Glad pingst!

INRIKES. Svenska kyrkan har drygt 5,7 miljoner medlemmar, en del troende, andra är medlemmar i kyrkan av tradition. Svenska kyrkan är indelad i 13 stift och 1.316 församlingar i Sverige och 31 församlingar utomlands. I Sverige finns 3.400 invigda kyrkor, varav 2.955 som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Sedan finns det en mängd andra kristna församlingar i vårt land, exempelvis frikyrkor, katolska, ortodoxa, lutheranska kyrkor med flera.

Pingstliljor

I går var det pingstafton, lördag den 22 maj, idag är det pingstdagen, söndag den 23 maj och annandag pingst är i morgon den 24 maj. Ordet pingst härstammar från grekiska ordet pentekosté, som betyder den femtionde. Eftersom påsken är vid olika tider varje år varierar också pingstens datum. Pingstdagen firas alltid den 50:e dagen efter påskdagen.

Pingsten kallas ofta för ”kyrkans födelsedag”. Pingsten firas för att den heliga Ande gav sig tillkänna för Jesu lärjungar. Jesus hade lovat att sända en kraft som skulle hjälpa lärljungarna sedan han hade lämnat dem. Tio dagar efter hans himmelsfärd visade sig, enligt Bibeln, Anden för lärjungarna genom storm och eld. Lärjungarna kunde plötsligt tala med nya ord som Anden gav dem. Det kallas tungomålstalande.

Pingsten kallas ofta för ”kyrkans födelsedag”. Det var när den heliga Anden kommit in i lärjungarna som de började sprida den kristna läran och grunda församlingar.

Pingsten har firats som en egen högtid i kyrkan sedan 200-talet. Det är kristendomens stora helg vid sidan av jul och påsk.

-Pettersson har inte sett att några politiker eller journalister önskat ”glad pingst”, jag har inte sett att Ann Linde (S), Sveriges utrikesminister, önskade oss glad pingst. Linde önskade oss inte heller glad Kristi himmelfärdsdag den 13 maj. Då önskade hon istället landets muslimer en välsignad Eid Mubarak i ett inlägg på Twitter.

Ann Linde är inte ensam bland våra opinionsbildare att föredra de muslimska högtiderna, jag tittade på ärkebiskopens twitter, den svenska kyrkans högsta företrädare, Antje Jackelén, inte heller hon önskade glad pingst till de nästan sex miljoner som betalar hennes lön. Vi sett ministrar och andra strunta i de kristna traditioner men minnas de muslimska högtiderna.

Varför sätts muslimska högtider före svenska?

Den 19 september 2021 är det kyrkoval, där får alla medlemmar i svenska kyrkan som är över 16 år rösta. Har du gått ur kyrkan, gå med igen, rösta och gå ur igen om det känns nödvändigt. Men rösta…

Några hundra meter från denna kyrka med anor från slutet på 1100-talet bor Pettersson och den oäkta hustrun…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Glad pingst!

 1. Möjligt att Stenbock börjar stubba i minnet…..Men nog var det så,att vi barn på 40-talet bar kortbyxor i Maj månad ?
  I morse vingades Stenbock tända ett ljus vid frukosten. Termometern visade 8 grader (+)… Inget påminde om ”hänryckelsens tid” !
  Nu på förmiddagen sitter jag och funderar om jag skall rädda min Fasad-fana,från den storm som råder över Västkusten.

 2. Hur ser det ut I riksdagen om 10 år?Fullt med islamister och säkerligen ett avskaffande av påsk.Hoppas verkligen att muslimska partiet (MP) åker ut nästa år.

 3. Eftersom nu kyrkans främsta företrädare verkar ha mer gemensamt med ”Allan”, än den gubben som dom svurit sin absoluta trohet för, så måste dom skiljas från sina ämbeten. För dom bryter nämligen mot den kristna gudens Första Bud : ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig”. Den största försyndelsen av dom alla.

 4. Man ska inte önska sig något av en Svensk hycklare till politiker,
  och inte från kyrkliga företrädare heller, dom följer globallisternas
  Bibel att förstör så mycket som möjligt av vad som är Svenskt
  och följ inte Svenska högtider och traditioner heller..

  Det skulle ju bli så bra med betydligt fler kvinnor på ledande
  poster i samhället, och det har vi fått! Tycker ni att det blivit bättre?
  En Gudsförnekare till ärkebiskop, en utrikesminister som fjäskar
  och kromar sig för Islamska högtider trots att Sverige är ett kristet land?

 5. Glad pingt till herr Pettersson (och den oäkta hustrun) från mig 😉 Jag hoppas ni har en solig pingstdag, här gråter himlen över samhället.

 6. Veronika får tacka för alla utanförskapsområden, för skolresultaten och alla arbeten som skapats i rättssystemen och i försäkringsbolagen, som berikat landet och socialdemokratiska partiets ledning.

Kommentera