Utlandsfödda hårdast drabbade av covid-19

I kvällens Rapport fick vi veta att afrikaner och araber boendes i Sverige riskerar att dö i covid-19 i betydligt högre utsträckning än svenskar.

Exempelvis är risken för en somalier att dö i covid-19 tre gånger så hög som för en svensk. Som vanligt väljer man att skylla på socioekonomiska faktorer.

En professor i folkhälsovetenskap gör jämförelsen med pesten och andra forntida pandemier där socioekonomiskt svaga grupper drabbades hårdare. Digerdöden drog genom Europa under mitten av 1300-talet och dödade miljontals människor. En mer sentida pandemi som också dödade miljontals var Spanska sjukan som härjade i början av 1900-talet.

Där slutar jämförelsen, för idag skriver vi 2021 i almanackan och idag är vi i den moderna världen långt mer upplysta om faror och hur vi hanterar dessa. Visst dör människor av sjukdomar trots den moderna världens framsteg, om det råder inget tvivel. Varje år dör exempelvis svenska medborgare av vanlig influensa (i snitt 526 stycken årligen åren 2015-2020) och bara under 2019 avled 2 926 personer av kol i Sverige.

I rapporten används ursäkten att människor från Afrika är mer outbildade, att de som arbetar ofta gör det i yrken där man inte kan jobba hemifrån och där boendesituationen utgör en stor riskfaktor.

Visst, invandrare från Afrika har generellt en lägre utbildning än oss svenskar. Fast det argumentet fastnar lite i sin trovärdighet när det har vevats om covid-19 i samtliga medier och forum det senaste året. Handlar det inte mer om eget ansvar? Även svenskar har yrken där möjligheten att jobba hemifrån lyser med sin frånvaro. För var är respekten för restriktionerna när hundratals samlas på liten yta vid begravningar? Var fanns respekten för restriktionerna när hundratals samlades på liten yta för att visa sitt stöd för Palestina? Var finns respekten för restriktionerna när hundratals samlas på bröllopsfest?

Stora familjer, inte sällan generationsboende sådana, är ett annat fenomen bland nyanlända. Dessa stora familjer är sällan egenförsörjande och bor inte sällan 10-15 personer på liten yta. Har man inte ett eget ansvar eller förväntar man sig att trygghetssystemen, myndigheterna och Sveriges skattebetalare ska stå till svars när trångboddhet, arbetslöshet, utsatthet och sjukdomstillstånd förs på tal?

Talar vi om eget ansvar så vet det flesta vid det här laget att D-vitaminer är nödvändiga för hälsan. D-vitamin kan man införskaffa på närmsta apotek och t.o.m. butik, men vill man inte betala så räcker det att gå ut i solen. Nu visar det sig att D-vitamin också kan skydda mot infektioner i samband med covid-19 och detta borde få många ”utsatta” att göra något själva åt situationen. I stället väljer främst kvinnor från Afrika och Mellanöstern att skydda sina kroppar mot D-vitaminer och männens lystna blickar, även under de allra varmaste sommardagarna.

Så någon gång får vi hoppas att dessa välbetalda forskare använder orden ”eget ansvar” när sjukdomar, pandemier och socioekonomiska faktorer förs på tal.

Se inslaget på SVT

6 thoughts on “Utlandsfödda hårdast drabbade av covid-19

 1. Socioekonomiska faktorer är det universiella svaret på alla problem som invandringen förorsakat.
  Den universella lösningen är alltid mer resurser till problemet. Vi styrs av idioter, arma land.

 2. Om denna ”nyhet” skrev Petterssons blogg,för flera månader sedan. Dessutom betydligt utförligare !
  Då framgick,att i Tyskland var talen döda guldklimpar uppåt 90 %,i vissa delstater. Varför skulle det vara annorlunda här i Abzurdien,det är ju samma typ av lyckosökare !

 3. Vad säger ni om den här logiken?
  Jag åkte med en färdtjänstchaufför och under resan med mig i baksätet spritade han sig tre gånger. Av ren nyfikenhet frågade jag hur ofta han spritade sig hemma. Svaret var: ” Sprita hemma? Nej,nej, måste sprita ofta på jobb, men hemma måste inte sprita”(sagt med grov brytning)….
  Jag tycker inte alls det är konstigt om det är som Pettersson säger att man bor många på liten yta att man då blir sjukare i dessa familjer, speciellt om man har en annorlunda inställning till det där med att sprita sig ofta…

 4. Dessa grupper ska naturligtvis inte skuldbelägga Sverige eller på socioekonomiska faktorer. Vad de istället ska skuldbelägga är sina egna organisationer såsom sin religion. De hade kunnat få all den information beträffande pandemin under ex.fredagsbönen. Där hade de kunnat få all information för att kunna ta eget ansvar. Frågan är hur mycket ska vi stödja manniskor som inte kan ta sköta sig själva? En sak till – det är dags för våra myndigheter att sanningsenligt tala om hur mycket dessa bidtagstagare får i månatligt bistånd.

 5. De röstar på Socialtjänsten, tror sandfolket men i själva verket så är det Socialdemokraterna! Sossarna tar hit nya valboskap, det är det som är baktanken, sedan om det är en ren förlust i allt från ekonomi till folkhälsan så skiter Sossarna fullkomligt i detta bara de får sitta vid köttgrytorna!!!

 6. Korkade jäva sossar. Om vi tar hit en miljon fattiga människor som knappt kan läsa och skriva och inte har några pengar, hur ska dom ta sig ur fattigdomen i Sverige??
  Det är Stefan Löfvens sosselogik.

Kommentera