Skulle skjutas under barnkalas – tre män döms

VÅLDSVÅGEN. Södertörns tingsrätt B 12243-20 har idag meddelat dom i ett mål som rör bl.a. stämpling och förberedelse till mord där fem personer stått åtalade. Tingsrätten har dömt två personer för förberedelse till mord till fängelse i sju respektive fem och ett halvt år. Åklagaren hade i målet åtalat tre personer för att ha beslutat att en person skulle dödas. Tingsrätten har dock inte ansett att åklagaren kunnat bevisa att några av dem fattat ett sådant beslut. Samtliga åtalade har därför frikänts i denna del.

Misären hemma hos en av männen. Foto: Polisen

De tre var också åtalade för att under våren 2020 ha förberett mordet genom att bl.a. kartlägga var målsäganden rört sig. I denna del har åklagaren som bevisning åberopat s.k. encro-chattar. Tingsrätten har visserligen konstaterat att det är de åtalade som skrivit chattarna men inte ansett att innehållet i meddelandena utgjort ett agerande som är olagligt enligt reglerna för förberedelse till mord. Två av de tilltalade har därför frikänts helt.

Däremot har tingsrätten funnit det bevisat att två tilltalade i juli och augusti 2020 förberett ett mord genom att en av dem införskaffat ett automatvapen som placerats i en bil. I samband med att de båda hämtade vapnet greps de dock av polis.

Tingsrätten har i denna del funnit att åklagaren bevisat att de två hämtade vapnet i syfte att genomföra ett mord på en eller flera personer ur ett rivaliserande gäng som befann sig i närheten, säger rådmannen Fredrik Nydén.

Skillnaden i straff för de båda beror på att den ene, enligt tingsrätten, haft en ledande roll i förberedelsen samt att han också varit den som införskaffat vapnet. När vapnet hämtades hade polisen också bytt ut detta mot en attrapp, varför den andre personen inte döms för grovt vapenbrott utan för försök till det brottet. Ytterligare en person har dömts för att ha tillhandahållit vapnet och för grovt narkotikabrott. Påföljden för honom har bestämts till fängelse i tre och ett halvt år.

  • Ernesto Tuesta, född 1995, döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ernesto frikänns för stämpling till mord och förberedelse till mord. Straffet blir fängelse i 7 år.
  • Henok Weldemichael Gezhagne, född 1995, döms för förberedelse till mord, försök till grovt vapenbrott, han frikänns från brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Straffet blir fängelse i 5 år och 6 månader.
  • Robin Linder, född 1991, döms för rattfylleri, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse i 3 år och 6 månader.
  • Shawn Tijero, född 1986, frikänns från stämpling till mord och förberedelse till mord.
  • Ramtin Roozbahani, född 1986, frikänns från stämpling till mord och förberedelse till mord.

Staten betalar försvarsadvokaterna med sammanlagt c:a 1.350.000 kronor och det är bara en bråkdel av totalkostnaden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Skulle skjutas under barnkalas – tre män döms

  1. ”Vem bor här”, har sett en hel del kvartar i mitt liv och inte så trevligt att känna doften, öppna inte kylskåpet?

    På 60 talet var Thinner/Tri populärt, men har väl gått ner lite eftersom hjärnceller gick åt rätt kraftigt, de man kände då har lämnat ytan på Tellus tidigt.
    Vissa polare sniffade blyad bensin, blev inte heller klokare av detta?

  2. Jag tror tamefan Robin har hamnat i dåligt sällskap.
    Vad har vi sagt om att leka med invandrarbarnen i Skärholmen!

    • Jo,där tycks råda ordning och reda…
      Den bilden borde Mona titta på.Hon som ansåg vi töntar i Sverige,saknade allt vad kultur heter !
      Vad kallas då det som framgår av detta reportage o. foto ?
      Nästan än töntigare än dansa kring en majstång !

  3. För att en art skall kallas invasiv skall den hota inhemska eller ursprungliga arter. Varför gäller detta endast flora och fauna?

Kommentera