370 möllor öster om Öland


ELFÖRSÖRJNING. Vindkraftbolaget OX2 planerar en park för 370 möllor öster om Öland. Finns det något parti i Borgholm som inte okritiskt köper vindkraftsplanerna?, undrar Ulf Wikström, Stora Rör på Klimatsans.

Vindkraftsaktören OX2 planerar att uppföra 220 alternativt 370 jättelika vindkraftverk i havet 3 mil öster om Öland. Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (s) är lyrisk, och Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Larsson (c) applåderar i Ölandsbladet den 27/2. Man verkar inte ha förstått att mer vindkraft inte är lösningen på Sveriges effektbrist, det är tvärtom orsaken. Ju mer vindkraft som byggs ut i syfte att ersätta planerbar elkraft, desto större blir problemet när det inte blåser.

Vindkraft när det inte blåser är inte så effektivt.

Exemplet Tyskland med sitt katastrofala Energiewende har demonstrerat vindkraftens brister, som blir allt tydligare ju mer den byggs ut. I Sverige tvingades Energimyndigheten betala 300 Mkr för att snabbstarta en avstängd kärnreaktor, och oljekondenskraftverket i Karlshamn kördes igång. Mitt i sommaren! I februari gjorde kyla och brist på blåst, vilket ju är vanligt vid kyla, att elnätet var farligt nära en kollaps. Många tunga aktörer (bl.a. myndig-heten Svenska Kraftnät) har de senaste åren allt mer högljutt varnat för konsekvenserna av att bygga ut den väderberoende elkraften. Med detta avses i första hand vindkraft, solceller är ju i sammanhanget mest en chimär.

I takt med att vindkraften byggs ut ökar det folkliga motståndet. På flera håll har politiker tvingats av opinionen att använda den kommunala vetorätten för att stoppa skövling av livsmiljöer och förorena miljön. Detta har medfört att den urstarka vindkraftslobbyn och vattenmelonerna (vanvördig benämning på politiker som är gröna på utsidan, men röda inuti med brunsvarta kärnor) nu arbetar för att avskaffa den kommunala vetorätten. Det behöver man inte göra i Borgholm, här väljer den jublande kommunledningen att “göra armkrok” med exploatören. Vad innebär det i klartext, är det att man avser köra över tjänstemännen? Eller att erbjuda “gratistjänster”, alltså låta skattebetalarna ta kostnaden för kommunala tjänster som erbjuds OX2 och dess underentreprenörer? I bästa fall handlar det kanske om att tolka regelverket välvilligt till förmån för exploatören?

Vindkraftsbolagen har sent omsider börjat förstå att vindkraft inte är så populärt hos andra än de som inte drabbas, såsom politiker och journalister bosatta innanför tullarna i Stock-holm eller i andra storstadsområden, och vill därför satsa stort på att bygga “vindkrafts-parker” (förskönande omskrivning för ett industriområde) till havs, där de inte syns så bra för gemene man. Dessutom kan man på så sätt komma närmare de områden där elkraften används och slippa flaskhalsarna i kraftnäten. Problemet borta, alltså? Inte riktigt…

Det har börjat resas krav på att varje kraftslag skall bära sina egna kostnader. Vad gäller vindkraft till havs vill bolagen inte bekosta anslutningen till landnätet, det skulle göra affärerna olönsamma trots de subventioner man redan uppbär. Nu håller vi tummarna för att denna grundläggande princip tillämpas i och med det nya EU-direktivet om nätanslutning av ny elproduktion.

Problemen med miljöförstöring kvarstår. Vingarna producerar stora mängder mikro-plaster, en förorening av betydligt större dignitet än plastpåsar som slängs i havet. Man kanske ska överväga vindkraftsskatt på samma sätt som plastpåseskatt? De senaste åren har problemet med infraljud som har enormt stor räckvidd börjat uppmärksammas. Infraljuden ger upphov till fysiska och psykiska skador och är svåra att skydda sig emot. Den intresserade kan söka efter “vindkraft infraljud” på nätet för att ta del av alla larm-rapporter och desperata vittnesmål från drabbade. Kommunledningen i Borgholm bör också fråga vad OX2 har för plan för uttjänta vingar, skall dessa samlas upp i vindkrafts-kyrkogårdar som man gör i bl.a. Tyskland och Danmark, eller ska man såga upp dem och använda som vägfyllnad som man gör i USA?

Ölandsbladets artikel ger intrycket av att hela Borgholms kommunledning är lyrisk och applåderar vindkraftsparken. Vad menas med kommunledningen? Är det Kommunstyrel-sen? Kommunfullmäktige? Kommunstyrelsens Arbetsutskott? Den politiska majoriteten?

Finns det något parti med något inflytande i Borgholm som inte okritiskt köper vindkraftsplanerna?

Ulf Wikström, Stora Rör

Läs gärna om Förlustsnurrorna…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “370 möllor öster om Öland

 • Jenny Ek (wadyr)

  Men…. går inte båttrafiken till gotland där?
  En annan fundering som poppar upp är; att det går bra att värna om vargar men östersjöfisken är det inte så noga med….
  Vad händer med fladdermöss v.s vindkraftverk?
  Sen att kalla de möllor är ren diskrimingering. En äkta mölla använde vindkraften för att mala säd till mjöl.
  Dessa används för att ???
  ( …skada djurlivet i första hand.)

  Gilla

  • Stenbock

   Ja enorma mängder flyttfåglar dödas av dessa möllor…
   Fågelarter som redan håller på att dö ut,bland annat de större rovfåglarna ligger döda i stort antal under vingarna.Problemet är att liksom för oss människor,dessa vingar ser ut att röra sig i maklig takt. Motsatsen är fallet, och hastigheter uppåt 50 km/timmen är inget ovanligt !!

   Gilla

 • Rädd

  Det blåser ju mycket på Öland, när jag var där så såg jag en stäpp som verkade oandvänbar, enstaka buskar. Där kanske det skulle passa med vindkraft. Knappast någon som kunde bli störd där.

  Gilla

  • Stenbock

   Rädd:
   Så du menar att Ölands alvar skulle förstöras av sådana anskrämliga Vindmöllor ? Du lär inte ha/få många vänner ute på Ö´n !!

   Gilla

 • Billy Boy

  När vindkraftverken i parker till havs havererar i lika stor omfattning som snurrorna som står på land …

  Bläddra gärna igenom exemplen på länken nedan:

  https://stopthesethings.com/2020/12/09/turbines-tumble-another-230-metre-300-tonne-whirling-wonder-bites-the-dust/?fbclid=IwAR2SZCkhauR2PxEOgPaMHnDLu41yxlplid0k5mqC7zEbQXvPKX5VFteCsT4

  … Ja, då får servicefolket och uppstädningspersonal gott om jobb att ställa allting i ordning för att få elproduktionen igång igen.

  Och företagen (eventuellt också staten) får betala skyhöga belopp (eventuellt skattepengar) för att täcka alla extra kostnader.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Ett miljöparti borde ju värna miljö o natur och framför allt djurliv. Sen flygvarningslampor på vindkraftverken gör dom till riktiga giljotiner helt vansinnigt.
  Sista värmeverket jag jobbade byggde man med glasvägg för stajla med att turbinen skulle synas för dom som åkte förbi.det var lyse i hallen dygnet runt. Så fåglarna flög mot lyset på nätterna. Dom hade behövt hjälm o nackskydd för att överleva. Människan är bra tokig.

  Gilla

 • robban

  vindkraft i hop med vattenkraft är ju en relativt god ide då de kan balasera varandra. som ersättning för kärnkraft är det typ dagisretorik. tar man sen in att sveriges största fågelsträck går via öland kan resultatet bli intressant

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  MILJÖPARTIET ÄR EN SAMHÄLLSFARA ⚠️

  De som säger JA till detta är direkt ansvariga…

  KOMMER DU RÖSTA PÅ SOCIALDEMOKRATERNA !?

  Gilla

 • Stenbock

  Varför skulle inte detta vansinne genomföras,när allt annat som bringar landet i misär,dagligen utökas ?
  Lyssnade på en expert från Tyskland.Ett land som lider av samma fenomen av miljöaktivister. Denne förklarade att förr eller senare kommer stora delar av landet att läggas i mörker ! Överföringsnätet och allt som hänger samman med detta,är inte konstruerat för dessa former av växlande kraftkällor !

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: