Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott

LAGAR. Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en digital pressträff på måndagsmorgonen där han presenterar förslag om skärpta straff för allvarligare brott mot knivlagen.– I dag får man leta efter fängelsestraff. Vi hoppas att många fler brott ska bedömas som grova och leda till fängelse, säger Mikael Damberg.

Damberg motiverar förslaget med att det finns en ökad användning av kniv vid brott och har blivit vanligare i gängmiljöer.

Socialdemokraterna lovade att höja straffen för brott mot knivlagen inför valet 2018. Damberg säger att det är framförallt när knivar tas med till känsliga platser som nattklubbar, skolor eller sjukhus som straffet ska skärpas.

Maximistraffen föreslås skärpas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Minimistraffen för de grova brotten höjs från fängelse i 14 dagar till sex månader.

-Pettersson säger att det är bra med hårdare straff, men vettigt folk slåss inte med kniv och dårarna bryr sig inte om det blir sex månader eller ett år i fängelse. Det bästa är att inte släppa in kriminella och att utvisa dem som är här…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott

 1. Google Translate, Dambergska till svenska:

  ”Hårdare straff” = ”Ett glas saft och en bulle till”

 2. Regeringen kommer garanterat INTE att göra något som helst verkningsfullt mot en rad våldsbrott där gärningsmän med invandrarbakgrund dominerar resp är muslimer. Makten är viktigare än att skydda etniska svenskar.

  OM regeringen nu vill göra något verkningsfullt, så är det meningslöst med hårdare straff. ENDA MENINGSFULLA ÅTGÄRD ÄR ATT BYGGA ETT LÄGER I TREDJE LAND, T EX AFRIKA, OCH SKICKA DEM UT UR SVERIGE. Medborgare kan FÖRVISAS, och behövs en åtgärd så gör detta möjligt Damberg! Det finns inget som hindrar att även etniska svenskar förvisas, om det anses viktigt att likhet inför lagar skall råda.

  Tillfråga svenska folket i en bindande folkomröstning om vad som skall göras.

 3. När regeringen gör något så blir det halvmesyrer, två år är
  ju väldigt avskräckande för att bära kniv, så länge man
  tillämpar straffrabatt, allts ute efter halva tiden!

 4. Straffa användarna av knivar med utvisning och låt oss som kan hantera en kniv på rätt vis ha den i vår ägo.
  Jag har hört att poliser anmäler den som har en kniv i bilen eller i fickan, ponera någon voltar med sin bil blir hängande upp och ner når inte att släppa på bilbältet, då är det bra med en kniv.

  Att ha något är inte detsamma som att missbruka det, varför litar inte våra myndigheter på oss längre, vi är ju tvungna att lita på dem.
  Om ni inte litar på er import varför skall vi då behöva drabbas av det också?

  • Att poliser anmäler folk som tex har kniv i bilen osv hjälper upp statistiken över uppklarad grov brottslighet

  • *Jag har hört att poliser anmäler den som har en kniv i bilen*

   Detta gäller kriminella…drograttfulla pundare, tjuvar ute på inbrottsvåg, invandrarkriminella gäng på turne´, biltjuvar och liknande.
   Så nej, det är ingen fara att ha en vanlig morakniv eller liknande i bilen, eller bära kniv som hantverkare etc.

   • Vill minnas en i NMR hade sin Morakniv i bilen hans arbetsredskap.. efter att dom delat ut Flygblad vart dom visterade av polis och bilarna genomsöktes tror det var i Nyköping den låg alltså i bilen han bar den inte på sig man åkte på det

 5. Ja, det blir väl som vanligt, man kanske lägger till 1-3 dagar extra, på den samhällstjänst som dom fått tidigare. Och bär du flera knivar, så blir det säkert en hel del rabatt då också.

 6. Lagen är det nog inget fel på. Problemet är syltryggarna som skall åtala och döma brottslingen.

  • Skulle just skriva, maxstraff, men hur många har hittills fått maxstraff för att bära kniv.

 7. Då får vi hoppas att dom 3 polisen tog inatt i eskilstuna i samband med kravallerna hade kniv på sig. Då kan man ju sy in dom ett år men som vanligt måste väl detta utredas i 2-3 år först

  Någon som sett eller hört om Stefan fördömt attetaten i Eskilstuna ännu?

  • Löfvén och Damberg VET ju vilka det var, och DU LÄSARE OCKSÅ, vilket kommer att innebära att intet ljud kommer att yppas.

  • Nej, inte ännu men tänd eld på en fritös i Årby (eller Nyfors) som finns i en lokal som används av de som tillhör en viss religion – då dj-vl-r vaknar SL till liv och börjar fördöma.
   Läste på nätet om Leila Annikki som fått sin handikappbil uppbränd (+ alla andra som fått egendom förstörd). Vad jag tycker om dessa tre kebabtekniker går inte att skriva i klarspråk.
   Men ibland är SL väldigt modig och vågar yttra sig men inte nu, vilka trampar han på tårna då i så fall?

 8. Damberg önskar få fler i fängelse – beklagar men fängelserna är knökfulla.

  • Det är sant, men VILL regeringen, så är det möjligt att fixa interneringar bakom taggtrådsstängsel eller på en öde ö och boenden i friggebodar alternativt isolerade stålkontainrar (bovarna lär elda upp alla prylar de kan om det saknas ”lyx”). Några integreringsinsatser eller annat jox är helt onödigt. Vi behöver inte bygga nuvarande lyxhotell. Minst 10000 sådana platser snarast. OCH INGA RABATTER!

 9. Vi har redan en knivlag i landet !
  FÖLJ DENNA !
  Visserligen är det alldeles för LÅGA STRAFF, så höj detta, gärna till ÄNNU LÄNGRE.
  Men enbart straffhöjning som här föreslås skulle bara innebära att vi måste bygga ännu fler dyrbara fängelser.
  INFÖR VISITATION, inte bara i vissa zoner, utan överallt på våra gator och torg.
  ”De som bär kniv” skall hela tiden vara rädd att bli visiterad, både på ID handling och vapen.

 10. Vad anser regeringen om våldsbrott som utförs med yxa, machete, svärd, hammare, sten, eller motorsåg, eller spark mot huvudet eller strypning ?

  Är sådana våldsbrott mindre allvarliga ?

  • Skämt åsido. Var man har rätt att bära en för ändamålet lämplig kniv i ett sammanhang som kan försvaras.

   Således får man röra sig på offentliga platser med en paketerad kniv efter inköp, man får röra sig till eller ifrån en fiskeplats, jaktmark, grillplats etc. med kniv i självaste bältet även. Även med allmänna kommunikationsmedel, vilket också gäller jaktvapen, givet att de senare bärs i lämpliga fodral och är oladdade.

   Man får icke gå runt på staden, i köpcentrum eller affären med kniv på sig utan en väldigt god anledning som jag gav exempel på ovan.

  • Självklart får man aldrig gå in på en polisstation, kommunkontor, bibliotek, vårdcentral, sjukhus etc. med kniv på sig, eftersom det är helt oförsvarligt, såvida man inte är hantverkare och skall utföra arbeten där.

 11. Behöver inte ha en lag som förbjuder folk från att bära kniv på sig.
  Behöver använda lagarna som finns för att döma personer som använder kniv på andra eller hotar att använda kniv hårdare.

  • Gösta Bohman hade ju alltid kniv på sig förr sägs det. Han var inte särskilt farlig som människa, men det var en annan tid.

   Jag kommer ihåg när jag bad bonden i Uppland slipa min morakniv när jag var tio år gammal.

   Han gillade mig mycket, så han slipade av spetsen helt, (för att jag inte skulle råka falla på den) och så slipade han den väldigt vass på sin enorma roterande slipsten i vattenbad, så att den nog var tjugo procent lättare efteråt… 🙂

   Jag var inte glad, men jag gillade honom som förlät våra hyss och rackartyg som vi gjorde honom ibland.

   • De flesta män hade en fickkniv på sig förr. Vanligtvis en fällkniv som med lätthet kunde få plats i fickan eller västen utan att väga för mycket eller ta för mycket plats.

Kommentera