Pandemin orsakade överdödlighet 2020 – vissa utrikesfödda mer drabbade


STATISTIK. Covid-19 bidrog till att drygt 7.000 fler dog i Sverige i fjol jämfört med åren 2015-2019. Sjukdomen slog extra hårt mot vissa grupper av utrikesfödda, visar Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik för 2020. Sverige hade tydlig överdödlighet under 2020. Totalt avled 98.229 personer, vilket kan jämföras med i genomsnitt 91.070 mellan 2015 och 2019. En viktig förklaring var covid-19 som var den tredje vanligaste dödsorsaken med 9.441 dödsfall. Toppade listan över de mest frekventa dödsorsakerna gjorde hjärt- och kärlsjukdomar, 27.973 dödsfall, följt av tumörer, 23.485, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Steget Efter

Ungefär 60 procent av dödsfallen i covid-19 inträffade under första halvåret och resterande 40 under andra halvan. Hög ålder var den största riskfaktorn. Nio av tio som dog i sjukdomen var över 70 år. Sju personer var i åldrarna 0-19 år, varav fem under 18 år.

Socialstyrelsens siffror visar även att födelseland haft betydelse. Dödligheten i covid-19 var oproportionerligt hög hos personer födda i Turkiet, Syrien, Somalia, Irak, Iran, Grekland och Chile.

– Av de avlidna männen födda i till exempel Somalia var det över 50 procent som dog av covid-19, medan motsvarande andel bland män födda i Sverige var cirka 10 procent. Ett generellt mönster är att bland grupperna med hög dödlighet i covid-19 skedde en mycket stor del av dödsfallen under första vågen, säger Jeroen de Munter, statistiker på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har inte i den här rapporten analyserat orsakerna till att personer födda i dessa länder varit svårare drabbade av covid-19. I rapporter från andra myndigheter har socioekonomiska faktorer och boendeförhållanden lyfts fram som tänkbara förklaringar.

Andra stora dödsorsaksgrupper under 2020 var demenssjukdomar och lungsjukdomar som kol och lunginflammation, även om det skedde en märkbar minskning av antalet dödsfall till följd av andningsorganens sjukdomar.

Ytterligare en stor dödsorsaksgrupp var ”yttre orsaker”, till exempel olyckor, mord och självmord. Trots farhågor om att pandemin skulle bidra till ökad risk för självmord visar Socialstyrelsens siffror att antalet självmord minskade till 1 168 under 2020, från 1 269 föregående år.

– Självmorden har minskat bland både kvinnor och män. Av våra siffror ser vi också att fallolyckor ökade 2020 och även en tydlig ökning av dödsfall till följd av övergrepp av annan person bland män, och i mindre utsträckning bland kvinnor, säger Jeroen de Munter.

Dödsfallen till följd av övergrepp av annan person bland män ökade från 79 till 99 mellan 2019 och 2020, och från 22 till 24 för kvinnor. Till stor del orsakades dessa dödsfall av våld med skjutvapen och med stickande/skärande föremål.

Statistik om dödsorsaker 2020

-Pettersson och den oäkta hustrun har tagit två sprutor vaccin var och det känns bra…

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


24 responses to “Pandemin orsakade överdödlighet 2020 – vissa utrikesfödda mer drabbade

 • rune

  Saxat ur shitnews AB – ”Det gäller B.1.617.2: deltavarianten av covid-19, som tidigare kallades den indiska varianten. Den misstänks vara mer smittsam, och mer motståndskraftig mot vaccin.”
  Det där sistnämnda de skriver låter som att de försöker få folk att tro vaccinet är botemedlet.

  Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Angående det i Indien… googla ”mukormykos” som är en svampinfektion många coronapatienter i indien fått… Jag tror inte vaccinet biter på det där. Men media rapporterar att det kommer inte komma till Sverige…ni vet, som de rapporterade att corona i kina inte skulle sprida sig till vårt land…så det är bara att vänta och se…

   Gilla

  • Bosse S

   Jag får det till att det låter som att vaccin inte hjälper.

   Gilla

 • Tony

  Problemet med ljugande makthavare är när dom väl någon
  gång talar sanning så tror man dem ändå inte!

  Gilla

 • G Nordström

  2005 dog det 10,65% per 100 000 inv Ingen influensa
  2020 dog det 9,48% per 100 000 inv Med influensa
  Alltså 1,17% färre ?

  Gilla

  • tompas11

   Ja det är precis så som man måste räkna om det ska vara relevant.
   Alltså hur många som dog per 100 000 invånare. Inte antalet rakt av eftersom befolkningen har växt. All heder åt G Nordström som redovisar detta på ett helt korrekt sätt. Hoppas att Petterson lärt sig därmed hur man räknar på ett korrekt vis.

   Gilla

   • Pettersson

    Den som kan läsa borde se att det är Socialstyrelsen som räknat och inte Pettersson samt att det är år 2020 som jämförs med med åren 2015-2019. Dessutom finns länk för den som vill fördjupa sig.

    Vill man jämföra på annat sätt med år 2005 eller digerdöden år 1350 så står det var och en fritt. Men påstå inte att Pettersson räknar fel. Pettersson har inte räknat alls.

    Gilla

 • Argus

  Reaktionen hos de drabbade och deras familjer var – Insha’Allah?

  Gilla

 • Kungen

  Naturen har sin gång – trots allt……..👍👍👍👍

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Någon som minns PISA- testet? Jag tror lika lite på det här som på det där… de säger bla att folk dog av alzeimers, men om personen hade covid-19 i kroppen och dog av det räknar de det ändå som att personen dog av alzeimers… infon fick jag av en släkting som jobbar på demensboende, där de äldre drabbades av covid-19…
  Den dagen man i detta landet lyckas göra en rapport utan att ljuga, den dagen ska jag börja lyssna…
  Jag tycker att herrPettersson och den ogifta hustrun gjorde rätt som valde att vaccinera sig. Jag tycker också att de som väljer att inte vaccinera sig gör rätt…därför att det är så det ska vara. Man ska få välja över sitt eget liv och välja det man själv tror är rätt, utan att bli dömd av någon som inte tycker likadant.

  Gilla

 • SNAFU

  Ett stort mörkertal bland avlidna 2020 kan nog läkarkåren själva ta på sej pga inställda besök och behandlingar av läkare

  Gilla

 • rune

  ”10 458 svenskar dog under april månad 2020, enligt preliminär statistik. Men i december 1993 dog 11 057 svenskar. Detta på en befolkningsmängd som var betydligt lägre än i dagens Sverige. Och räknar man så finns många fler månader som var värre, till exempel januari 2000. Då dog det 110,8 per hundra tusen invånare, jämfört med april, tjugo år senare, då snittet blev 101,1.
  Åke Nilsson (tidigare ansvarig för Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik) är inte expert på epidemier och är noga med att påpeka att corona-pandemin inte är en vanlig säsongsinfluensa. Men han känner igen mönster i statistiken och tycker att det saknas perspektiv i debatten.”
  by EMANUEL KARLSTEN on MAJ 26, 2020

  Gilla

  • Stenbock

   rune:
   Nu förstör du ju för dem,som håller på att inhösta vinsten kring hela hysterin o paniken,av C-19 !!

   Gilla

  • Bosse S

   Om man jämför 1993 med 2020 så bör man ta i beaktande de medicinska framsteg som gjorts sen 1993. Nya metoder och mediciner gör att fler överlever svåra sjukdomar.

   Gilla

 • Tomas

  Det dog något färre 2019 och något fler 2020 än genomsnitt fem senaste år
  Inte mycket till pandemi.

  Gilla

  • Jenny Ek (wadyr)

   Och tänk på att vi blev över 80000 fler ” svenskar” förra året… är dessa inräknade i förhållande till antalet svenskar fem år tidigare?

   Gilla

  • Bosse S

   Den påtvingade isoleringen måste väl ha gett lite positivt resultat, när det gäller de vanliga influensorna och förkylningarna, som i värsta fall avslutar livet på en gammal skör människa redan full av ålderssjukdomar.
   Många som dött har ju inte respekterat de rekommendationer som föreslagits för att minska smittspridning.
   En överdödlighet hade nog märkts bättre om samhället fortsatt som vanligt under pandemin.

   Gilla

 • grebom5

  Jag har ju ingen tro på något övernaturligt väsen, men med tanke på utfallsprocenten så kanske finns det något i alla fall.

  Gilla

 • Pippi

  Låt oss läsare vara glasklara och ärliga för en gångs skull. Vi höll alla tummarna för att Pettersson skulle drabbas av covid och göra en exit på det sätt vi alla en dag gör.

  Gilla

 • TheJepp

  Blev själv drabbad av covid19 förra sommaren. Sjukhus, nersövd i respirator i 10 dyng med hög feber i början och kylväst.
  När jag sen vaknade upp så kan jag hålla hed att det var hög andel somalier på avdelningen. Var kvar i 8 dagar och tror att 3 personer från somalien slutade sina dagar där. Märktes när släktingar fick ”dispans” och komma in på avdelningen.
  Tog ett antikroppstest förra veckan och den visar fortfarande positivt. Har bestämt mig att sprutan inte är något för mig.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: