Araber hotas av vräkning i Jerusalem, andra araber har konfiskerat judiska tillgångar


MELLANÖSTERN. Flera arabiska familjer som numera kallas palestinier och som i över 60 år bott i stadsdelen Sheikh Jarra i östra Jerusalem riskerar omedelbar vräkning efter domstolsutslag som konstaterat att marken historiskt haft judiska ägare, rapporterar Sveriges Radio.

Flyktingläger för judar, användes först för överlevande judar från Europa sedan av de judiska flyktingarna från de arabiska länderna. En asylförläggning med andra ord och vad jag vet så klagade inte judarna trots att de blivit bestulna på land och egendom. Bilden från 1949.

En Israelisk lag gör det möjligt för judar att göra anspråk på mark i östra Jerusalem som ägdes av judar innan det arab-israeliska kriget 1948, men lagen kritiseras eftersom den inte ger palestinier samma rätt att hävda tillhörighet till mark på israeliska områden.

-Pettersson säger att helt klart är lagen orättvis till arabernas nackdel, men Sveriges Radio nämner inte idag och jag har aldrig hört SR rapportera om alla judar, knappt en miljon som tvingades bort från arabvärlden efter 1948-års krig. Judarna hade då varit i arabvärlden i över tusen år och ägde enorma tillgångar, bland annat mark till ytan fyra gånger större än Israels yta, som de fick lämna utan ersättning.

Många av dessa judar bosatte sig i Israel och är med viss rätt griniga på araberna och världen i stort. Ska araberna ha ersättning för det de förlorade efter kriget men inte judarna?

Judeen och Samarien är det område som började kallas ”Västbanken” under 1948 års arab-israeliska krig då området ockuperades av Transjordanien, som idag heter Jordanien och har avsagt sig alla krav på området. 

Judar på flykt

Visste ni att runt Tahrirtorget i Kairo, det torg som stod i centrum för den ”arabiska våren” år 2011, finns det tretton offentliga byggnader som aldrig fångar rubrikerna. De innehåller numera bland annat Schweiz, Tysklands, Kanadas, Rysslands, USAs, Sydkoreas, Bahrains och Algeriets ambassader. Dessa fastigheter och mängder av andra ägdes en gång av Kairos 80.000 judar men de beslagtogs av den egyptiska staten utan ersättning och judarna utvisades på 1950-talet från Egypten och andra länder i arabvärlden där de bott i kanske tusen år innan områdena invaderades av muslimska araber.    

EU förutsätter att Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna är ”Arabiskt land.” Det är inte känt att tusentals araber ockuperar delar av östliga Jerusalem som fortfarande ägs av judiska nationella fonden, likadant är flyktinglägret Kalandia norr om Jerusalem och lägret i Deheishe söder om Betlehem byggdes på JNF land.

Under 1920- och 30-talet, kom irakiska och iranska judar och köpte skiften, efter kriget 1948 kom 145,976 dunams av judisk mark under Jordaniens styre. Dessutom, köpt den judiska nationella fonden 73,974 dunams på Golanhöjderna början på 1880-talet.

En dunam är en osmansk måttenhet som motsvarar 1000 kvadratmeter.

Det uppskattas att judarna som tvingats flytta från arabländerna äger cirka 100.000 kvadratkilometer av numera beslagtagen egendom som de fick lämna utan ersättning, det motsvarar fyra eller fem gånger storleken på själva Israel.

Många städer i ‘Arabiska’ Mellanöstern och Nordafrika hade stora judiska befolkningar. Bagdad var till en fjärdedel judisk. På bara en generation rensades den judiska befolkningen ut ur arabvärlden där de bott längre än muslimerna.

Judar från arabien

De som flydde eller fördrevs har inte blivit kompenserade för de egendomar som konfiskerades från dem. De utgör en majoritet av Israels befolkning idag. FN:s Flyktingkommissariat har upprepade gånger bekräftat att judarna från arabvärlden är genuina flyktingar. USA:s kongress har enhälligt beslutat att när förhandlingar upptas mellan parterna om flyktingfrågan ska USA kräva att denna glömda flyktinggrupp och deras legitima krav att behandlas.

Det bodde minst 860.000 judar i arabvärlden 1948, nu bor c:a 5000 kvar, flest i Tunisien och Marocko. Jämför detta med de 1,5 miljoner araber som bor i Israel och har fullvärdiga medborgerliga rättigheter.

– Det är bara några få exempel men Pettersson undrar om detta inte borde ingå när Sveriges utrikesminister Margot Wallström kräver att Israel ska dra sig tillbaks till gränserna före 1967 års krig.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Araber hotas av vräkning i Jerusalem, andra araber har konfiskerat judiska tillgångar

 • Rädd

  Tycker Pettersson att vi skall betala för eventuella svenkfinnars misstag.
  Pettersson verkar inre förstå att arabländerna är olika stater och stater är inte skyldiga till andra staters brott.

  Gilla

 • Rädd

  Varför tvåstatslösning går väl bra med en stat. Mp

  Gilla

  • Niklas R

   Palestinaterritoriet har redan delats upp i två stater. Den största delen fick araberna, som idag heter Jordanien. Den andra delen fick judarna som heter Israel. Tyvärr är dock fortfarande, efter decennier, delar av Israel, Gaza, Judéen och Samarien samt östra Jerusalem, ockuperat av våldsamma araber.

   Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Så bra…denna måste jag komma ihåg. 😄

  Gilla

 • Niklas R

  Helt rätt, sparka ut ockupanterna.

  Gilla

 • grebom5

  Som sagt och skrivet vilket araberna ska ha klart för sig ”svinhugg går igen.”
  ”Elakheter/oförrätter kommer tillbaka,” lite modernare svenska för den yngre generationen som skriver och läser här.

  Gilla

  • Thomas Tvivla'r

   Helst ska vi hålla på en sida. Allt enligt synen om vilka som ses som offer eller historiska oförätter för den ena eller andra parten.

   Inga palestinier finns enligt en sidas sätt se saken. Bara araber. Då finns inte heller palestinska judar, vilka faktiskt fanns men nu kanske då inte finns?
   Här ska styrkas upp till fördel vissa, nackdel andra. Än i dag.

   Synd om just den, skylla sig själv för den.. Personer finns inte, bara gruppidentifikation tydligen.

   Det här resulterar bara i en sak.
   Över grepp på övergrepp.

   Ha is i magen vad gäller staters lagar mot individer. Lagar är inte alltid konstruktiva. Se bara här i Sverige hur olika etniciteter favoriseras, skyddas men etniska svenskar är måltavla för minutiös skanning av att säga fel, göra fel, tycka fel. Icke-svenskar får helt klart undantag av (s)taten.
   Det jag berört ovan betyder inte önskan om ex staten Israels upplösning f ö, mer då efter erfarenhet av min egens stats rättsväsende att jag ställer mig mycket kritisk till en del saker.

   Gilla

   • grebom5

    Thomas Tvivla’r!
    Det verkar som du svarat på mina få rader angående att Israel nu tänker sig kasta ut araber/muslimer.
    Jag har varit otaliga gånger i Israel för ett USA företag, där lärde jag mig en sak, Sabres som de sa äkta judar födda och uppvuxna i Israel.
    Det fanns också judar som flyttat hem från många industriländer i Europa, skillnaden mellan dessa båda grupper var enorm.
    Sabres ville inte lyssna på mina anvisningar om hur montering av en maskin skulle göras, de var som barn ”vi vann 6-dagarskriget vi vet vi gör som vi vill” följden blev att monteringen tog dubbelt så lång tid som vad det tog för folk i Grekland att göra samma sak samt att viktiga delar förstördes.
    Minns en jude inflyttad från Tyskland som sa till mig, ”se på dem stöddiga och okunniga det verkar som de inte vill lära sig.”
    Jag väljer ingen sida men i fallet av oförrätter är inte judarna de värsta.

    Gilla

   • Thomas Tvivla'r

    @grebom5
    Det har blivit ett misstag men gör inget. Jag svarade inte dig (egentligen ett allmänt svar kring artikeln o kommentarer).

    Det finns hur många grupper som helst i Israel. Min huvudgrej var att det är så mycket oförrättter hit o dit bland grupperna (även de olika judiska grupperna) så det är svårt navigera.
    Jag skulle säga att det finns sår som är mycket svåra både hos orientaliska judar vs palestinier.
    Det finns även trådar som leder till israelisk infiltration i vissa arabländer för att starta migration av judar till Israel (Naeim Giladi bl a). Det är ju inte så att en folkgrupp består av idel ädel hjältar. Om judisk terror ex har vissa svårt ta till sig. Men det är också en historisk verklighet.

    Nu slår någon bakut men till saken hör att det finns historiska oklarheter eller att bara en sida av myntet kommer fram (sossar är bra på detta som artikeln nämner). Tänk bara i Sverige kring vår historia, som en sån sak med Socialdemokraternas mörka koppling till Sovjets uppbyggnad genom ‘guldhandeln’ från Ryssland till Sverige genom Olof Aschberg. Helt otroligt hur dold den historien är. Hade Sovjets mördarstat ens uppstått utan den handeln? Eller lägren i Sverige under (kring) 2:a världskriget. 14 st totalt. Fråga en skolelev om dessa saker. Fråga en medelålders svensk på gatan. Vetskapen? Historia lyfts fram olika beroende av regim. Här i Sverige, i Israel, i Irak osv.

    Det blir väldigt lätt svart eller vitt som vi ska ta ställning till. Som ex jag som är emot en ”förintelseförnekelselag”, jag blir av vissa stämplad direkt som .. ja jag skriver inte ut det ens. Jag skulle snarare se betydligt fler vittnesbörd, avdammade undanstoppade papper komma fram, ”hetsiga” icke pk-debatter kring just historia. Särskilt nu när enligt sossarna, nazister (ironiskt nog national-s o c i a l i s t e r) håller på att ta över Sverige (SD alltså). Snacka om att förminska historien och där syns hur historia kan användas totalt fel. De har en böjelse S att vilja minska yttrandefriheten f ö.

    Med detta sagt ovan har jag inte sagt att staten Israel ska upplösas. Men likt här hemma bör kritik ske mot saker som vi anser är orätt eller ren lögn. Det artikeln handlar om är vräkningar i Sheikh Jarra och vad hjälper det dem där med en uppradning av vissa fakta som också säkerligen kan mot-faktas. Jag ska nämna att kristna palestinier (araber) i staten Israel har bland de högsta antalet högutbildade i landet sett till befolkningsgrupp (varav flera bor i Sheikh Jarra). En tillgång och förebild : )

    Det är f ö svårt greppa andra länders befolkningsgrupper, historia, nutid med mer man blir specialiserad (vilket man kan) men vi kan och bör absolut lära vår egen historia och den som förtigs ..”ropa ut från taken”. Tänk valet 2022. Svara emot den ensidiga ful-propaganda som kommer från S : )

    Gilla

 • Tore

  Min far sa alltid att det fanns A-raber och B-raber. A-raberna levde nära apan och B-raberna flyttade till Sverige och levde på oss.

  Gilla

  • Rädd

   På oss? På vilket sätt har du bidragit. Vår välfärd bygger främst på ingejörers arbete, på golvet har svenskar, finnar kuggar, turkar, öststatare gjort grovjobbet. Men utan ingenjörerna hade vi inte haft så mycket lönsamma arbetstillfällen. Tex finnarna kom hit för att svenskar utvecklat produkter.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: