Stäng

Vattenfall investerar i kärnkraft i Estland

ENERGIPOLITIK. Vattenfall är ett helstatligt energiföretag. Årsskiftet 2019/2020 stängdes reaktorn Ringhals 2 och vid skiftet 2020/2021 stängdes Ringhals 1. Enligt många i förtid och trots att de behövs för att klar elförsörjningen. Vi ska inte ha kärnkraft i Sverige säger regeringen. Nu satsar den statliga energijätten Vattenfall på kärnkraft. Den statliga energijätten köper in sig i estniskt bolag som vill köra småskaliga kärnkraftverk.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

Med en miljon euro, runt tio miljoner kronor, köper Vattenfall in sig i det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia som ska ta fram planer för hur Estland med hjälp av småskaliga kärnkraftverk kan minska sina koldioxidutsläpp som är högst i Europa per enhet.

Målet är att 2035 kunna placera ut ett antal sådana kraftverk i Estland, kraftverk som i dag är under utveckling i USA, Kanada och Storbritannien. Vattenfall ska bidra med kunskap kring kostnader och konstruktion, försörjningskedja, drift, underhåll och en struktur för nybyggnad.

-Pettersson säger att det är bra att någon forskar och försöker medan Miljöpartiet håller fast vid 1800-talets väderkvarnsteknik…

det var då…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 reaktioner på “Vattenfall investerar i kärnkraft i Estland

 1. Ang individen på bild:
  Ett ypperligt bevis på att lita ALDRIG på en politiker. Han /hon kan kappvända vilken dag som helst

 2. Atomkraft i DK? Nogle af jer tror måske, at der ikke fandes atomkraft i DK? Jo, der fandes atomkraft i Risø ved Roskilde og kun få kilometer fra den danske hovedstad, fra 1957. Anlægget fandes til 2001, hvor at virksomheden så blev udfaset. Det er en tydelig form for hykleri og dobbeltmoral, af daværende danske politikere, at kritisere svensk politik, for samtidigt at køre driften af Risøværket. Jeg synes, at Sverige skal genstarte Barsebæcksverket hurtigst muligt.

  https://da.wikipedia.org/wiki/DTU_Ris%C3%B8_Campus

  1. Det intressanta var ju att man förde dialog med danska staten på den tiden det begav sig, om lämpligheten att placera ett kärnkraftverk i Barsebäck och fick klartecken. Danskarna såg möjligheter att dra nytta av närheten till elproduktionen därifrån, vilket man också gjorde Danskarna köpte el av Sverige och svenskarna köpte gas av Danmark via en pipeline i sundet.

 3. Nedanstående rader är endast en liten del av en längre ledartext, som publicerats i METALLER och GRUVOR.se

  ”Kärnkraftsägarna vill inte bygga ny kärnkraft trots att de får, säger Stefan Löfven, närmast triumferande under partiledardebatten. Eftersom han och regeringen kontrollerar statliga Vattenfall som är största ägare av kärnkraft i Sverige klingar även detta bara falskt.

  Vattenfalls ordförande, Lars G Nordström, finns inte mycket att hoppas på. Han uttalar sig i SvD 191021 precis som sina uppdragsgivare, Stefan Löfven och Anders Ygeman önskar (kräver?). – Tror inte på ny kärnkraft i framtiden, betecknar Gen IV som något av en dröm! Hur kan det ha blivit så här? Företrädare för landets största kärnkraftsproducent vägrar se en långsiktig hållbar realistisk lösning på energifrågan och smädar seriös internationell forskning på en av de mest spännande projekten just nu inom energiområdet!

  Elektrifieringen av våra färdmedel kommer om tio år medföra en ökad elförbrukning på ytterligare uppskattningsvis 1 500 MW, befolkningsökningen innebär runt 2 700 MW mer i elförbrukning, datacenter kräver bara de omkring 2 000 MW ytterligare, Northvolt blir en storförbrukare av ännu okänd dimension. Våra nya forskningsanläggningar i Lund, Max IV och ESS med sina jättelika acceleratorer blir kraftiga elförbrukare i framtiden om de skall kunna hålla igång sina experiment för människans bästa.

  Totalt kan det röra sig om en ökad elförbrukning på 8 500-9 000 MW (extra alltså, utöver dagens) i en ganska snar framtid, motsvarande tio kärnkraftverk av normalstorlek! Var skall Stefan Löfven hämta den elen?

  Hur skall man tackla frånfallet av kärnkraftens 40 procentiga andel av elproduktionen samtidigt som vi måste få fram minst 8 500 MW ytterligare till allt det nya som klimatomställningen och elektrifieringen kräver? Förvänta er inga svar på sådana frågor. Sådana svar finns helt enkelt inte om man är kärnkraftsförnekare och vindkraftsbyggare.

  Miljörörelsen har i huvudsak utvecklats till en del av vänstern i Sverige. Den har alltid varit tillväxt- och industrifientlig och vet att lyckas man inte stoppa kärnkraften så blir det svårt att genomföra det lågenergisamhälle man innerst inne strävar efter och längtar till.”

  Länk:
  https://www.metallerochgruvor.se/20191212/6479/ledare-hoppet-tands-sverige

 4. Hmm🤔 vattenfall… borde inte ett företag som heter vattenfall vilja ha vattenkraftverk?
  Men hur kommer det sig att ett statligt företag ö.h.t får satsa på kärnkraft med tanke på att regeringen kräver att kärnkraft ska avvecklas? Det är inte logiskt. (Ja, jo, jag vet att regeringen inte gör speciellt mycket i logikens väg…men iaf😉)

 5. Dubbel moral är ingen moral alls, här skall vi elda med vindkraft
  och köpa dyr ”svensk” kärnkraft från Estland
  vilket jävla surr, allt för att S och MP skall få begrava sverige för all framtid

 6. Kanske kan fungera i t.ex. Ryssland och Kina – men inte i Sverige, då dessa små talrika reaktorer skulle bli förstahandsmål för terrorister. Men det har förstås förespråkarna , t.ex. i SD, inte tänkt på.

  1. Då ska vi nte ha någonting som terrorister kan tänkas slå ner på. Kommunalt vatten,och gas, vattenkraftverk, gallerior, biografer, flygpan höghus, i stort sett allt som vi fått sedan mitten på 1800-talet
   Med lådcykel till medeltiden var det någon som fyndigt uttryckte sig

  1. I sverige är det ju sen flera år förbjudet att forska på kärnkraft där vi en gång i tiden var världsledande om några år är Sverige ett U land om MP sitter kvar i Regeringen Elbrist hotar både i Sommar och i vinter Lösning Vindkraft enligt MP

 7. När man tror att hyckleriet har nått sin yttersta gräns, så överraskar
  denna helt otroliga regim med ännu ett steg i hyckleri!

 8. Hycklarnas hemvist på Jorden Abzurdistan.
  Satsar på framtiden i annat land än sitt eget i.o.f.s. så är inte drygt 10 miljoner någon stor satsning men sättet att göra det kanske med ägarnas goda minne.

 9. De baltiska länderna styrs av rationella och högutbildade personer.
  I Sverige så är det hyperemotionella och ovetenskapliga flickor inom MSM och politik som bestämmer Sveriges energipolitik. Då går det så här. Vad man kan göra i normala länder kan man inte göra i Sverige.

 10. Vattenfall består nog av många utvecklingsstörda (och korrupta) myndighetspersoner så som sig brukligt är i Sverige.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: