Stort vapenbeslag i Arabiska havet

UTRIKES. USA:s femte flotta, baserad i Bahrain, har gjort ett stort beslag av ryska och kinesiska vapen. Vapnen påträffades ombord en båt som seglade utan flagg ute på internationellt vatten i de norra delarna av Arabiska havet, rapporterar Aljazeera.

USS Monterey. U.S. Navy photo

Beslaget gjordes sedan båten stoppades under en rutinkontroll som gjordes av fartyget USS Monterey i veckan.

I lasten fanns bland annat rysktillverkade pansarbrytande robotar, tusentals kinesiska automatvapen av typen AK-56 samt maskingevär, prickskyttegevär och granatkastare.

Sedan den olagliga lasten omhändertagits och båtens sjöduglighet testats ska besättningen på båten där fyndet gjordes fått proviant och ha försatts på fri fot, enligt ett uttalande från femte flottan.

Arabiska havet

-Pettersson har googlat: Vid extraordinära omständigheter får en annan stat borda fartyg. Rätten att borda eller vidta övriga åtgärder begränsas till fem fall (sjöröveri, slavhandel, otillåten utsändning, saknad nationalitet samt saknad eller felaktigt använd flagg — se artikel 110 i konventionen).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Stort vapenbeslag i Arabiska havet

  1. Problemet är kanske att fel folkgrupp enligt CIA skulle ha vapnen
    De anser sig ha rätt att avgöra vem som ska beväpnas och med vems vapen, illa om vapnen dessutom bättre än de egna
    Själv har de inga problem med att förse IS med allt de vill ha.

  2. Men….vem har valt usa till världens havspolis? Jag har iaf inte fått vara med i det beslutet…

    Så nu har usa en massa ryska och kinesiska vapen, undrar var de dyker upp senare?
    När usa vill bråka med ett land så skyller de på att det var kineser och/eller ryssar. Och folk är så dumma så de kommer tro på det…för det är ju dessa vapen på plats då…

  3. Lägger svar till nedan kommentar här.

    >>Niklas R

    09 05 2021 at 17:01
    Den tyglappen ger dig rättigheter och skyldigheter. Utan någon nation som tar ansvar för dig har du inga rättigheter.
    Varför skulle de inte vara där. Det är ett fritt hav och fartygen får åka dit de vill.<<

    Och varför gör utebliven flagga, dig helt utan ansvar för ditt skepp och besättning på intenationellt vatten? Köper inte det. Du säger ju själv att det är fritt hav. Själva "flaggan" kan o får inte vara avgörande. Kan ju blåst av 1 minut tidigare, måste mer till.
    Naturligtvis har det förekommit radiotrafik båtarna emellan och kanske massa förundersökningar som lett till bordningen. Huvudfrågan från mig från början var vad gör USA i dessa vatten och med vilken rätt dom har att agera, på vems uppdrag?
    Att det förekommit en del fulspel får vi väl anse vara självklart.

  4. Om det nu var brottsligt, varför lät amerikanerna dem fritt segla vidare?
    The Peters fråga här nedan är befogad anser jag, har USA uppdrag av UN/FN?

      • Vilka hemska kommentarer. Så besättningsmännens liv är inte värda att räddas? Det är helt ok att deras barn blir utan sin pappa? Bara för att deras kapten förde sitt skepp utan flagga…eller bara för att besättningsmännen måste jobba för att få mat på bordet till sina barn oavsett vad kaptenen väljer att stoppa i lastrummet? Är man såna mördare i sverige bara för att man sitter vid sin dator och själv är skyddad?

        Och hur nyttigt är det för havet att få ytterligare människoskrot? ”Bara att sänka”… man undrar ju om du brukar slänga dina sopor i närmsta sjö?
        Nä, gott folk, jag tycker inte det är ok att mörda varken människor eller vattendjur p.g.a eventuellt olagliga vapen… men det kanske ni tycker?

  5. ”De fredliga och humana” behöver stora mängder av vapen. Stefan kommer ALDRIG att kritisera islam, men ser till att Säpo trakasserar svenska viltvårdare på hemmaplan. De skjutgalna gängen däremot, kommer aldrig att bekämpas ty där har han sina mest väldrillade väljare. Såssarna kallar sig också för ”Den humanistiska stormakten”. I den ingår : Svenskfientlighet, Landsförräderi, Notoriskt ljugande, Svek, 350 000 fattigpensionärer, 30 000 uteliggare, Sjukvård, Äldreomsorg, Skola, Kriminalitet i totalt kaos, RIKTIGA flyktingar som lämnas i sticket till förmån för importerade bidragsskojare, 16 000 svältande barn varje dygn som inte ens räknas. etc…etc… Nej, ”Den hycklande Storpotäten”, passar nog bättre.

  6. Bara en fråga.
    Är amerikanska flotta nån slags sjöpolis, får man borda vilka båtar man vill?

    • Varför skulle de inte borda en båt som inte seglar under en flagga?
      Det är bara ett brott mot internationella lagar om de skulle bordat en annan nations fartyg på internationellt vatten.

      • Så avsaknaden av en tyglapp i aktern ger legitimitet?

        Men varför är USA där?

      • Den tyglappen ger dig rättigheter och skyldigheter. Utan någon nation som tar ansvar för dig har du inga rättigheter.
        Varför skulle de inte vara där. Det är ett fritt hav och fartygen får åka dit de vill.

  7. Ja, Kina och Ryssland har inga problem med mänskliga rättigheter och säljer vapen till alla som kan betala och tjänar astronomiska summor.

      • Den välbetalde svenske glasögonormen håller troligtvis inte på med sånna där små affärer…

  8. Kan inte för mitt liv tro det jag läser. Kinesiska vapen, vem vågar skjuta med dessa? Ingen med förstånd i alla fall.

    • Ingen med förstånd skulle ens skapa såna vapen. Än mindre använda dem.

Kommentera