Cirkus Herold

INSÄNDARE. Vill härmed informera om en troligtvis kommande föreställning arrangerad av Cirkus Herold. Närmare tidpunkt och plats kommer att informeras er alla om föreställningen blir av. Det enda som är säkert vid denna tidpunkt är att föreställningen kommer att bli avgiftsfri för alla som vill se den och att platsen troligtvis kommer att bli Malmö tingsrätt.

Anledningen till att föreställningen eventuellt kommer tillstånd är att jag igår satt i polisförhör i ca en timme och femton minuter misstänkt för s k hatbrott mot den somaliske ordföranden Maslah Omar (S) i Borlänge kulturnämnd.

Han uppskattade tydligen inte det mail jag skickade till honom med anledning av att han och andra ledamöter i nämnden stängde Jussi Björling museet i Borlänge trots att över 700 personer skrev på en namnlista för att det skulle behållas.

Anledningen till stängningen är att det var för få besökare och att det blev för kostsamt att hålla igång museet. Pengarna behövs troligtvis för att säkerställa en ”skälig” levnadsnivå för ”gästerna” från långt bort liggande länder vilket naturligtvis är viktigare än att bevara svensk kultur.

Som sagt, mer information om kommande föreställning kommer senare.

Sandor Herold, cirkusdirektör

***

-Pettersson kompletterar lite….

Jussi Björling och det här med bidrag

DEBATT. Boris Benulic skriver om Borlänge, kostnader och invandring. ”Inte behöver Borlänge bevara minnet av sin egen världstenor nu när de fått världskultur”.

Jussi Björling-muséet i Borlänge ska läggas ned. Kostar för mycket, sägs det. Frågan är i förhållande till vad.

Det senaste året har en del, i sin okunskap, fått för sig att det vore en välgärning att riva ned statyer av till exempel Carl von Linné.

Med mindre våldsamma metoder plockar man bort andra delar av den svenska idéhistorien och kulturarvet; personer som haft betydelse för vetenskapens och konsternas utveckling i världen städas undan. De är inget att skryta med liksom. Inget att inspireras av.

Vad spelar det i Jussi Björlings fall för roll att det fortfarande är så att dagens mest framstående tenorer mäter sig med honom?

Stäng muséet.

Vad spelar det för roll att den stilbildande och tongivande musikkritikern och historikern John Barry Steane efter ett besök på muséet konstaterade att det var det bästa sångarmuseét överhuvudtaget.

Stäng det.

Jussi Björling i Borlänge, Wikipedia

JUSSI BJÖRLING – den gudabenådade tenoren – är en av de mest berömda sångarna i världen. Den 24 november 2020 togs beslut om att lägga ned Jussi Björlingmuseet i Borlänge av Kultur- och fritidsnämnden. Här står Jussi i Borlänge, Wikipedia

Vi ser nu hur minnet av vad Sverige var utplånas, och därmed förstår allt färre vad Sverige skulle kunna bli och vara. Historien blir ett tomrum, tillvaron gillar inte tomrum, alltså förväntas vi med tacksamhet ta emot varje nytt kulturellt uttryck som kan fylla de där tomrummen.

Det är inte så att Borlänge kommun saknar pengar.

Tittar jag på bidragen som kultur- och fritidsnämnden ska slanta upp 2021 ser jag att Unga Örnar i Borlänge ska få 1 451 000 kronor för att hålla igång verksamheten på tre fritidsgårdar; Knuten, Träffpunkt Paradiset och Idkerberget.

Att kommunen ska behöva bistå med bidrag till dessa aktiviteter är lite svårt att förstå.

Fritidsgården Knuten drivs av Unga Örnar, ABF, och SSU.

Man kan tycka att dessa organisationer rimligen borde kunna bekosta verksamheten själva.

Träffpunkt Paradiset drivs av Unga Örnar, Verdandi, ABF, Tjärnkraft, Rädda Barnen, Swesom. Rimligen borde även de kunna bekosta verksamheten själva.

De här föreningarna hör till dem som håvar in mest kommunala, regionala och statliga stödpengar för sina aktiviteter, de utgör huvudöarna i en arkipelag av föreningar i Borlänge.

Inte för att jag finner föreningsliv dåligt. Tvärtom…

– Pettersson säger att i Borlänge och hela Sverige finns det pengar om det är till ”rätt” saker. Föreningar bildas inte av intresse utan för att få politiskt inflytande och bidrag. Se bara Unga Örnar, ABF, och SSU, varför och av vem får de bidrag. Som tips så styrs Borlänge av Socialdemokraterna med hjälp av Miljöpartiet, Omsorg för alla, Centerpartiet och Liberalerna.

I Borlänge finns också ett tiotal föreningar som organiserar stadens 3500 somalier som utgör den största invandrargruppen i staden, där närmare 20 procent har utländsk bakgrund. Somalierna är så aktiva i föreningslivet att de inte har tid att arbeta.

Somalierna har blivit duktiga, nästan bättre än svenskar, på att bilda föreningar, för att få stöd och bidrag. Här finns föreningarna som Somali Youth for education, Somaliland förening i Dalarna, Somaliska Freds- och framtidshopp, Somaliska föreningen i Borlänge, Somaliska föräldrar och barn förening i Borlänge, Somaliska Kultur och utveckling i Borlänge, Somaliska kvinnor för utveckling i Dalarna, Somaliska Pensionärsföreningen i Dalarna. Dessutom är den somaliska representationen stark i det övriga föreningslivet som i Unga Örnar, Verdandi och föreningen Tjärnkraft.

Det måste vara svårt för denna medlemmarna av denna befolkningsgrupp att hinna med ett jobb när de är så föreningsaktiva.

Man skulle ju kunna misstänka att det är klanerna som anpassat sig till den svenska strukturen och på så sätt inte bara får verksamhetsbidrag utan också politiskt inflytande.

Läs vidare vad Boris Benulic skriver om Borlänge

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

I Borlänge finns det pengar men inte till Jussi Björling

17 thoughts on “Cirkus Herold

  1. Jag skrattar högt när jag ser killen i den orange tröjan ? undrar
    ifall han har någon susning om vad ordet på plakatet han visar
    upp vad det betyder, tror inte han vill ha något jobb tror heller
    inte att han haft något, men han kan förstås ha något lotsas jobb.

  2. Varför åker dessa stackars kränkta människor inte hem och får precis det liv de längtar efter utan bekymmer

  3. Sossarnas intresse för svensk historia har väl aldrig varit särskilt aktivt. Riv ned och kasta bort allt som inte är förknippat med socialdemokratin.
    Fort tillfälle uppstår så byter de namn på gator och torg till någon av sosserörelsens döda gamla fossiler. Axel Danielssons väg, Per Albin Hanssons väg, Anna Linds plats, Olof Palmes plats, Gustav Möllers Gata, några av många exempel på ställen i Malmö som bytt namn.
    I sovjetisk stil fortgår detta i stad efter stad i hela vårt land.
    För att inte tala om rivningsraseriet som då och då sedan många decennier pågågår i hela landet, när gamla fina kulturbyggnader jämnas med marken och ersätts med något fult och obegripligt nymodernistiskt..

  4. Stenbock som besökt många av Klotets länder,och då gärna från o. till underhållit mig med deras invånare.
    Öppen som jag är av födseln,måste jag erkänna,att Jussi inte direkt tillhör/de mina idoler.
    Först genom att träffa människor från olika länder insåg jag,att denne man var en förebild och verkligen en stor världsberömd s v e n s k artist.
    Minns speciellt vid ett tillfälle,då en för mig fullständigt obekant tysk kvinna började tala ”småländska”,vid en familjeträff.
    Hörde tydligen på min dialekt,att jag var svensk.
    Samtalsämnet blev just kring Jussi,och om jag kunde möjligen hjälpa henne skaffa fram 78:or med inspelningar,från hans dåtid ?
    Instämmer med dig Sandor,att de Röda styrande och deras importer,på alla vis nu söker förinta våra arv,och kvarvarande kulturskatter !

    • Ja Stenbock jag har också träffat personer från främmande länder som lärt sig svenska för att kunna läsa våra berömda författare på originalspråket på grund av översättarens kanske fel tolkningar vissa ord i sitt samanhang

      • Ja det förekommer,att man träffar sådana personer.
        Damen jag nämnde ovan visade sig,att som s.k. ”Berlin-barn” efter kriget som 9/10-åring fått chansen,att åka till norra Småland för ”upp-peppning”.
        Problemet blev att den familj som tog hand om henne,inte gärna ville låta henne resa tillbaka hem till Tyskland,efter de c:a 2 år hon tillbringade där.

  5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
    Vår allas Sandor är väl bara för gó.
    Lycka till med det eventuella spektaklet
    där svenska myndigheter ytterligare en gång gör bort sig
    Vad trött man blir på minoriteternas gnällande.

  6. Sandor:
    Då kanske min vita skjorta kommer till användning trots allt. Som du vet köpte jag den för något år sedan,just med tanke på att bli inbjuden till en då hotande Malme Tingsrätt !
    När Stenbock nu skall bege sig till landets Arab-stad,vill man ju se prydlig ut,för att inte förväxlas med ortens exoter…

  7. Det finns tydligen ett ”konstverk” i Borlänge som heter draperad poesi. Lär kosta miljoner även löpande. Det är slut med knätofs och operasång. Med ny ordförande så blir det annan kultur.

  8. Tackar för inbjudan! Behöver man boka sittplats?
    I vissa fall har polisen och rättsväsendet oändliga resurser att jobba med.
    Önskar dig lycka till och att det blir en underhållande och humoristisk föreställning där åklagare och de kränkta får spela byfånar.

Kommentera