, den färgade satt på samma bänk nästa gång jag kom med 2 lasset och åt, lyfte inte på achlet trots att behov för handräckning fanns, så inte passar de till speciellt mycket åtminstone inte i detta land !

  Gilla

 • Rädd

  Och Malmberg, han är passé och han focuserar på fel saker. Sudaneser vem bryr sig. Nej vi bryr oss om att fokusera på folk som är bättre än de flesta av oss. Mig inräknad.

  Gilla

 • Rädd

  Även om många jobb kräver utbildning är fortfarande de flesta jobb enkla.
  För att vi ska klara oss bra behövs typ att vi kan locka civilingenjörer till oss. Alltså väldigt många enkla jobb i i Sverige är överbetalda.
  Ingenjörer olika forskare osv, det är de som driver samhället framåt. Naturligtvis behövs vi alla, men att ge oss en för stor lön jämfört med vad tex kineser osv får, leder till fattigdom för oss alla. Vi kan inte ha ett kommunistiskt samhälle där det inte lönar sig att anstränga sig.

  Gilla

 • Pålsjö

  Har man dessutom med sig sitt islamistiska hemlands överlägsna och hatiska synsätt på kristna, så är kanske lusten inte överdrivet stor att behöva jobba under ledning av en underlägsen, otrogen kristen.

  Somalias förtryck mot kristna ligger på en extrem nivå, (enl. Open Doors, vars mål är att stärka den förföljda kyrkan och som som skriver om islamistiskt förtryck av kristna). I Somalia ses islam som en central del av den somaliska identiteten och om någon somalier misstänks ha konverterat till kristendomen befinner sig denne i stor fara. Den som misstänks ha konverterat till kristendomen trakasseras, hotas eller till och med dödas. Klanledare, äldste och familjemedlemmar bevakar allting. Alla kristna män med muslimsk bakgrund i Somalia utsätts för extrem förföljelse och de behandlas dessutom extra hotfullt om de kan anklagas för att en kvinnlig släkting har konverterat. Kvinnor riskerar bli våldtagna eller bli tvingade till äktenskap. Det finns inga lagar mot våld i hemmet och nästan alla somaliska kvinnor lever strikt reglerade liv, ofta utan möjlighet till en personlig tro eller åsikt. Kristna blir också nekade sitt arv och pojkar nekas utbildning.

  https://www.open-doors.se/somalia

  Gilla

  • Rädd

   Visst islamister är inget kul. Kul är folk som har nått att bidra med och de flesta av oss är inga genier, inte jag heller.

   Gilla

 • ponnsan62

  Finns några arbetslösa som klarar ett jobb?
  Ponnsan i Gryt

  Gilla

  • folksam2010

   Jag är arbetslös nu p,ga mitt kontor flyttade till annan ort jag är 59 år och jobbat i 42 år jag söker jobb på jobb men får inget , jag anser jag skulle klara ett jobb om jag fick ett jag har 42 års arbetslivserfarenhet Så hur menar du??

   Gilla

   • Rädd

    Jag menar att du mycket väl skulle kunna klara ett jobb. Dock i Sverige så är skatter och löner så höga så det är svårt för arbetsgivare att anställa. Om det inte lönar sig att anställa så anställer man inte. Ingen anställer för att vara snäll.

    Gilla

   • Bosse S

    I Sverige anställer man i första hand folk som betalas av staten. Man chansar att man får rätt personer när de är gratis, fungerar de inte så byter man bara ut dem till andra.
    Detta blir allt vanligare och skapar allvarliga undanträngningseffekter och orimligt mer jobb till den fungerande arbetsstyrkan.
    Jag har tidigare före pensioneringen jobbat på ett halvstatligt teknikföretag där kraven på den enskilde arbetstagaren var att man skulle vara självgående och ha vissa grundläggande kunskaper, samt förmågan att själv lära sig alla nya system.
    Även där dök det upp totalt felplacerade individer som inte kostade företaget en spänn. Efter ett tag kom det in nya kompletta idioter när de tidigare slutade.
    Det är så det fungerar i vårt land numer.

    Gilla

   • Peter de Mander

    Sitter i samma situation som Du… är 58… inte kul

    Gilla

 • Snart fattigpensionär

  För att kunna utföra ett så kallat enkelt arbete idag så krävs det att du kan tillgodogöra dig skriftliga arbetsinsinstruktioner på företrädesvis Svenska, om inte detta fungerar så bör du åtminstone förstå muntliga instruktioner på Svenska. Många faller från kriteriet anställningsbarhet utifrån att de ej kan tillgodogöra sig de mest elementära instruktioner om vilka arbetsuppgifter som skall utföras.
  Tyvärr så har vi inte möjlighet att anställa någon raketforskare, till detta städjobb.

  Gilla

 • Anton AK

  I kulturer där pga religion och traditioner folk ägnar tid om att bråka med varandra, utplåna varandra, förstöra kommer aldrig att fungera. Historien har tydligt visat att enbart européer och en del folk från Asien har förmågan att skapa, vara innovativa och utvecklas. Resten kommer att fortsätta vara primitiva och på stenålders nivå. Och just dessa kommer i horder till Europa, och andra utvecklade länder. Bidrag och krav och brottslighet blir deras signum för en alldeles för stor del av dessa invandrare. Hur man stoppa detta vet ju alla. Invandringstopp och Återvandring av samtliga skadliga element som kriminella och parasiter. Åtminstone dem som går att utvisa. Den skepiske får ge mig ett exempel på länder med innovativa förmågor från tredje världen.

  Gilla

 • rustibus46

  Varför har Västeuropa o (hemska) USA, genom
  gått igenom en sagolik utveckling? Ok, allt är
  inte perfekt, ännu. Varför står vissa länder i
  Afrika o Mellanöstern praktiskt taget (inte alla) stilla? Svar: samarbete, gå t jobbet,
  inte för många barn, religionen får inte ta
  överhanden etc etc. Nu vill självklart en
  hel del av dessa komma t Sverige. Det
  är en omöjlighet att Sverige ekonomiskt
  klarar av det. Men politikerna vill gärna försöka….. Arma land.

  Gilla

  • Rädd

   USA är framgångsrikt troligen för att det lönat sig att arbeta, inte bara krävt semester, bidrag osv. Där har folk arbetat varit tvungna att arbeta hårt och fortfarande gör det.
   Ta Kina när jag var ung var det ett fattigt utvecklingsland med kommunistisk ekonomi. Kina är fortfarande kommunistiskt men deras ekonomi är det inte, där har man också motarberat korruption hårt. Och utbildning har lönat sig, däremot har brott inte lönat sig.

   Gilla

 • Stenbock

  Intressanta rader….
  Stenbock som är några år äldre än Pettersson gick i lära,direkt efter skolgången. En av dem som var yrkesman på arbetsplatsen,och tidigare sjöman var den första som lärde mig något om ”mörkhyade”. Ord som jag väl minns var hans uttryck,”niggrar arbetar endast,så att de har mat för dagen” !
  Detta om något har bevisats sedan sådana började importeras till Abzurdistan.

  Gilla

  • Fr E

   I min ungdom 50.60 tal så åkte en bekant ”sjuksköterska” till min familj ner till guldkusten i Afrika, fick tjänare och bostad hus hon gjorde misstaget att laga frukost åt dessa, därmed blev inget utfört den dagen inget gräs klippt eller andra sysslor som skulle göras på fastigheten, det tog någon vecka innan hon förstod varför de var ju mätta och då fans det ingen anledning att arbeta.

   Gilla

   • Peter de Mander

    TIA (This Is Afrika) som sydafrikanerna säger

    Gilla

   • Peter de Mander

    En bekant till mig jobbade som ”Expat” och hade enotroligt duktig trädgårdsmästare som han ville belöna genom att höja hans lön. Istället för hans trädgårdsmästare kom nu istället ynglingar som inte utförde arbetet lika väl, så han åkte hem till trädgårdsmästaren och frågade om han var sjuk och när han skulle komma tillbaks? Varför det svarade denne… Du betalar mig såpass att jag kan anställa och ändå ha kvar lika mycket som när jag jobbade utan att göra något. Gissa om han fick sparken.

    Gilla

 • grebom5

  Kultur, religion och dålig utbildning och är någon dessutom benägen att tro på ”om gud vill” och inte inser att vad som händer och sker är det individen som bestämmer.
  Alltså en fråga om inställning och vad som förr var djävlar anamma, samt viljan kan flytta berg.
  Kommer du sedan till ett land med politiker som tror att smeka medhårs alltid är recept till framgång är det naturligtvis bäddat för fiasko.

  Hela vår invandringsaffär har utmynnat i fiasko av många orsaker det första för många har blivit insläppta p.g.a. oskickligt beteende från myndigheten och styret av vårt land.

  Det skrivs i bibeln ” bygg icke ditt hus på lösan sand.” Det förstod inte de i partipolitik utbildade, de som med få undantag, aldrig behövt arbeta i sitt anletes svett för sin lön.
  När vi har ett land där folk lyssnar på ”influencers” utan egen erfarenhet och dessutom sörjer över att en Tusse inte vann det som förr kallades Eurovisionschlagerfestivalen och nu är en tävlan mellan de med bäst teknik och mest rökpuffar och annat taskspel.
  Som en sorts grädde på moset har vi också en regering med en helt oduglig s.k. statsminister på topp, det kan ju inte annat än barka rakt ner i fördärvets djupa dal.

  Gilla

 • hllviken

  Så är det!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: