Partierna tappar medlemmar

Det är inte längre så populärt att vara medlem i de politiska partierna. Det finns ett undantag och det finns mer eller mindre putslustiga förklaringar till tappet.

Samtliga riksdagspartier har tappat medlemmar, förutom undantaget Sverigedemokraterna. För de mindre partierna har det gått lite i vågor sedan 2014, medan trenden för de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna, är mer tydlig. Bara under förra året tappade exempelvis sossarna 15 273 medlemmar och sedan 2014 har hela 26 674 valt att lämna in medlemskortet.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tror att partiets tapp beror på pågående pandemi, men som vanligt är numera så blundar sossarna för verkligheten. 1979 var exempelvis medlemsantalet hela 1 198 000 och så sent som 2002 var man dubbelt så många medlemmar som idag. Baastad är nog ute och cyklar, precis som partiet i sig. Medlemsraset bygger nog till stora delar på samma faktorer som gjort att antalet väljare sjunkit ganska stadigt de senaste valen. Man har svikit sina traditionella väljargrupper för att blidka andra och med det har man också lagt de traditionella kärnfrågorna åt sidan.

SD går som enda parti mot strömmen och har stadigt ökat sin medlemsskara sedan 2014. Med sina 33 207 medlemmar har man i stort sett lika många som Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans.

Altinget

17 thoughts on “Partierna tappar medlemmar

  1. Snart första maj. I Sköldinge hade de första maj tåg. De gick manstarkt ur huset. På slutet var de sju stycken inklusive fanbäraren. En god vän räknade dem när de gick förbi. Han var själv till åren kommen men konstaterade att han var rena ungdomen jämfört med de i tåget.
    Gamla kommunalrådet i Flen. Bodde i grannskapet. Han var alltid på mig för jag är adlig och bonde. Försökte tafsa etc . Han kom upp på gården och sa nu ska vi ut och visa makten. Jag sa då titta på min flaggstång. Valborg flaggan i topp första maj på halv stång. Gjorde så och sedan startade förföljelsen med anmälningar om allt och intet.
    Mitt råd är släpp inte in dem på gården!

  2. Sossarna minskar mycket eftersom deras trognaste dör ut, de som förtvivlat sett vad skett med partiet men ändå hyst hopp att något skulle komma tillbaka av det som en gång fanns.

    Men Palmes irrläror har funnits kvar i form av lärdomar till de unga via förskola till universitet.

    Drömmen att alla är lika som också blivit lika mycket värda har sopat bort en stor del av det tidigare pragmatiska synsättet, drömmarna har blivit fler än de praktiska i samtliga partier utom ett.

    Nu har de flesta partier insett vad SD talat om är rätt, och de vrider sig i sin vånda hur de nu skall kunna erkänna utan att tappa båda sina Janus ansikten.

  3. Dom är inte bara ute och cyklar, dom har ingen broms på
    cykeln heller, och då brukar det sluta med en krasch.

  4. Vem fan vill vara med i ett parti som gjort att vi snart inte kan
    gå ut på gatorna längre utan att bli överfallna och rånade och
    i värsta fall bli mördade,det kan vi tacka zozzarna med anhang för.

  5. Sozzarna brukar väl alltid ha fler medlemmar än invånare för bidragens skull.
    De som blir påkomna blir ministrar i sozze land

  6. Baahh !!!!! Baastad – ihop med Mååna Sahlin, de värsta valfuskarna genom alla tider. En gång yttrade sig Storpotäten enl. följande : ”Baastad ska leda vår valkampanj, för hon vet hur man vinner ett val”. Ingen tvekan om vad han då syftade på … Betr. medlemstappet, så är det ju bekant att ett medlemskap i facket innebär per automatik kollektivanslutning till såssarna.
    Är du skattebetalare måste du per automatik göda såssarnas propaganda-organ SVT. Skulle inte förvåna mig om alla landets medborgare på något vis, så småningom, även bli tvångsanslutna till partiet. Här har faktiskt tom. Nordkorea en del att lära.

  7. Läste precis att en sverigedemokrat i Ockelbo fått sparken av
    sossarnas ABF.
    Vilket måste betyda att man kan sparka anställda på grund av politiska
    åsikter.
    Försöker man säga upp en anställd säger facket nej.
    Krävs väldigt speciella skäl, om någon fackmedlem ska avskedas.
    Detta är sosse / kommunisternas Sverige gott folk.
    Socialdemokrati ??? Nej social diktatur är vad det är.

  8. Sveriges Radio rapporterade följande den 29 januari 2021:

    ”15 000 medlemmar lämnade Socialdemokraterna.
    Socialdemokraterna tappade 15 000 medlemmar förra året, från 90 000 till 75 000. Det motsvarar närmare 17 procent av medlemskåren.” Länk:

    https://sverigesradio.se/artikel/15-000-medlemmar-lamnade-socialdemokraterna

    På Socialdemokraternas hemsida står för närvarande följande falska uppgift om antalet medlemmar i partiet:

    Delcitat

    Vårt parti är en folkrörelse. Vi är nästan 100.000 medlemmar som bär Socialdemokratins politiska kraft i vardagen – på möten, i debatter, på sociala medier eller var än vi finns.

    Slut delcitat

    Länk:

    https://www.socialdemokraterna.se/engagera-dig/partiets-studier

    Varför är socialdemokrater alltid så korkade att de blåljuger om uppgifter som är så busenkelt att kontrollera?

    Det gäller inte bara medlemsantalet utan även allt annat som t ex rör partiets politik och vilka resultat de påstår sig ha uppnått – eller snarare inte har uppnått – och aldrig någonsin kommer att uppnå pga alla förödande misslyckanden de åstadkommit på massor av områden i Sverige, i EU, i FN och ute i den övriga världen.

    • Tillägg:

      Ingen av de här två slöfocks-reportrarna på Sveriges Radio som gjorde reportaget den 29 januari 2021 om politiska partiers medlemssiffror …

      Lova Olsson
      lova.olsson@sverigesradio.se

      och

      Karin Runblom
      karin.runblom@sverigesradio.se

      … orkade själva kolla medlemsantalet som partierna uppgivit på sina hemsidor. I så fall hade den falska siffran för Socialdemokraterna på nästan 100.000 medlemmar upptäckts. Men uppgiften kanske ändå hade undanhållits radiolyssnarna p g a SR-reportrarnas eventuella lojalitet mot partiet de i hemlighet kanske sympatiserar med.

    • Det är högst troligt sossarnas hantering av pandemin som ligger bakom medlemstappet. De gamla och senila på hemmet med autogiro till sossarna överlevde helt enkelt inte pandemin och importen som smittade dem är inte intresserade av, nåja, demokrati. De förstår inte syftet med den men förstår hur man utnyttjar den för egna syften.

Kommentera