Sverige har Europas högsta smittspridning

PANDEMI. Även om antalet nya fall av covid-19 i Sverige just nu sjunker vecka för vecka är den svenska smittspridningen fortfarande den högsta i Europa mätt i antalet konstaterade fall per invånare, enligt statistik från Our world in data.

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Medelvärdet i Sverige de senaste sju dagarna är 415 smittade per miljon invånare. Närmast bakom Sverige hamnar Litauen, 410, och Nederländerna, 337. Värst drabbat i världen just nu är önationen Seychellerna, med ett sjudagarsmedelvärde på 4084 smittade per miljon invånare.

– Det är allvarligt och olyckligt. Många människor är sjuka och vården belastas fortfarande hårt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Men han påpekar också att det ”inte är jättemärkligt” att Sverige har bland de högsta smittalen, eftersom det kalla vädret här jämfört i länder längre söderut gör att smittan sprids lättare.

Antalet konstaterade fall per invånare är också beroende av hur många som testas, vilket gör att bilden kan bli missvisande.

-Pettersson säger att man kan lita på generaldirektör Johan Carlson, hans månadslön är 131.100 kronor och med den lönen måste han vara klok och erfaren…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Sverige har Europas högsta smittspridning

  1. Att PCR testerna är missvisande och helt felaktiga är väl känt
    PCR testerna visar DNA spår och det går inte att ställa diagnos på det
    Senaste statistiken från Israel 22% fler döda under vaccinationsperioden jan-feb. I åldern 20-30 åringar var dödligheten 32% större
    Ju fler som testas med ett felaktigt resultat så blir statistiken därefter
    IVA har varit överbelastad sedan länge, redan 2017 larmade IVA läkare om situationen. Inget att förvbånas över när platserna minskat från 4200 till 574 på 25 år.

    • Några säger att det är väl känt att PCR-testerna är missvisande. Jag har inte sett detta som är väl känt. Däremot kan det förekomma enstaka felaktigheter som det gör med allt.

  2. Ja om man är så korkad så man tror på myndigheterna och PCR testerna! 🐑🐑🐑

  3. Äntligen bäst i EU på någonting. Regeringen har kämpat för att nå högst arbetslöshet, men har inte lyckats nå Spanien och Grekland ännu. Centerpartiet har lyckats få igenom några skattesänkningar så regeringen har misslyckats med att klå Danmark i högst skattetryck.

  4. Vadå kallt väder? Finland och Norge är mer nordligt belägna, men har mycket lägre smittspridning än Sverige

    Orsaken måste vara något annat. Invandrare som inte håller avstånd, invandrare som trotsar församlingsförbud, invandrare som inte vill vaccinera sig etc.

    Hög invandring = Hög smittspridning.

  5. ”VARJE ÅR drabbas cirka 450 miljoner människor av lunginflammation, vilket motsvarar sju procent av världens befolkning, och cirka FYRA MILJONER människor avlider VARJE ÅR. I höginkomstländer beräknas incidensen till ungefär 1 % av befolkningen och 2-4 % av befolkningsgruppen över 65 års ålder, med en dödlighet på under 1 % om man endast räknar de patienter vars sjukdom inte behöver behandlas inneliggande på sjukhus.”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Lunginflammation

  6. När det mesta nu i landet vad gäller samhällsfunktioner är dimensionerat för max 8,5 miljon invånare så är det ej på något vis anmärkningsvärt att det mesta fungerar dåligt.
    De enda, mig veterligt överdimensionerade är Regeringskansliet och Regeringen, tyvärr har den senare ej funnit rätt personal.
    Personligen skulle jag ej ha anställt en svetsare till verksamhetschef och aldrig i livet en som inte ens hade examen.

  7. Tja kan bero på flera faktorer men det nog att inte många använder munskydd när dom handlar eller åker tåg har jag sett . I andra länder använder alla munskydd och det var en professor som sa att när man använder-
    munskydd så ger man inte ut eller in så stor dos virus och inte smittar lika lätt . Där ser man att våra naiva myndigheter inte bryr sig om detta utan bara rekommenderar detta.Sedan kan man ju se vilka som ligger på iva också enlig källor som jobbar där och det är till hälften blattar. Jag stått i kö flera gånger och dom som inte håller avstånd är blattar och pensionärer.

    • JEX!
      Du generaliserar och ger dig på en folkgrupp, det blir HMF som får ta sig an dig eftersom det är hets samt åldersdiskriminering.
      Jag vill å min sida påstå att pensionärerna är klart bäst på det mesta. Vet du varför JEX, de har lärt sig att veta hut.

  8. Märta Stenevi säger att Jimmie Åkesson bott under en sten
    dom sista 30 åren? Och hon själv förmodligen i åsnestallet,
    fast det sade hon inget om!

  9. ”Många människor är sjuka och vården belastas fortfarande hårt”

    Som om det skulle vara ett nytt fenomen.
    Det blir så med få vårdplatser och underbemanning.

  10. Ju fler cykler man använder vid PCR-testet ju fler falskt positiva resultat når man! Allting över 28 cykler ger missvisande resultat.
    Fokhälsomyndigheten och WHO säger själva att PCR-testet är otillförlitligt om det inte åtföljs av en diagnos av symtom.

  11. Det skulle vara intressant att veta var smittspridningen är högst. Vi vet att ”orten” var tidigt drabbad och vaccinationsbenägenheten är låg bland de som inte lärt sig svenska [ännu] så frågan är om trenden består.

Kommentera