Somaliers utanförskap i Sverige är mycket stort, är det inte bättre de åker hem?

INVANDRING. Utanförskapet bland svensksomalier är mycket högt, visar en ny rapport från Stiftelsen The Global Village. 48 procent i åldern 20–64 hade ett arbete att gå till 2018. Bara 4 av 10 kan försörja sig själva. De som bor i Sverige men är födda i Somalia, eller har somaliska föräldrar, är cirka 110 000 personer. Det är drygt en procent av Sveriges befolkning. Ungefär lika många som folkmängden i mellanstora städer som Halmstad, Eskilstuna eller Borås, skriver Göteborgs-Posten.

De somalier som arbetar har dessutom låga löner. 38 procent av den arbetande gruppen tjänade mindre än 200.000 kronor år 2019, att jämföra med 14 procent av övriga befolkningen.

Aweis Abdulkadir, ordförande i föreningen Somalisk svensk community center, säger att fattigdomen underlättar rekryteringen till kriminella gäng. – Hur ska man skydda unga från kriminella rekryterare om kylskåpet är tomt, och det inte finns tillräckligt med pengar eller framtidshopp?

-Pettersson undrar om det inte vore läge för en diskussion om den enorma arbetslösheten bland svarta i Sverige i stället för att skylla på rasism. Varför skaffar sig kineser, indier, thailändare med flera invandrare jobb?

Jag tycker att den som kommer hit har ett ansvar att anpassa sig och försörja sig annars är det bara att åka hem. Somalia är ett oerhört rikt land…

De frånvarande fädernas folk – När man har det så bra, varför ska man då jobba?

Nedanstående är från en artikel i Göteborgsposten publicerad den 28 oktober 2007, vi skrev om det på bloggen i augusti 2010. På den tiden tordes PK-media fortfarande vara lite ärliga när det gällde asylinvandringen men den ärligheten försvann före och efter riksdagsvalet 2010 när Sverigedemokraternas framgångar började märkas. Herr och fru PK trodde att det skulle gå att ljuga bort SD.

Ett utdrag ur artikeln i GP. ”Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Ofta är det sant att mannen inte bor med familjen. Ibland är det delvis sant, somaliska män lever inte sällan en ambulerande tillvaro som innebär att de periodvis bor med familjen, periodvis någon annanstans. Och ibland handlar det om rent bidragsfusk.

Tolken Abdi igen: – Jag har tolkat åt folk som jag vet ljuger, som lever tillsammans.

Flera andra somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. Ibland därför att kvinnan vill kunna skicka mera pengar till behövande släktingar i hemlandet, ibland därför att mannen behöver pengar till drogen kat, som blivit ett gissel för den somaliska folkgruppen i Göteborg”.

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under, i Sverige idag. Det svenska bidragssamhället, fäder som överger sina familjer och arbetsmarknaden bidrar till katastrofen. Grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet berättas det om i Göteborgsposten.  

 • Varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far.
 • Bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
 • Var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott.
 • Nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.

– Det låter grymt, men det svenska samhället borde ha hårdare koll på somaliska män. Männen måste lära sig att skaffar man en familj så ska man också försörja den, säger tolken Abdi.

– En man som överger sin hustru och sina barn är en föraktad person i Somalia.

Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Flera somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. – I koranen står att man ska fullfölja löften och avtal. Respekterar man inte de svenska försörjnings- och omsorgssystemen så är det olagliga pengar, det är nästan som att stjäla, det är haram, förbjudet enligt islam.

Och det ger somalier dåligt rykte, det skadar de vuxnas självkänsla och andlighet och ger barnen en dålig bild av sina föräldrar. I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.

En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad (år 2007) 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Oavsett orsak kvarstår faktum – många somaliska ungdomar har dåliga skolresultat, vilket ökar risken för kriminalitet.

– De somaliska männen tycker att barnen är mammans och det svenska samhällets ansvar, inte deras.

Göteborgspolisen har studerat unga somaliers brottslighet. Rapporten skrevs av Maria Wallin, utredare på Göteborgspolisen. Hon talar om ”oerhört obehagligt våld även bland unga förövare”. I genomsnitt misstänktes varje gärningsman för ett tiotal rån eller misshandelsfall.
– Jag har inte stött på så grov våldsbrottslighet tidigare. 31 av de sammanlagt 66 manliga individer som misstänktes för våldsbrott hade hotat med eller använt kniv.

Det är dåligt med jobb, en del män har fått jobb som taxi- eller busschaufför, alla vill inte ha de jobb som erbjuds.

För ett år sedan startade en utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som i våras avslutades med en träff med en presumtiv arbetsgivare, en städfirma. Problemet var bara att tre av kvinnorna, som under utbildning varit helt normalt kläddakom till avslutningen i heltäckande klädsel.  Städbolaget konstaterade att de tre på grund av sin klädsel inte vara anställningsbara.

Abdulahi Mohammed arbetar sedan flera år som tolk i Göteborg, han säger att I Sverige är det ”hålla handen” hela vägen. De berövas sitt självförtroende och det enda de behöver göra för att få socialbidraget är att gå på SFI och se till att inte bli godkända där. Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragssystemet passiviserande inverkan:

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Men, säger han, placera samma människor i England eller USA, då kickar nomadsystemet in och de blir väldigt företagsamma.

-Pettersson noterar att 2007 skrev media om somaliskt bidragsfusk, somalisk brottslighet, dåliga skolresultat för somalier,  vägran att ta jobb som erbjöds osv. är det någon som tror att det har blivit bättre som politikerna lovat och som de lovar varje år och varje gång de öppnar munnen i frågan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Somaliers utanförskap i Sverige är mycket stort, är det inte bättre de åker hem?

 1. Jag åkte en gång en sjukresa med en somalier som chaufför. Jag bad om ett kvitto. Han kunde inte skriva, utan textade – som en fyra/femåring – med versaler! Versaler som dessutom gick på vingelfärd över pappret. Och han mäktade bara med mitt förnamn!!!! Begåvningsreserv – ja, tycker man det är man själv svagbegåvad. Men körkort hade han!
  Jag minns den begåvningsreserv som fanns bland de barn som före 1960-70-talet och tidigare endast hade 7-8-årig folkskola. Många av dem var väldigt begåvade och hade möjlighet att studera vidare och göra en insats. Många sökte sig vidare genom realskola och gymnasium och högre utbildningar. Den tidens gymnasium hade högre krav än dagens.

 2. men för att ta del av den rikedom som Somalia har så
  måste vederbörande kröka rygg och jobba, då är det
  enklare att plocka ut sedlar från ett hål i väggen här i Sverige!

  • Hur många % somalier har ett riktigt jobb
   som kan försörja sin familj? 1% ,2% ,
   jag är generös säger 5%. Dessutom
   besöker de ofta sitt hemland som de
   flytt från!! Den här politiken kommer att
   knäcka det Sverige som byggts av
   tidigare generationer . Vår ”elit ” vet om
   det här. För dem är det viktigare att
   hålla SD på mattan, o sikta på jobbinom EU eller Sida. Arma land.

 3. Ja det är bättre dom åker ditt dom kommer från..
  Själv vill jag inte att minna skattepengar ska gå till
  dessa individer
  Mina skattepengar ska gå endast till Svenskar som behöver hjälp..
  Inga pararasiter som inte vill arbeta
  Ponnsan i Gryt
  AfS

 4. Ytterligare en parasitorganisation som kallar sig stiftelse och undgår därmed en närmare granskning sv sina ekonomiska förehavanden.
  Svenska skattebetalare står för huvuddelen av inkomsterna som ska ge elva anställda väl tilltagna löner och förmåner. Ser också att styrelseordförande är en person med arabiskt namn. Som vanligt i såna organisationer så utgår alla undersökningar från det förväntade slutresultatet och har därmed ingen som helst trovärdighet.
  Styrelsens sammansättning består säkert av en blandning av illasinnade vänsternissar och svenskhatande avundsjuka och missnöjda araber.

 5. Global Village är helt säkert ett av oss skattebetalare finansierat projekt. Med en svulstig ansökan med alla kodord som integration, mångfald, utanförskap och en massa annat bullshit så är miljonerna på kontot.
  Har sitt ursprung på Järvafältet, säger väl allt.

 6. SVT kör på med sin propaganda!

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fodelseland-paverkar-risken-att-do-i-covid-19

  Naturligtvis har deras flockmentalitet ingenting med saken att göra! Inget som helst eget ansvar! Ingenting om deras livsstil!

  Saxat från Fria tider: ”Det har även varit några stora muslimska Eid-fester i bland annat Århus och Skanderborg samt en begravning för en somalisk man. Evenemangen hade många besökare. Bara på begravningen kom 500 personer.” Smart!

  Nej hade bara jag, den rasistiske svensken betalat lite mer så hade allt varit frid och fröjd!

  ”– Vi som arbetar inom vården i det här området och andra underförsörjda områden vet att våra patienter har många riskfaktorer, som kol och diabetes.”

  Underförsörjda? Det var ett fint nytt ord! Men tydligen har dom pengar både till att röka och vräka i sig godis! Dessutom pratar dom bara som ett led i indoktrineringen om att jobba hemifrån! Hur många av dom har ett jobb?

 7. Från Afrikas djungel till den svenska bidragsdjungelns alla möjligheter om man bara vill leva gott på andras pengar

 8. Den Svenska ekonomin är käpprätt på väg åt
  he-te. Vi har öppnat upp landet och tillåter en invasion av unga vapenföra män som inte vill jobba eller betala skatt. Kriminalitet och bidragsutnyttjande är deras levebröd. När skall vansinnet ta slut.

 9. Obs! Här använder man sig av ordet svensksomalier. Borde man inte använda detta ord i alla sammanhang?🤔

  • Blev dom först svenskar och sedan även somalier?
   Borde finnas fler somaliersvenskar.

Kommentera